Bezorgd om de toekomst van de leerlingen? Niet van allemaal.

Zo, mijn vrouw heeft haar marsorder gekregen vandaag. Als ze vanaf morgenmiddag durft te staken, gaat ze drie maanden de cel in, komt ze voor een tuchtcommissie en is ze wellicht haar job kwijt. Een vreemd gevoel om op deze manier opgeroepen te worden, wat je ook mag denken van de stakingdreiging van de leerkrachten. Er hangt toch wel een totalitair luchtje aan het order.

Maar goed, de overheid is dus bezorgd om de toekomst van de leerlingen, zo luidt de redenering. Is ze echter bezorgd om de toekomst van alle leerlingen? Dat is ten zeerste te bewtijfelen. Neem nu de kinderen van migranten, die in Griekenland zijn geboren. Deze kinderen hebben nooit iets anders gekend dan Griekenland, maar ze hebben geen Grieks paspoort en dienen, net zoals hun ouders, steeds een verblijfsvergunning bij zich te hebben. Het probleem is dat heel wat migranten door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt. En als ze geen baan hebben, kunnen ze ook geen verblijfsvergunning krijgen (en hun kinderen ook niet).
 
Om panhelleense examens af te leggen, dienen de migrantenkinderen echter een bewijs voor te leggen dat ze legaal in Griekenland verblijven. Dat is in de praktijk een verblijfsvergunning. Indien ze die niet hebben, kunnen ze dus ook geen panhelleense examens afleggen: dat wordt hen verboden door de Griekse overheid.
 
Een verordening uit 2010 schrijft het zo voor:
 
“De kandidaat moet bij het inschrijven [voor de panhelleense examens] ofwel zijn paspoort (visa) bij zich hebben, ofwel een verblijfsvergunning, om aan te tonen dat hij legaal in Griekenland verblijft. In het geval dat deze documenten niet door de kandidaat zelf worden ingediend, moet door een gemachtigd persoon een verklaring worden afgegeven dat de kandidaat zich in het buitenland bevindt. Wanneer de kandidaat zich in Griekenland bevindt, en de documenten worden ingediend met machtiging, moet een afgestempelde fotokopie van het paspoort (visa) of van de verblijfsvergunning mee worden ingediend, om het legale verblijf in Griekenland van de kandidaat aan te tonen.”
 
De toekomst van deze kinderen ziet er dus nog somberder uit dan die van de Griekse jongeren.

11 thoughts on “Bezorgd om de toekomst van de leerlingen? Niet van allemaal.

  1. Bangelijk, in de échte zin van het woord dan…en luchtje? Het lijkt wel een dikke mist die er hangt of een boze wolk/wolf. Bezorgd om jou Bruno!

  2. Δηλαδη απο σημερα ντυθηκε στο χακί;; της παει;;κριμα που δεν την λενε Νατασσα,θα εμπαινε μπροστα ως Υπολοχαγος
    http://www.youtube.com/watch?v=fHMIKbH9U-g

  3. Een totalitair luchtje is er zeker, en dat ruikt niet fris. En Griekenland heeft een bangelijke historie in dat verband. Maar zijn jullie misschien juist daarom niet net iets te pessimistisch? Ook hier in België (en ook in Nederland) is er regelmatig heel veel te doen om schoolgaande migranten die het land zouden moeten verlaten wegens gebrek aan definitieve verblijfsvergunning. Maar ik kan me voorstellen dat het in Griekenland om heel veel meer schoolgaande jongeren gaat.
    Daarnaast, stakingsrecht is zonder twijfel een democratisch recht. Wie erdoor getroffen wordt vindt het niet leuk. Ik mag er niet aan denken dat de Belgische luchthaven zou staken wanneer ik binnenkort (na jaren) weer eens in Griekenland geraak. Maar daarom gebruik maken van politie en ‘marsorders’….nee toch! Zoiets vind ik echt niet kunnen. Nog sterkte daar!

  4. … als de kinderen al niet aangevallen en verminkt worden door XA, zoals de 14-jarige Afghaan gisteren…

    In dit verband, ik hoor van nogal wat mensen (en ik hoor er zelf ook bij)_ dat ze graag wel iets zouden doen voor bv vluchtelingen, kinderen van vluchtelingen, enz…, zoals bv spelen met de kinderen, lezen, wat bijscholing enz… maar niet goed weten waar naartoe? Is er op de blog misschien iemand die weet waar vrijwilligers naartoe kunnen?

  5. @Hans, hier staat een mooie verzameling van racistische incidenten in Griekenland: http://rozkarta.blogspot.gr/
    Daar staan ook wat links naar organisaties die hulp bieden aan vluchtelingen. Als ik die blog lees, dan word ik overvallen door plaatsvervangende schaamte, trouwens.

  6. @Lina, opeisingen bij stakingen zijn echt niet zo ongewoon. Ook in België greep de overheid al vaak naar dit middel.
    Zeker wanneer het algemeen belang (meestal economisch) in het gedrang kwam. Zelf werd ik verscheidene keren opgeëist.
    Ook bij ons wordt deze opeising trouwens ddor de politie bezorgd, om wettig te zijn. Bij weigering werd je ook door de politie naar je werk gedwongen.
    De Griekse onderwijsstaking is in mijn ogen zeker verantwoord, maar de eisen zouden ook wat meer over de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs mogen gaan.

  7. @penimeni, bij mijn weten zijn opeisingen in het onderwijs in België nooit gebeurd, (ik stond heel veel jaren in ‘t onderwijs) maar wel o.a. in de medische sector om een minimale zorg te verzekeren. Bij staking werd vaak in de scholen gezorgd voor een minimale opvang van leerlingen door leraren die niet staakten. Maar ik weet niet of dit een beslissing was ‘van hogerhand’. En van iets vergelijkbaars met de Griekse ‘marsorder’in het onderwijs hier heb ik echt geen weet.

  8. IK weet niet waar ik deze kan posten – misschien kan @Bruno er wel even aandacht aan besteden:

    Het Nederlandse ministerie heeft plannen om de subsidies aan de Nederlandse scholen in het buitenland volledig stop te zetten. Sinds 1982 is er een uitgebereid netwerk van dergelijke scholen, waar nederlandstaligen in het buitenland Nederlands kunnen leren op gelijke voet met het ‘thuisland’. Dit is een geweldige troef voor de nederlandstaligen in het buitenland. In Athene zijn er drie scholen (Kifissia, Pagrati, Voula). De ouders dragen ook bij (in Voula 50 Euro per maand), maar daarvoor krijgen de kinderen 3 uur per week les van echte leerkrachten met echte lesboeken volgens het lespaket van de Nederlandse scholen in Nederland. Dit alles dreigt nu te verdwijnen.

    Er is een petitie opgezet om de beslissing alsnog om te keren. Hier is de website voor meer info:http://www.stichtingnob.nl/actie.aspx
    en hier is de petitie (op dit moment al door 4226 mensen ondertekend):http://petities.nl/petitie/behoud-nederlands-onderwijs-in-het-buitenland

  9. Ik maak er een aparte post van @Hans – ik zal je tekst min of meer overnemen.

  10. @Hans: kan je daarvoor de Taalunie niet contacteren? Me dunkt dat de Vlaamse overheid daar ook niet ongevoelig voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *