Voor de Griekse paasvakantie had de overheid het al aangekondigd, en het voorstel is op zondagnacht, net voor het begin van de Griekse Goede Week snel door het parlement goedgekeurd: vanaf september moeten alle leerkrachten 2 uur extra gaan les geven per week in het secundaire onderwijs. Het is een zuivere besparingsmaatregel, want door het feit dat het aantal lesuren verhoogt, zal er minder nood zijn aan nieuwe leerkrachten. Bovendien zullen scholen ook worden samengevoegd en zullen er 30 leerlingen in een klas komen te zitten. Heel wat leerkrachten zullen niet in staat zijn om hun uurrooster te vullen in twee of meer scholen, en zullen worden gedwongen, door de overheid, om de uren te gaan opvullen in scholen elders in Griekenland. De leerkrachten zijn altijd het slechtst betaald van alle ambtenaren en velen onder hen hebben niet eens een auto. Andere leerkrachten zullen moeten worden ontslagen omdat er voor hen geen plaats meer is in het onderwijs.
Aanvankelijk bleef het erg rustig, maar een paar dagen geleden roerde de vakbond van de leerkrachten van het secundair onderwijs (OLME) zich en dreigde met stakingen. En niet zo maar stakingen: de leerkrachten zouden rollende 5-dagen stakingen houden tijdens de periode van de Panhelleense examens die volgende week beginnen. Voor diegenen die met de term niet vertrouwd zijn: de Panhelleens examens zijn de examens die leerlingen van het lykio (de laatste 3 jaren van het secundaire onderwijs) moeten afleggen om hun plaats aan een universiteit te verdienen. Goede resultaten op de Panhelleense examens verhogen de kans dat de leerling kan studeren in de universiteit van zijn keuze en dat hij ook nog eens de afdeling van zijn keuze kan volgen. Er wordt op een bepaald aantal vakken geëxamineerd, en de leerlingen moeten voornamelijk de leerstof, die door de overheid wordt samengesteld, uit het hoofd kennen. Omdat het voor de Grieken nog steeds heel belangrijk is dat je een diploma hebt, wordt er een massa geld besteed aan privébijscholing, de zogenaamde frontistiria, waar leerlingen elke avond extra worden onderwezen in de leerstof. De Panhelleense examens zijn een begrip in de Griekse samenleving. Bijna alle leerlingen leven er het hele jaar naartoe. Het is hét sleutelmoment in het schooljaar en een bron voor heel wat stress, zowel bij de leerlingen als bij de ouders.
De reactie op het voorstel van de leerkrachten om tijdens deze Panhelleense examens te staken, was bijzonder heftig. Er was sprake van stakingstaktieken van de periode voor de crisis. Journalisten schaarden zich al snel aan de kant van de overheid en gingen in de aanval tegen het voorstel van de vakbond. De voorzitter van de vakbond, die lid is van de regerende Nea Dimokratia, werd verweten dat hij aan SYRIZA-politiek doet en werd uit de partij gezet.
Maar er zijn ook Grieken die aan de zijde staan van de leerkrachten. Morgen is er opgeroepen tot een solidariteitsmars op Syntagma, om 19u. Want de besparingsmaatregelen die net voor Pasen zijn gestemd, vereisen ook dat heel wat ambtenaren zullen worden ontslagen. De leerkrachten staan nu in de vuurlijn, maar andere ambtenaren zullen wellicht niet buiten schot blijven.
De overheid nu, beweert dat ze zich bekommert om de psychologie van de leerlingen, die door de stakingsdreiging wordt aangetast. Ze verwijt de leerkrachten te spelen met de toekomst van de jongeren. Het klinkt voor velen als een flauw argument in een maatschappij waar de jeugdwerkloosheid 64,2% bedraagt. De jonge generatie ziet niet eens een toekomst in Griekenland. 120.000 pas afgestudeerden zijn het land al ontvlucht sinds 2009. Voor de leerlingen zelf klinkt het argument van de psychologie ook hypocriet: afgelopen winter was er in vele scholen niet eens geld voor stookolie om de gebouwen te verwarmen, en vorig jaar hadden de leerlingen niet eens boeken gedurende de eerste helft van het schooljaar, omdat de overheid te laat een openbare aanbesteding voor het drukken van de schoolboeken had gestart.
De toon werd al gauw grimmiger en de leerkrachten zullen al zeker een 24-uren staking houden op 17 mei. Over de rollende 5-dagen stakingen tijdens de Panhelleense examens is nog geen beslissing genomen. Mijn vrouw vraagt zich ook af hoeveel leerkrachten nog 5 dagen kunnen staken. Er is geen stakingskas en de leerkrachten hebben al zo veel salaris moeten inleveren dat ze het zich niet kunnen veroorloven om loon van 5 dagen kwijt te spelen.
Maar de overheid wacht niet op de beslissing: in het Staatsblad staat dat de leerkrachten zullen worden gemobiliseerd. Dat is een taktiek die de regering eerder dit jaar al had gebruikt om een langdurige staking van de Atheense metro, en van de zeelieden te breken. En het zal daar niet bij blijven: er zijn al 88.000 marsorders gedrukt en stakende leerkrachten zullen die in hun bus krijgen. Zulk een marsorder komt op het volgende neer: de leerkracht wordt gedwongen om te komen werken. Doet hij dat niet, dan wordt hij 3 maanden gevangen gezet en wordt hij ontslagen.
Vreemd dat premier Samaras, toen hij nog oppositieleider was, dit soort maatregelen vanop het spreekgestoelte in het parlement nog als junta-maatregelen bestempelde, terwijl hij er nu niet voor terugschrikt om ze nu zelf toe te passen.
@Bruno,
Griekse leerkrachten werken ongeveer 200 uur per jaar minder dan het Europese gemiddelde (450 tgo 650). Een uurtje of twee per week zal er dus wel bijkunnen?
De echte reden waarom ze willen staken is dat ze zo minder tijd zullen hebben voor hun tweede baantje: de frontistiria… Al jarenlang houden ze zelf het perverse systeem in stand: op school gooien ze er met hun pet naar, zodat de leerlingen moeten betalen voor bijscholing na de uren, door …dezelfde leerkrachten!
@Hans, dat zal zeker kloppen voor een deel van de leerkrachten, maar lang niet voor allemaal. Ik ken heel wat leerkrachten via mijn vrouw, van alle studierichtingen, en ik ken er niet 1 die in frontistiria werkt.
De kwaliteit van de Griekse scholen is ondermaats, en daar zullen die extra uurtjes niets aan veranderen. Je zult het zien: uit reactie zullen de leerkrachten totaal geen moeite meer doen om nog enig niveau in hun lessen te brengen.
Ik denk dat we er hier op de plaatselijke scholen in Kreta weer weinig van zullen merken, het overgrote deel van de leerkrachten komt toch gewoon werken tijdens de stakingen. Vroeger had die vakbond weleens overdreven eisen, maar nu hebben ze wel gelijk vind ik. Zelfs al presteren ze minder uren dan het Europese gemiddelde, het is zeker geen vetpot, en dit is ook de reden dat velen het zich niet kunnen permitteren om thuis te blijven.
Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die andere ambtenaren bij het departement onderwijs? Ik heb me laten wijsmaken dat er meer ambtenaren dan leerkrachten zijn bovendien, wat spoken die mensen daar uit eigenlijk? Zeker niet voor de klas staan in ieder geval…mijn zoontje heeft dit jaar trouwens geen Engels gehad op school omdat er geen leerkracht kon gevonden worden!
Ik heb echt schoon genoeg van al die ‘spelletjes’ waar anderen de dupe van worden. Ik heb ook geen zin meer om elke keer te kijken wie nou gelijk heeft. Onze zoon doet nu eindexamen en eigenlijk hebben we alleen maar geld om hem in Athene te laten studeren, omdat we daar woonruimte hebben. Er hangt dus heel veel af van deze examens, hij moet gemiddeld 18 op de 20 scoren. We proberen in alle rust en zonder stress ons hier op voor te bereiden.
Ik vind het schandelijk, onvolwassen en een slecht voorbeeld voor de jongeren die onze toekomst zijn. Laat ze op een andere manier hun problemen uit vechten!!!!
Als student had ik een hekel aan leraars die in de periode na het examen en de zomervakantie, les bleven geven, om met wat voorsprong te starten in het volgende schooljaar.
Soms moesten we ook op de vrije namiddag of zelfs op zaterdagmorgen, extra naar school komen, omdat er achterstand was op het voorziene programma of omdat een deel van de klas een stuk achterbleef met de verwerving van de leerstof.
Toen vond ik het kinderbeulen, maar eigenlijk waren deze leraren mensen met een roeping en “Helden van den Arbeid”.
Zelf behaalde ik ooit in het avondonderwijs een diploma dat me toeliet les te geven. Dit diploma gebruikte ik echter nooit, toen ik in aanraking kwam met de toekomstige collega’s. Ook bij ons leek het beroep verworden tot een job met veel vakantie, de leerlingen een lastige bijkomstigheid.
Vroeger stond een leraar of prefect aan de uitgang van de school. Wie te enthousiast was, mocht het nog eens proberen als laatste van de school.
Nu heb ik de indruk dat de leerkrachten proberen de leerlingen te kloppen in de wedstrijd, om ter eerste weg.
Waarom worden in Griekenland de leerkrachten niet geëvalueerd in functie van het aantal geslaagden voor de Panhelleense examens,
Natuurlijk hoort een correcte verloning bij een job die de slaagkansen van een toekomstige generatie bepaalt. Maar wie zijn job als ambtenaar beschouwt als aanvulling op zijn nevenactiviteiten, moet er uit. Zeker in deze hachelijke en kritieke omstandigheden.
@Bea, ik hoop in elk geval dat wanneer mijn kinderen aan de beurt zijn, dat ze zullen overwegen om in Belgie te studeren…
In elk geval zal er toch iets moeten gebeuren, en daarvan zal toch wel iemand de dupe zijn: op dit moment zijn er in Griekenland het meeste leraars per leerling in heel Europa, en die geven de minste uren les. Het mag dan geen vetpot zijn, het is ook maar deeltijds werk: 450 uur per jaar, dat is in een 40-urenweek iets meer dan 11 werkweken op een jaar…! Als ik het goed voorheb, en zoals @Nadia zegt, zijn er ook duizenden die helemaal geen les geven, en ergens op een ministerie met hun duimen zitten te draaien. Waarom maken de leraars en hun vakbonden daar geen strijdpunt van, in plaats van de kinderen te slachtofferen? Oh wacht, ik weet het al….
@Hans, ik hoopte dat onze zoon in N’land zou gaan studeren, waar hij zelfs nog een gratis studiebeurs kan krijgen, dit jaar voor het laatst gratis en vanaf volgend jaar een lening.
Maar hij is nog geen 18 en voelt zich zekerder in G’land waar hij is opgegroeid.
Ik had mijn plan klaar en hij staat zelfs ingeschreven bij een universiteit in N’land, voor het geval dat……….
Maar hij zelf heeft andere plannen en ik moet hem vrij laten in zijn keuze.
Verder hebben we vanaf de lagere school, ook voor de troika, te maken gehad met stakingen in het onderwijs. En nooit hebben die iets opgeleverd wat ten goede kwam aan onze kinderen.
Het enige goede is dat als je ondanks al die tegenwerking hier, toch door eigen inzet iets bereikt, ‘you can make it anywhere’.
(Deze repliek komt van de partner van Kaliopi)
Ik ben leerkracht geworden omdat ik mij geroepen voelde leerlingen tot een hoger niveau te tillen, op alle vlak.
Ik ben dan ook zeer gelukkig dat ik dit edel beroep gedurende mijn ganse carrière (in Vlaanderen) heb mogen uitoefenen en dit met hart en ziel. Het heeft mij een enorme voldoening geschonken en ik ben er de samenleving nog steeds dankbaar voor.
Sinds een paar jaar ben ik gepensioneerd.
Het gebeurde meerdere malen dat ik leerlingen, die wat leerachterstand hadden opgelopen, buiten de schooluren bijles gaf. DIT GEBEURDE STEEDS IN DE SCHOOLGEBOUWEN EN ZONDER DAT IK DAAR OOIT NIET HET MINSTE VOOR WILDE AANNEMEN OOK AL WILDEN DE OUDERS MIJ DAARVOOR VERGOEDEN. Want daar zou ik mij niet goed bij gevoeld hebben, het zou mij ongelukkig gemaakt hebben. Ik heb de roeping van leraar gekozen om leerlingen humaner te maken (“humaniora”), niet om hun ouders geld af te troggelen.
U kunt dan ook begrijpen met welk afgrijzen ik hier de meeste Griekse leerkrachten aanvoel. Ik ken wel uitzonderingen.
De lonen en pensioenen worden hier (in GR) enorm afgeknot door de besparingsmaatregelen en de leerkrachten waarvan ik sprak zijn niet beschaamd deze nog extra af te knotten.(10 euro per uur bijles -wanneer ze aan 2 leerlingen dezelfde bijles geven op hetzelfde ogenblik vragen ze 2 maal 10 euro !!-; en wanneer leerkrachten leerlingen naar school meenemen met hun wagen durven ze nog een km-vergoeding vragen (=eisen)
ook !!!)
Ik weet ook dat dergelijke gelijkaardige praktijken hier (in GR) zich ook bij andere beroepen voordoen. Het lijkt wel een echte resistente virus te zijn die de meeste Grieken niet uit zich kunnen bannen, alsof ze ermee geboren zijn.
