Griekse regering heeft overeenkomst met de trojka

Het heeft weer maar eens heel wat voeten in de aarde gehad, maar de onderhandelingen tussen de Griekse regering en de trojka zijn afgerond en Griekenland gaat de nieuwe schijf van de noodlening krijgen: de 2,8 miljard euro die eigenlijk al meer dan een maand geleden zou zijn moeten uitbetaald. De trojka neemt als criterium de “vooruitgang” die in Griekenland is geboekt, en kijkt in hoeverre het opgelegde programma wordt uitgevoerd, voor ze besluit om een schijf van de noodlening uit te betalen. Dat is het normale scenario. Maar blijkbaar is daar nu van afgeweken, als je er de volledige verklaring van de trojka op naleest. Want er staat letterlijk, zwart op wit, dat de trojka verwacht dat de doelstellingen voor maart in de nabije toekomst zullen worden gehaald.

Wat is er aan de hand? Er zijn geen tastbare resultaten en toch wordt de schijf uitbetaald? Zijn er te veel branden tegelijk in de eurozone en heeft men daarom besloten om Griekenland meer speelruimte te geven?

En wat met het grootste Griekse taboe”, het ontslagen van ambtenaren? De leiders van drie coalitiepartijen zijn het blijkbaar eens geworden dat er dit jaar (2013) en volgend jaar 15.000 ambtenaren de deur uit zullen moeten. Tegelijk wordt daar wel bij gezegd dat er nieuwe ambtenaren zullen worden aangenomen: jongere ambtenaren met een betere opleiding. Maar dat is nog ver af. Overigens kondigt de Griekse regering met veel bombarie aan dat er tegen 2015 150.000 ambtenaren zullen worden ontslagen. Hoe gaan ze dat doen? Gaan er in 2015 135.000 extra mensen worden ontslagen?

Grondwettelijk kunnen ambtenaren nog steeds niet worden ontslagen, maar men heeft er wel een oplossing voor gevonden. Er gaan ten eerste een heel aantal overheidsdiensten en organisaties worden afgeschaft of samengevoegd. Daardoor zullen bepaalde posities ophouden te bestaan. En als de positie niet bestaat, hoef je de ambtenaar niet meer in dienst te houden. Het is een scenario dat voormalig vice-premier Pagkalos onder Papandreou al had aangekondigd. Drie jaar later zijn we nog niet echt veel verder. Verwacht wordt dat er flink wat reactie zal komen van de vakbonden op dit plan. Tussen haakjes: het IGME, het Instituut voor Geologisch en Mineraal Onderzoek, zal worden opgedoekt. Dat dit instituut zich kritisch heeft uitgelaten over de mijnbouw in Chalkidiki, is iets wat ik hier gewoon meld. Of er een verband bestaat, is niet duidelijk.

Ten tweede zullen de ambtenaren die tegen de deontologische code hebben gezondigd, ook worden buiten gegooid. Het zijn ambtenaren die bijvoorbeeld smeergeld hebben aangenomen of hebben gevraagd, of andere misdrijven hebben gepleegd tijdens hun dienst. Velen onder hen moeten voor een disciplinaire raad verschijnen, maar die doet er zo lang over en geeft nauwelijks straffen. Wellicht omdat de vakbonden ook vertegenwoordigd zijn in deze raden, zo luidt de redenering. Tussen haakjes: Epaminondas Korkoneas is zulk een ambtenaar. Hij heeft tegen de deontologische code gezondigd als politieagent en zit in de gevangenis omdat hij de tiener Alexis Grigoropoulos in december 2008 heeft doodgeschoten. Maar hij krijgt nog wel steeds zijn loon uitbetaald omdat zijn zaak nog niet voor de disciplinaire raad is gekomen.

En ten derde zijn er nog ambtenaren die bijna de pensioensgerechtigde leeftijd hebben bereikt. Zij kunnen vertrekken als ze willen. Ze kunnen dan nog hun sociale zekerheid voor de laatste jaren van hun loopbaan afkopen, zodat ze recht hebben op een volledig pensioen. Een voorrecht dat niet weggelegd is voor de werknemers in het privésector. Er zal ook een evaluatie gebeuren van de ambtenaren. Als die negatief is, dan kan de ambtenaar zijn boeltje pakken. Op dit ogenblik is het niet duidelijk wie deze evaluatie zal uitvoeren, zodat het te vrezen is dat partijpolitieke affiliaties wellicht zullen meespelen.

Zo krijg je misschien wel op korte termijn 15.000 mensen buiten, maar hoe gaat het dan verder met de 135.000 anderen die de openbare sector moeten verlaten tegen 2015? Een zeer onduidelijk plan. Misschien ziet de trojka de haalbaarheid, maar ik heb er een hard hoofd in.

One thought on “Griekse regering heeft overeenkomst met de trojka

  1. Volgens mij kom je makkelijk aan die 135000 als je de evaluatie en de beoordeling op geschiktheid, crimineel verleden etc. laat uitvoeren door politiek onafhankelijke en “relatie” onafhankelijke personen. Misschien kan de trojka daar bij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *