Mobiel telefoneren kost Griekse schatkist dagelijks 850.000 euro

Een mobiele telefoon is een statussymbool, en dat is zeker het geval in Griekenland. Jarenlang moest iedereen het laatste model hebben en dat moest ook uitgebreid worden getoond. Als je tot een paar jaar geleden over de straten liep, dan zag je de Griekse mannen met een pakje sigaretten en hun “kinito” in de handen, terwijl de GSM wel aan het oor van de winkelende Griekse vrouw geplakt leek.

De tijden zijn veranderd. Door de crisis kopen de Grieken heel wat minder mobiele telefoons en je ziet minder nieuwe modellen. Zij die toch nog een smartphone of een iPhone hebben, hebben er geen gesprekken meer mee, maar laten de bel 1 keer overgaan bij hun gesprekspartner, zodat die hen kan opbellen.

Niet zo bij de ministeries en de openbare diensten. Daar worden GSM’s nog steeds volop gebruikt voor professioneel telefoonverkeer. Of dat is althans toch de bedoeling. Nu heeft de Griekse krant “Parapolitika” een berekening gemaakt hoe veel dat getelefoneer eigenlijk kost aan de belastingbetaler. Want het blijkt dat de mobiele telefoons niet enkel worden gebruikt voor het werk, maar ook voor persoonlijk gebruik.

De meeste mobiele telefoons zijn overigens in gebruik bij het ministerie van Openbare Orde (Burgerbescherming moeten we zeggen, maar die vlag dekt de lading al lang niet meer). Het zou daar gaan om 1000 telefoons, en de jaarlijkse kost om die te gebruiken, komt neer op 476.814 euro.

Op de tweede plaats staat het ministerie van Buitenlandse Zaken, met een telefoonrekening van 105.895 euro. Op de derde plaats staat het ministerie van Financiën, met 685 toestellen voor politici, secretarissen, en de financiële politie. Kostprijs: 99.985 euro. Ook het ministerie van Defensie maakt uitgebreid gebruik van mobiele telefoons.

Volgens de berekeningen van Parapolitika, zou de jaarlijkse kost van het gebruik van mobiele telefoons over de gehele openbare sector neerkomen op het astronomische bedrag van 310 miljoen euro, of ruwweg 850.000 euro!

Nu moeten heel wat persberichten hier in Griekenland met een flinke korrel zout worden genomen, maar gezien de misbruiken van politici de voorbije jaren, lijkt het me niet helemaal onwaarschijnlijk dat hier een kern van waarheid in zit.

4 thoughts on “Mobiel telefoneren kost Griekse schatkist dagelijks 850.000 euro

  1. Als men in Griekenland iedereen die zijn GSM gebruikt tijdens het rijden met de auto een boete van 50 euro laat betalen ( onmiddellijke inning uiteraard), dan zal het gat in de staatskas snel opgevuld zijn.Behalve de GSM is de zonnebril ook nog iets waar ze graag mee pronken, men ziet het aan de winkels , er zijn meer winkels voor GSM’s en zonnebrillen dan winkels met voeding.

  2. @jef, op heel veel vlakken zijn de Grieken ongehoorzaam en kunnen ze heel makkelijk beboet worden. Marja dan moet de politie wel uit zijn stoel of auto willen komen en dat doen ze alleen maar als ze machtsvertoon kunnen uiten en niet om een arme ongehoorzame burger te bekeuren.

    Overigens is het gebruik van, door overheid of bedrijven verstrekte, mobiele telefoons voor privé doeleinden een Europees probleem. Wat alleen maar op te lossen is door de mobiele telefoon weer af te pakken, of op kantoor achter te laten. En dan natuurlijk regelmatig de gevoerde gesprekken controleren. Maar ja “controle” moet dan eerst in het griekse woordenboek opgenomen worden.

  3. wij moeten niet zo doen alsof in de rest van europa anders is. jullie weten net zo goed dat hier wordt ook gebeld achter de stuur, de boeten worden alleen maar hoger omdat niet te stopen is.
    al ging de draad over iets anders.namelijk de rekeningen van de ambtenaren voor hun dienst telefoon. maar ik denk dat als ik verder gaan zoeken qua fraude is in nederland misschien niet zo veel anders.zo als de griekse gezegde ook zegt μαθανε οτι γαμιομαστε ,πλακωσανε και οι γυφτοι.

  4. Schandelijk en belachelijk natuurlijk.De drie door
    @Bruno gesignaleerde departementen verbellen overigens ‘slechts’ krap 0,25% van het totaal genoemde bedrag.Er moeten dus nog grotere zondaars te noemen zijn.Of worden die resterende ruim 309 mio gelijkelijk over de etterbuil – die we ten ontrechte regering of volksvertegenwoordiging noemen – uitgesmeerd?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *