Nog maar eens een bericht dat een beetje tussen de plooien van het grote nieuws valt. Het Griekse parlement heeft op 10 april laatsleden met een versnelde procedure een amendement van een wet uit 2010 goedgekeurd dat er voor zorgt dat de boetes die aan verenigingen en politieke kandidaten in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 zijn opgelegd.
Het gaat om inbreuken op de wet 3870/2010 over verkiezingsuitgaven, met name voornamelijk inbreuken op het plakken van affiches, op het overschrijden van het maximaal toegelaten verkiezingsuitgaven, over de maximaal toegelaten sponsoring en zo meer. Met het nieuwe amendement zullen boetes die tot 100.000 euro kunnen oplopen, met 90% worden verminderd. Een gevangenisstraf wordt uit de wet gehaald. Vaak zijn het de parlementsleden zelf die een boete opgelegd krijgen (want ze komen ook op in de gemeenteraadsverkiezingen: cumuleren mag volop in Griekenland), en zo schelden ze de boetes aan zichzelf zo goed als helemaal kwijt. En de deur wordt wijd open gezet voor twijfelachtige partijfinanciering.
Even duidelijk maken dat bijna alle partijen achter het amendement staan. Dat is namelijk ingediend door parlementsleden van de Onafhankelijke Grieken, van Nea Dimokratia, van PASOK, DIMAR en ook van SYRIZA. Het amendement zal met terugwerkende kracht gelden, dus ook van toepassing zijn op de boetes die zijn uitgeschreven tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. De redenering er achter, is dat de boetes moeten worden verminderd wegens de economische crisis (een redenering die vooralsnog niet naar de burger wordt doorgetrokken), maar ook dat de kandidaten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen geen tijd hadden om zich over de nieuwe wet (die in 2010 was gestemd) te laten voorlichten.
Uit de notulen van het parlement blijkt dat er geen discussie aan te pas is gekomen. Er werd door de voorzitter van het parlement gevraagd of men akkoord ging met het goedkeuren van het parlement. Er kwamen geen tegenstemmen uit het halfrond.
Ik noem dit de reinste klassejustitie! Is er geen machtsonderdeel in de rechtsstaat in Griekenland due dit soort besluiten ongrondwettelijk kan verklaren?
Het zet natuurlijk monetaire geen zode aan de dijk, maar het laat wel zien dat Griekenland qua mentaliteit niet in Europa thuishoort. En voordat kind commentaar krijg fat dit ook elders in Europa gebeurt, dan heb je daar gelijk in maar in Griekenland voelt de politiek zich ver verheven boven het gewone volk. Het zit in hun genen.
Ik heb de indruk @Lex,dat de W.Europese politieker toch wat discreter is en niet zo openbaar de fondsen van de bevolking verspilt.
Hier kennen ze waarlijk geen schaamte om het niet over hun geweten te hebben want dat is een ongekend begrip.Kijk maar naar de PASOK financiele put.
Enerzijds de bevolking uitpersen en anderzijds zelf geen persoonlijke besparingen uitvoeren en algemene uitverkoop houden van staatsgoederen.
@Ber, de vraag is niet of er zo een instelling bestaat, de vraag is eerder of de Grieken zo een instelling zouden willen. Dit soort praktijken shockeert ons omdat we nu eenmaal vanuit een hele andere democratische traditie komen, hoelang we hier ook wonen. Volgens mij vinden de Grieken zelf dat allemaal niet zo erg, meer zelfs, ik denk dat ze het normaal vinden dat machthebbers hun macht ‘misbruiken’ en zowat allemaal net hetzelfde zouden doen als ze de kans kregen.
Ik kwam eerder deze week terug na een hele maand in Belgie, en hoewel ik erg naar mijn terugkomst had uitgekeken, moet ik jammer genoeg vaststellen dat voor het eerst de negatieve indrukken overheersen: een totaal verloederde publieke ruimte, boze gestresseerde mensen overal, mensen die elk fatsoen op bijzonder arrogante manier aan hun laars lappen, grenzeloos narcisme en een algemeen gevoel van defaitisme, wetteloosheid en het-recht-van-de-sterkste. Ik weet wel dat het altijd zo geweest is en ik was eraan gewend geraakt, maar na een maand ‘anders’ valt het terug enorm op…
En is meteen ook weer duidelijk waarom ze hier in zo’n slechte papieren zitten. Met al dat gedram over internationale complotten en Angela Merkel wordt dat weleens vergeten. Griekenland is het schoolvoorbeeld voor Margaret Thatcher: “er is geen maatschappij, er zijn enkel individuen”.
@ik ben het helemaal met je eens, jammer maar helaas. Dan lijkt het mij ook tijd dat de consequenties worden aanvaard en “de rest van Europa” ophoudt met pamperen. Het wordt toch niet beter. 🙁
Om aan de “katharsis” toe te komen, moet je eerst je “nemesis” tegen komen. Dat is echter niet de trojka of Angela Merkel in dit geval, maar de neo-ellinas.
Helemaal goed Bruno. Weg met de trojka, weg met Merkel, Griekenland gaat eerst op zoek naar de neo ellinas.
voor de zoveelste keer Griekenland is Europa en Europa is Griekenland… en je hebt gelijk het zit in hun genen en daar kan je nu eenmaal niks aan doen… en daarom net is ieder volk in het Europees continent anders…
ps overal ter wereld voelt de politiek zich verheven boven het werkvolk van de kleinste gemeente ambtenaar tot de eerste minister wrm zou dus kosta de boer dat dan ook niet mogen doen…
@europa, omdat je dan niets meer samen kan doen, en dat is de gedachte achter een verenigd Europa.
ik weet het lex maar het is nu eenmaal zo er zullen altijd buitenbeentjes zijn