Maar dat dit gebeurt bij ethische beroepen (met name in de gezondheids- en opvoedingssector), dit gaat er bij mij echt niet in.
Ook nog dit (doch niet ter verschoning) : de wedden van de Griekse leerkrachten liggen hier te laag in verhouding met lonen van andere beroepen. Wel, dat de leerkrachten daartoe dan acties voeren, dit zou ik nog kunnen verstaan. Voor de Griekse bevolking zou dit ook voordeliger uitkomen : het beetje meer belastinggeld dat daartoe zou aangewend worden zou heel wat kleiner zijn dan het zwarte geld dat ze nu moeten spenderen aan bijlessen. En voor de Griekse staat zou het nog bijkomende belastingen opbrengen (wegens de hogere wedden)
Wat moet er toch van dit Griekenland geworden ???
@Partner van Kaliopi: dat is ook mijn ervaring met het Belgisch onderwijs. De lagere school verenigde alle lagen en groepen, en wie niet goed kon volgen, kreeg gewoon binnen de school bijles, en daar werd bij mijn weten niet voor betaald. Later kregen sommige leerkrachten enkele uren vrijstelling van ‘gewone les’ om speciale bijlesklassen te organiseren. Dat kostte niets aan de ouders, dat was voor iedereen toegankelijk en gebeurde gewoon binnen de school. Het moet ondertussen toch duidelijk zijn dat het de lobby van frontistiria is die hier alles gewoon blokkeert?
Wat wil je @Hans: de officiële resultaten van de Panhelleense examens worden gepubliceerd door Poukamisas. Dat is een netwerk van frontistiria. Nee, die worden niet gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs, maar door een frontistirio. Zo diep is alles met elkaar verweven.
Inderdaad,ik heb ook de indruk dat leerkrachten op school weinig beroepbewustzijn tonen en schouderophalend denken:dat leren ze wel elders.
Je m’en foutisme.
Dan is er het feit dat men hier de school niet kan kiezen en men wordt verwezen naar een bepaalde buurtschool.Er is dus geen competitie tussen de scholen zoals in Belgie.Misschien is het daar overdreven als ik lees dat ouders bijna voor de schoolpoort kamperen om hun kinderen ingeschreven te krijgen.
Die Panhelleense examens schijnen een copie van het Baccalaureat maar wat een stress en dan niet wetend waar men terecht gaat komen.In een of andere uithoek van dit toch uitgestrekt land.
Ondanks al die moeilijkheden komen er toch nog heel wat waardevolle professionelen uit maar krijgen de appreciatie niet die ze verdienen.
http://www.nu.nl/eindexamens/3419226/zesjescultuur-heerst-middelbare-scholieren.html
En in N’land heerst een zesjescultuur, terwijl hier hard gewerkt wordt voor een plek……
De normjaartaal voor docenten in het mbo in Nederland bedraagt 1659 klokuur. De vijf weken zomervakantie moeten wij ‘inverdienen’ door werkweken te maken van 44 klokuur, bij een fulltime aanstelling.
Met die zesjescultuur in nederland, onze staatssecretaris Sander Dekker komt er graag mee in de media, valt het enorm mee. Onze leerlingen werken niet voor de zesjes, maar voor een belachelijk onderwijssysteem waarin serieuze leerlingen nauwelijks kúnnen uitblinken. Wij zijn een van de weinige landen waar leerlingen die beter kunnen en willen, worden beperkt in hun mogelijkheden.
De leerkrachten hoger middelbaar onderwijs van Ikaria hebben zopas 45 vóór, 5 tegen en 5 onthouding voor staking gekozen. Er zijn nog mensen die zich niet zomaar laten afschrikken. De staking gaat niet over die 2 uur extra, maar over het feit dat leerkrachten zomaar kunnen ontslagen worden. Een ongefundeerde klacht volstaat. Men is niet langer onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Dat is de reden voor de staking. Lijkt me behoorlijk gerechtvaardigd.
(Zie KATHIMERINI)
In GR zijn er gemiddeld 7.5 leerlingen per leerkracht.
Daar waar het OESO-gemiddelde 13 leerlingen per leerkracht is !!!!!
Een GR klas telt gemiddeld 22.1 leerlingen.
Daar waar de gemiddelde OESO-klas 23.4 leerlingen telt !!!!!!
Laat Europa er maar voor betalen…….
@Kaliopi, jij zou toch beter moeten weten: er zijn kleine eilandjes en afgelegen dorpjes waar je gewoon geen klassen kunt vullen met 13 leerlingen, laat staan met 30. Met cijfers en statistieken kun je alles bewijzen, maar je moet dan ook wel alle elementen in aanmerking nemen.