The taxman cometh

Binnenkort zal bij alle Grieken weer een belastingsbrief in de bus belanden. Het is het moment van het jaar waar velen voor vrezen. De voorbije jaren zijn de taksen en de belastingen alleen maar de hoogte in gegaan, terwijl de salarissen en pensioenen drastisch zijn ingekrompen.

Dit jaar is het bijvoorbeeld het eerste jaar dat de Griekse ambtenaren geen “paascadeau” krijgen. Dat is een half maandloon dat zowel in de openbare sector als in de privésector wordt uitbetaald rond Pasen. Een ander half maandloon wordt uitbetaald rond 15 augustus en een extra maandloon wordt rond kerst gegeven. Vergelijk het met vakantiegeld en de 13de maand, zoals dat in België wordt genoemd. Dit is ondertussen afgeschaft.

Een groot deel van de Grieken kijkt met bijzonder veel angst uit naar de komst van de brief. Velen van hen zijn al maanden niet meer betaald door hun werkgever. Het gaat voornamelijk om mensen die nog werk hebben in de privésector, en we spreken toch al gauw over 1 miljoen mensen in ongeveer 120.000 bedrijven (zo berekende een parlementslid van de Onafhankelijke Grieken). Mijn ex-collega’s bijvoorbeeld, bij mijn voormalige werkgever zijn ondertussen al 5 maanden niet meer betaald. De werkgever behoorde tot één van de rijkste families van Griekenland, die zijn fortuin in de verkeerde bank had geïnvesteerd. Maar er zijn ook werkgevers die de crisis vaak als excuus inroepen om de werknemers niet tijdig te betalen. Hoe langer het geld ergens vast staat, hoe meer interest er mee kan worden gewonnen. Begrijpt u me niet verkeerd: er zijn natuurlijk ook heel wat werkgevers die hun werknemers gewoon niet kunnen uitbetalen omdat ze het geld niet hebben, bijvoorbeeld omdat de overheid hen nog steeds overschotten van de voorheffing moet.

Wat gebeurt er nu eigenlijk met die mensen die niet zijn uitbetaald? Want ze gaan van hun werkgevers een belastingsfiche krijgen waarop staat dat ze wel degelijk zijn uitbetaald, terwijl dat niet het geval is. De fiscus is meedogenloos: wat op de fiche staat, moet worden betaald. Maar de werknemers hebben het geld niet in hun handen.

De overheid heeft daar nu een oplossing voor gevonden: de werkgever moet een certificaat bij de belastingsfiche bijvoegen waarop staat hoeveel achterstallig loon de werknemer nog te goed heeft. Zo kan dit bedrag in ieder geval niet in rekening worden gebracht voor het berekenen van de belastingen. Ik ben benieuwd of daar in alle haast nog een standaard formulier kan voor worden gedrukt, of dat de werkgever gewoon een verklaring moet ondertekenen, met het gevaar dat de fiscus die dan weer niet aanvaardt (een niet onwaarschijnlijk scenario in dit bureaucratische kluwen).

Mij lijkt het knip- en plakwerk. Want de spreadsheets zijn al lang ingevuld en daarin staat hoeveel geld de overheid hoopt te innen via het belastingsformulier. Ik twijfel ten stelligste of de achterstallige lonen uit die cijfers zijn gehaald. Na de zomer zullen we hoogstwaarschijnlijk weer bericht krijgen dat de staat minder inkomsten heeft dan voorzien, en dus zullen de duimschroeven, met Duits recept, nog meer moeten worden aangedraaid.

Concreet zal het dit jaar pijn gaan doen. In 2010, aan het begin van de crisis, kregen wij nog 2500 euro terug van de belastingen. Ondertussen is mijn loon met 40% gedaald en heeft mijn vrouw 2 maandlonen moeten inleveren, en zoals het er nu naar uit ziet, zullen wij 600 euro extra moeten betalen.

16 thoughts on “The taxman cometh

  1. @bruno, ik vind het jammer dat je refereert aan de “Duitse duimschroeven”, daar ligt niet de schuld van dit probleem. Er zou een wet moeten komen die werkgevers verplicht om salaris te betalen. Zoniet dan moet de werkgever aantonen waarom aan die verplichting niet kan worden voldaan. En natuurlijk is vaak de oorzaak dat ook de werkgever zijn betalingen niet ontvangt, maar het is toch schandalig dat veel werkgevers wel kunnen betalen maar dat niet doen omwille van eigen gewin. Die werkgevers mogen wat mij betreft keihard worden aangepakt.

  2. Mijn werkgever betaald mij al jaren een gedeelte zwart uit. Ik heb geen keuze dan het maar toe te staan, als werknemer ben je momenteel een marionet in de handen van de werkgever. Ik zie dit in de nabije toekomst niet zo snel veranderen. Ik mag niet klagen , ooit heb ik een werkgever gehad die gewoon niet uitbetaalde. Mijn man krijgt die al twee maandsalarissen heeft ingeleverd krijgt ook geen doro pasxa meer. Ik werk me gek voor een hongerloontje, maar ons krijgen ze niet klein: we gaan uitbundig Pasen vieren en zetten de zorgen tijdelijk even opzij;-).

  3. Begrijp ik nou dat mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en dus nul inkomen hebben, toch ook wel belasting moeten betalen? Ik dacht zoiets gelezen te hebben..?

  4. Ben het met Lex eens, het ligt niet zo eendimensionaal. Al vraag ik me echt af hoe het beleid veranderd zou moeten worden opdat de situatie in Griekenland weer een opgaande lijn gaat vertonen.
    Een vriend van mij die veel op Kreta komt is bevriend met een Grieks echtpaar op Kreta, man is even oud als ik ( ben van 1958) en is al een paar jaar met pensioen. Zijn vrouw is 52 jaar oud en gaat volgend jaar met pensioen. Echt waar, ik verzin dit niet. Beiden werkzaam als ambtenaar, en al denk ik dat dit in het huidige Griekenland meer uitzondering is dan regel, het gebeurt toch maar.
    En ook weet ik dat er in Duitsland een hele grote groep arme ouderen zijn, met name in Oost-Duitsland, die na hun 65ste nog krantenwijken lopen in de vroege ochtend om de eindjes aan elkaar te knopen.
    Zelf werk ik tot mijn 67ste en misschien nog langer. Dit vind ik geen probleem, eigenlijk de normaalste zaak van de wereld omdat AOW en dergelijke toch ook betaalbaar moet blijven voor de jongeren.
    Dat neemt niet weg dat ik me erg kan voorstellen dat Grieken met angst en beven die belastingbrief tegemoet zien. In Griekenland ben je totaal aan de willekeur overgeleverd lijkt me en dat maakt het zo beangstigend.

  5. Juist Larissa,ook werklozen moeten belasting betalen.En nog iets nieuws in petto :belasting op huizen in opbouw ,kolonnen-taks ,Je weet wel dat in GR men eerst een geraamte in gewapend beton bouwt en daarna de muren aanvult met steen.Er zijn nogal een aantal zulke geraamtes die men bij gebrek aan geld niet verder afwerkt en daar zou men nu belasting moeten op betalen.

  6. Maar waar haal je dat geld als werkloze dan vandaan, en wat zijn de cobsequenties als je niet betaalt? Een vriend van mij heeft vorig jaar zijn eenmanszaak moeten sluiten. Geen inkomen meer dus. Naar mij toe doet hij alsof alles prima gaat, ik denk te trots misschien om zich daarover echt uit te laten. Maar als ik dan lees over de steeds hoger wordende belastingen die ook hij dus zal moeten betalen, dan maak ik me toch best zorgen… Wat ladyjane ook zegt, totaal aan de willekeur overgeleverd..?

  7. Ik sluit me aan bij ladyjane, behalve dat ik werken tot 67 extreem lang vind (aard van beroep, gezondheid etc spelen een rol), tot 52 is dan weer extreem kort. Maar ik begrijp zeker dat heel veel Grieken hun belastingbrief met angst tegemoetzien.

  8. in de meeste landen gaan ambtenaren voor hun zestigste op pensioen, Griekenland is niet de enige hoor in europa… en gelijk lina zegt tot 67 werken vind ik ook extreem lang en zeker voor bepaalde beroepen gelijk bv in de bouwsector, ik ken mensen die nog geen 20 jaar gewerkt hebben en zijn voor hun zestigste rot bij wijze van spreken laat staan als je 40 jaar gewerkt heb… of gaan ze alle laaggeschoolden bijscholen en bureauwerk geven of aangepast werk gelijk ze in brussel zeggen …. laat me niet lachen

  9. Die ambtenaren die op 52 of op 57 jaar op pensioen gaan, dat gebeurt wel eens. In de privésector is dat niet het geval en moeten de mensen na hun pensioenering vaak ook nog gaan bijklussen om rond te komen.

    Maar de ambtenaren die vroeger op pensioen gaan, moeten daarvoor wel plasmatika xronia afkopen. Vergelijk het met een brugpensioen: een constructie die ook in de rest van Europa wordt gebruikt. Dus zeker geen uitsluitend Grieks gegeven.

  10. Het was toch wel wat bij de haren getrokken dat vroeger,vrouwen na 15jaren openbare dienst,pensioen konden nemen indien ze minderjarige kinderen hadden.Het was wel een verminderd pensioen maar toch.
    Toen een dame me zei dat ze met pensioen zou gaan,zei ik :”Ja,maar je gaat pas beginnen ontvangen als je er 60 bent!”.Dat wist ik van Belgie maar hier waren ze guller.
    Een andere dame zei me onlangs dat ze nu beschaamd is dat ze op 38,met pensioen gegaan is.Nu betalen we al die uitspattingen van vorige jaren.’Samen opgesoupeerd’ daar zit ook wat in.

  11. Bruno, Europa,

    Het “pensioen”-probleem heeft zo goed als niets met de huidige crisissen te maken.

    Het heeft in hoofdzaak te maken met de verhouding

    TEWERKGESTELDE MENSEN / GEPENSIONEERDEN

    die in de loop van de jaren (oa wegens de verbeterende geneeskunde, de meer en meer eenskind gezinnen, het langer studeren, de emancipatie van de vrouwen die zich ook op de arbeidsmarkt aanbieden,….)

    Bijvoorbeeld in Belgie lag deze verhouding :

    zo’n 40 jaar geleden : 4 op 1

    nu : 2.5 op 1

    in 2030 : 1.5 op 1

    Elke “werkende” mens moet dus meer en meer betalen voor elke “gepensioneerde”.

    Om deze toestand in de hand te houden zullen er slechts 2 oplossingen zijn :
    1. de pensioenleeftijd optrekken
    2. de pensioenen verlagen.

  12. Das waar. Minder pensioen en meer werken

  13. Juist Kaliopi,maar 40jaar geleden waren er weinig mensen met pensioen in Belgie.Zelfstandigen,landbouwers,enz hadden geen pensioen.Ik herinner me niet dat m’n moeder een pensioen trok,en geen enkele thuiswerkende vrouw in mijn omgeving tenzij ze een beroep uitoefende en daarvoor bijdragen en belastingen betaalde.Nu krijgen mensen een pensioen waar ze nooit bijdragen voor geleverd hebben.
    Je hele argumentering klopt maar de gulheid waarmee de staat omgegaan is met geleend geld,moest toch ergens een opslopende draaikolk worden.Akkoord dat de pensioenen maar een klein onderdeel zijn van de diepe put waarin we terecht gekomen zijn.Hoe geraakt je eruit zonder een radikale ommekeer in mentaliteit,te beginnen vanaf de top?

  14. Er wordt gewoonlijk enkel gekeken naar de verhouding werkenden/gepensioneerden.
    Met gemak worden de studerenden vergeten. Die kosten de staat ook heel wat geld en er zijn er dan nog velen die van de ene toffe richting naar de andere “interessante” richting overschakelen.
    Dat in die populaire richtingen zo goed als geen toekomst zit wordt met liefde verzwegen.
    Door al dit studeren wordt het aantal gewerkte jaren drastisch verminderd en dus ook het aantal jaren dat bijdragen betaald worden.
    Mijn vrouw is op haar 16de gaan werken en heeft van dan af bijdragen betaald (in solidariteit met wie toen gepensioneerd was. Ik vind dat zo iemand echt wel vroeger met pensioen mag, dan iemand die enkele jaren archeologie gevolgd heeft, overgeschakeld is naar journalistiek, daarna humane wetenschappen geprobeerd heeft, in alles mislukt is en daarna autoverkoper is geworden op 30 jarige leeftijd (fictief voorbeeld).
    Lang heb ik gedacht dat zelf sparen en beleggen voor je pensioen eerlijker zou zijn dan de Belgische “Chinese” solidariteit, maar wanneer je ziet tot welke ramp dit kan leiden zoals in Nederland, waar de pensioenfondsen verdampt zijn, dan weet ik het toch ook niet meer.
    Lengte van de loopbaan zou veel meer moeten betekenen dan puur de pensioenleeftijd.

  15. Dus het is nu over het zijn van kampioen belastingontdukng in Griekenland? Alleen de rjken kunnen dit nog?

    Als je een volk zo verzwakt met het onthouden van de nodige medicijnen en er honger heerst, wordt het steeds moeilijker om in opstand te komen.

    Ben toch wel een beetje teleurgesteld dat de trotse Spartanen en de dappere Hellenen zich zo makkelijk naar de slachtbank laten leiden. De bakermat van de westerse beschaving ligt aldaar. Had gehoopt dat de bevrijdng van het EU-juk ook daar zou beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *