Nemesis

Ik heb lang gedacht om er niets over te schrijven, maar het wordt toch wel een beetje te gortig: het Siemens-schandaal in Griekenland. Tussen 2001 en 2005 zou de Duitse industriereus 100 miljoen euro smeergeld hebben betaald aan de 2 grootste Griekse partijen om lucratieve overheidscontracten binnen te rijven (hier vindt u er meer over). Spilfiguur in de hele zaak zou de ex-directeur van SIemens zijn in Griekenland: Michalis Christoforakos. Met veel poeha en grote woorden kondigden de politici hier aan dat ze een onderzoek “tot op het bot” (το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο) zouden uitvoeren. Er is zowaar 1 (één) onderzoeksrechter op de zaak gezet (ter vergelijking: in Duitsland waren het er 6). Die heeft nauwelijks personeel en roept dus de verdachten op om bij hem verklaringen te komen afleggen en bewijsstukken in te leveren (in Duitsland vielen speurders binnen op de kantoren).
Een kleine maand geleden kwam aan het licht dat zowel parlementslid Kyriakos Mitsotakis als minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyianni materiaal van Siemens in hun kantoor hadden en daar nooit hadden voor betaald. We spreken hier over telefooncentrales en dergelijke meer. Kostprijs: een paar luttele 100.000den euro. Beiden beweerden dat ze nergens van af wisten en dat ze dachten dat alles al was betaald. Ter elfer ure betaalden ze dan maar voor het materiaal. Saillant detail: beide politici zijn broer en zus en kinderen van Constantinos Mitsotakis – hoofd van één van de Griekse politieke dynastieën. De regering bevestigde meteen haar vertrouwen in de 2 politici en vond dat er geen vuiltje aan de lucht was.

Een goede week geleden vond de pers opeens documenten dat een hooggeplaats PASOK-lid en zeer nauwe medewerker van ex-premier Simitis een miljoen Duitse mark had ontvangen van Siemens. Hij bevestigde dat meteen, maar zei dat het allemaal naar PASOK is gegaan en dat hij er geen cent van heeft gezien. Dit kwam aan het licht in de periode dat PASOK-leider George Papandreou (van een andere Griekse politieke dynastie) Simitis uit de parlementaire groep van PASOK had gezet. Er werd naarstig gereageerd door PASOK leden dat de rotte appels moeten worden verwijderd. Het kwam niet overtuigend over, zoals u kunt begrijpen. Premier Karamanlis kwam meteen zeggen dat zijn partij Nea Dimokratie helemaal niets met die schandaal had te maken.
Maar eergisteren kwam er ineens weer een lijk uit de kast gevallen. In juni 2005 had Michalis Christoforakos (zie hierboven) een reisje geregeld naar het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland voor een aantal politici. Onder hen huidig minister van Cultuur Michalis Liapis. Een krant beweerde meteen dat Siemens voor het snoepreisje van de minister had betaald, inclusief het reserveren van hotelkamers. Liapis weerde zich fel en dreigt de krant een proces aan te doen. Hij beweert dat ie zelf voor zijn vliegtuigtickets heeft betaald en hij kwam dat gisteren ook nog eens bewijzen. De regering, hoe kan het ook anders, bevestigde gisteren haar volste vertrouwen in de minister. Saillant detail: Michalis Liapis is het neefje van Constantinos Karamanlis (heeft met hem in Parijs gewoond toen hij daar in ballingschap was) en eerste kozijn van premier Costas Karamanlis (van de derde Griekse politieke dynastie).
Al bij al heeft het vooronderzoek 1,2 miljoen euro smeergeld gevonden. Nog 98 miljoen te gaan. Echter: het vooronderzoek is afgesloten. Parlement gaat op vakantie en het rechtssysteem blijkbaar ook.

George Papandreou wil zich nu profileren als een man met propere handen, die eist dat er een onderzoekscommissie komt. Hoe proper hij wel is, moet nog blijken. Michalis Christoforakos is namelijk vriend van de familie Papandreou. Dat bleek nog maar eens eergisteren, toen er werd onderzocht hoe het mogelijk is dat een enorme illegale terrasoverkapping werd opgetrokken op het balkon van het hotel Grande Bretagne, net tegenover het parlementsgebouw. Of daar een boete zal moeten voor worden betaald, durf ik te betwijfelen. Een klein onderzoekje wees uit dat Christoforakos lid is van het bestuurscomité van het luxehotel, samen met Nikos Papandreou, de schrijver, en broer van George.
Bent u nog mee?

En wat blijkt: gisteren was er weer een enquête naar het mogelijke stemgedrag van de Grieken: rond de 30% blijft voor Nea Dimokratie stemmen, en nog eens 30% voor PASOK. Als dat echt zo is, dan vind ik dat ze gewoon niet eens het recht hebben om te klagen over hun corrupte politici. Ze krijgen wie ze verdienen.

O ja, waarom zet ik Nemesis in de titel? Omdat het een anagram van Siemens is. Maar ik denk niet dat het het Nemesis wordt van het Griekse politieke systeem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *