Het marsorder van de leerkrachten

Marsorder voor de Griekse leerkrachten van het secundair onderwijs

Marsorder voor de Griekse leerkrachten van het secundair onderwijs

Zo, we hebben er thuis ook een exemplaar van: het marsorder voor de leerkrachten van het secundair onderwijs. Klikt u op de afbeelding indien u een grotere versie wil zien.

De tekst gaat ongeveer als volgt:

MARSORDER VOOR HET ONDERWIJZEND PERSONEEL VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS VAN HET MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN RELIGIE, CULTUUR EN SPORT

Krachtens de beslissing Y281/11.05.2013 (Staatsblad 1139B’) van de premier en de machtiging daarvan volgens de beslissing 6212/11/05/2013 (Staatsblad 1140B’) van de minister van onderwijs en religie, cultuur en sport

WORDT OPGEVORDERD

 vanaf 12 uur ‘s middags op woensdag 15 mei 2013, tot nader order

NAAM:

VOORNAAM:

NAAM VAN DE VADER:

REGISTRATIENUMMER LEERKRACHT :

ADRES :

Om zijn/haar persoonlijke diensten aan te bieden als leerkracht van het secundair onderwijs op zijn/haar werkplek, volgens het uurrooster dat is opgelegd in het programma ter uitvoering van zijn/haar plichten.

Er wordt kennis gegeven van het feit dat een weigering van het aannemen of het niet uitvoeren van dit marsorder zal worden bestraft met minstens drie (3) maanden gevangenisstraf.

Het marsorder is afgeleverd aan de deur door de politie zelf, terwijl de wagen met zwaailicht in de straat stond. Jonge kinderen van leerkrachten hebben een klein trauma opgeroepen toen ze zagen dat de politie aan de deur stond voor hun vader of moeder.

In sommige scholen is de politie de marsorders komen afleveren op het moment dat de leerkrachten een vergadering hadden over verdere acties. Dat ze precies op dat moment een marsorder in de handen gestopt kregen, leek hen een praktijk van een totalitair regime.

De situatie is ondertussen als volgt: de leerkrachten hebben massaal gestemd voor een staking op 17 mei. Alleen zullen ze niet staken, maar ze komen werken en zullen het marsorder opvolgen. De stemming ging vooral om het principe. De vraag is of dat allemaal iets uithaalt. Ze kunnen nu wel formeel hebben geprotesteerd tegen hun mobilisatie, maar er zal verder bitter weinig gebeuren. Tot frustratie van velen – dit zijn spanningen die vroeg of laat wel eens zouden kunnen uitbarsten.

48 thoughts on “Het marsorder van de leerkrachten

  1. Dan hebben ze blijkbaar toch personeel genoeg bij de politie om op korte termijn die brieven aan de man / vrouw te brengen.Ze hebben dus besloten om te staken maar zullen toch niet staken ???
    Ik kan me de frustratie van het onderwijzend personeel voorstellen, maar dan zijn die vergadering en die stemming “pro forma”, dus tijdverlies.Het probleem van een principe is dat je er niet van kan eten.
    Ondertussen leggen de vakbonden hier in België een bom onder het broodnodige inkomen van de toeristische industrie met hun staking bij de bagage afhandelaars.

  2. @bruno
    Zonder indiscreet te willen zijn: hoeveel verdient een beginnende leerkracht in het middelbaar onderwijs hier in Marsordistan?

  3. @Marc: netto zal dat nu zo ongeveer 600 euro zijn.

  4. Jakkes. Dan blijf ik maar rustig bij mijn jobke van zelfstandige vertaler 😉

  5. Bruno, je schreef eerder dat 88.000 leerkrachten zo’n ‘marsorder’ (ik kende dit woord niet) hebben gekregen en dat er besloten is om toch te gaan staken (in principe dan, niet letterlijk vanwege de dreiging van cel en ontslag). MAAR als er echt 88.000 leraren gelijkertijd zouden gaan staken, zou die dreiging dan werkelijkheid worden?

  6. ja, maar hoe krijg je die 88.000 op één lijn? iedereen een briefje sturen met een tegenbevel en een concreet stakingsplan?

  7. @Bruno, wat is het HELE verhaal? Volgens informatie uit andere bronnen is het volgende gebeurd…..
    1. De regering heeft bepaald dat leeraren twee uur per week extra moeten werken, dit om de in GR endemische bijlessen (prive, tegen betaling) wat de kop in te drukken. In GR zijn zulke bijlessen haast de standaard, in NL is dit uitzonderlijk (ondanks dat leeraren vaak drukker zijn met vergaderen dan onderwijzen). Kwaliteitsprobleemtje?
    2. De leerkrachten besloten hierop te gaan staken, vanwegen 2 uur extra werken en wellicht verlies van inkomsten uit lukratieve bij(les)baantjes. Staking gepland vrijdag a.s., begin van de eindexamens middelbare scholen.
    3. Regering was het er niet mee eens dat de leerkrachten door hun staking iets van 100.000 scholieren (en hun families) in gijzeling zouden nemen, immers hebben zij naar de examens toegeleefd. Niet alleen zielige illegale kinderen zonder papieren. Dus de regering stopt hierom de staking door de marsorder.

    Lijkt mij niet zo zeer een tendenz naar een totalitair regime, meer een gebrek aan goed fatsoen aan alle twee de kanten.

  8. @Robert, dat is het verhaal van de Griekse traditionele media.
    De leerkrachten hebben op zich niet meteen een probleem met het feit dat ze 2 uur per week meer les moeten geven. Het gaat hem om de gevolgen van die maatregel, zoals ik die hier al heb beschreven:
    1. Het wordt moeilijker om je uurrooster te vullen. Daardoor zullen leerkrachten in meerdere scholen les gaan moeten geven. Als er geen uren worden gevonden in de scholen in de buurt, dan zal de staat beslissen waar ze die uren moet gaan opvullen.
    2. Die scholen kunnen heel ver uit de buurt liggen, en de kans bestaat dat een leerkracht daarvoor gaat moeten verhuizen. Als je een gezin hebt, kun je je voorstellen welke gevolgen dat heeft.
    3. De financiële kant van de zaak is ook niet min: de leerkracht moet zelf instaan voor het vervoer naar de school. Stel dat hij daarvoor een auto nodig heeft, zijn dat extra kosten. Als de school op een eiland ligt, moet hij bootovertochten betalen. Waar moet dat geld vandaan komen, wanneer de lonen steeds maar blijven dalen, voornamelijk in het onderwijs?

    Kortom, het komt er op neer dat leerkrachten nu worden behandeld als bijvoorbeeld politieagenten. De staat bepaalt daar ook waar die gestationeerd worden. Politieagenten mgen overigens ook niet staken. En worden ook niet denderend betaald. Maar dat weet je als je vooraf bij de politie gaat. Als je een roeping als leerkracht hebt (ja, die zijn er nog in Griekenland, het zijn echt niet allemaal ambtenaartjes), dan heb je daar niet op gerekend.

    Dat met een mogelijke staking op 17 mei de panhelleense examens in het gedrang kwamen, en dat daar leerlingen en hun families mee gegijzeld werden, daar ben ik het mee eens. Maar de reden die de regering aanhaalt, de psychologie van de leerlingen, vind ik dan weer pure hypocrisie, als je ziet dat die psychologie hen niets kan schelen als het om niet-Grieken gaat. Da’s wel heel selectief.

  9. @Magnola, misschien heb ik het te letterlijk vertaald: “χαρτί πορείας”; maar ik dacht dat het een Nederlands woord was (het staat in ieder geval in http://woordenlijst.org/ ).
    Inderdaad, er zou echt wel een dreiging zijn als alle 88.000 leerkrachten besluiten om het werk neer te leggen. Het probleem is dat de beslissing om te staken wordt genomen op schoolniveau. En die hangt dan vaak af van de politieke strekking van de directeur. Verdeel en heers, nietwaar?

  10. op de document staat 3 maanden de gevangenis in. niks over verlies van baan. de advocaten vereniging heeft net ook aangekondigd dat de hele besluit tegen het grondwet is. dus ze kunnen het ook aanvechten maar de oplossing om te gaan en gewoon aanwezig te zijn vind ik beter.

  11. @tzimis, Advocaten zijn de aasgieren van de maatschappij, ze leven van de miserie en de ellende van de medemens. Ze krijgen de grootste misdadigers vrij enkel met een procedurefout in te roepen, in de USA vindt je ze als een Hooker op iedere hoek van de straat,om hun diensten aan te bieden.Maar in feite zijn ze op zoek naar een slachtoffer om die dan zijn centen afhandig te maken. Het hoogste recht is het grootste onrecht.
    En van de stijfkop en de zot vult de advocaat zijnen pot.

  12. @ Bruno, Ik snel even die bewuste tekst gelezen.

    Iemand die miljoenen versast , is een “simple tax offenders” , ja wadde !!!!!
    En “ een eervolle Griekse tv-station en / of krant “ !!!!! Waar gaan ze dat vinden ?? In de geschiedenisboeken misschien.

  13. “χαρτί πορείας” = Stappenplan
    Zie “Ενεργειακός χάρτης πορείας για το 2050″
    in het Nederland ” Energie-stappenplan 2050″

    Bron:http://europa.eu/rapid/press-release_IP-11-1543_nl.htm?locale=EN

    Een marsorder is militair jargon en geeft een nogal negatieve indruk, het is zo al erg genoeg zou ik zeggen.

    Het zijn eigenlijk verordeningen ” Απόφασης = verordening “. Met andere woorden ze worden opgevorderd , dat klink ook negatief maar zo is het nu eenmaal.
    Het woord marsorder wordt in het BE leger zelfs in vredestijd niet gebruikt, dat woord stamt uit de vorige oorlogen, toen waren er meer soldaten te voet onderweg dan met een voertuig. 😉

  14. Bruno schreef:”Ze kunnen nu wel formeel hebben geprotesteerd tegen hun mobilisatie, maar er zal verder bitter weinig gebeuren. Tot frustratie van velen – dit zijn spanningen die vroeg of laat wel eens zouden kunnen uitbarsten” Dit zou inderdaad een tijdbom kunnen zijn. En als die explodeert….!Kan er geen uitweg meer gevonden worden via een compromis? B.v. een grens stellen aan het aantal kilometers bij het toewijzen van een nieuwe school, vervoerskosten aftrekbaar maken van de belastingen, etc. zomaar wat ideetjes, maar er zijn er wellicht nog veel meer.

  15. @Lina; Het is geen ” Mobilisatie ” , enkel Militairen kunnen gemobiliseerd worden.
    Mensen die in de openbare sector werken kunnen wel opgevorderd worden.
    En wat het betreft de eventuele kans dat ze moeten verhuizen, wel wat denk je dat ze de laatste decenia met een groot deel van de Belgische militairen hebben aangevangen bij het sluiten van de kazernes.
    Het is een feit dat een groot deel van de Belgische militairen sinds de aanvang van BEAR97 (1997) tussen de verhuisdozen geleefd.

  16. @Jef, ik hoop van harte dat als je eens in de miserie zit, dat je dan geen advocaat kan vinden om van jou miserie en ellende te leven.

  17. Hoorde dat er in Athene meer advocaten zitten dan in Napels ratten. Napels had de eerste keuze….

  18. αλλο χαρτης και αλλο χαρτι. het is een ter beschikking stellen van je diensten aan de staat. het is legaal in geval van oorlog of nood. en er is nu geen een van deze gevallen. en dat is wat de advocaten zeggen. wat ze zijn of niet Jeff is een αλλου παπα ευαγγελιο.wel beter grieks leren,hoor.
    het χαρι πορειας of wel Φυλον πορειας is van vroeger in de geval van mobilisatie voor oorlog met deze papier wordt je transport gratis naar je plek geregeld.
    daar door de grapjes over militaire gedoe. αν και δεν θα ηταν καθολου κακη ιδεα , να φορανε οι καθηγητριες παντα μια στολη.

  19. Jef, er is een verschil tussen “Χάρτης” (mannelijk) εν “χαρτί” (onzijdig)
    Χάρτης πορείας is inderdaad een stappenplan en χαρτί πορείας een marsorder. “Google” kan echter de twee niet van elkaar onderscheiden. Dat het een term uit het militair jargon is, spreekt trouwens boekdelen.
    Ik begrijp ten volle dat het voor iemand die niet in Griekenland woont zeer moeilijk is om de toestand goed te kunnen bevatten.
    Dit voorval heb ik zelf meegemaakt al is het wel een aantal jaren geleden: een leerkracht ging zijn zaak bij de minister van onderwijs bepleiten. Hij was aangesteld in een school op Kreta, en zijn vrouw op Corfu. Toen de man radeloos opmerkte dat hij zijn gezin nooit zag en zo zijn vrouw en kinderen zou verliezen, antwoordde de minister dat hij alle begrip had voor zijn persoonlijke problemen, maar dat de belangen van de leerlingen voorgingen….

  20. @tzimis, je zegt dat ik beter Grieks moet leren, wel dat mag tegen de overgrote meerderheid van je landgenoten ook zeggen.En ook tegen de vertaaldienst en tolken van de Europese Unie,daar ben ik te raden gegaan om die spraakverwarring en verkeerd gebruik van marsorder etc eens te onderzoeken. Ik woon nu permanent op Kreta en moet het schoolgrieks laten varen, en kretenz leren, anders begrijpen ze je niet te best.

  21. @Hilde; “Χάρτης” document of een landkaart, “χαρτί” WC – keuken papier en een blad tekenpapier kortom gewoon papier. Dus is de term χαρτί πορείας voor een marsorder (een term die ik als gepensioneerde militair wel ken),is volgens mij NIET correct.Tenzij men van mening is dat je er uw g.t mee kan afvegen. Maar nu , ik weet wel dat er een enorm verschil is tussen het gesproken en geschreven Grieks.En dat verhaaltje van die onderwijzer, wel ik kan je er zo tientallen vertellen , maar wel over Belgische militairen, met uiteen gerukte gezinnen.

  22. Schandalig dit marsorder en schandalig vind ik ook dat systeem van toewijzing, leerkrachten worden uitgestuurd naar alle uithoeken van het land waar ze dan toevallig te weinig leerkrachten hebben. Soms moeten ze wel 10 jaar aan een stuk over en weer verhuizen tot ze dan eindelijk vastbenoemd kunnen worden en een leven kunnen beginnen opbouwen. Dit gebeurt toch nergens in Europa?

  23. mars order moet correct zijn. op dat moment ben je in dienst van de staat, weigeren kan niet. nu is de straf 3 maanden gevangenis en ontslagen in oorlogs- tijd ben je een deserteur met alle gevolgen.
    Jeff ,klein grapje moet toch kunnen. al hoewel met alle mooie juffrouwen nu in leger pak ,zou ik ook weer naar school willen.

  24. hebben wij het over gehad dat officieel nog geen staking is maar er was alleen een aankondiging tot staking en deze idee werd bestraft. dat moet uniek zijn of hebben wij van elders ook voorbeelden??

  25. Blijkbaar gaan de luchtverkeersleiders de fakkel overnemen, en leggen ze de boel voor 4 uur plat.Die gasten hebben me al eens met mijn schokkedijzen gehad, op 1 mei een paar jaar geleden. Voor één keer geen chartervlucht geboekt en we hadden pech , nog maar eens een nachtje op de ijzeren banken van de luchthaven in Heraklion.
    Ik weet nu niet of ze nu echt de blok er op leggen , maar na die heisa in Zaventem weeral eens mensen ambeteren die van een welverdiend verlof willen genieten, en hun centjes willen spenderen, goe bezig.

  26. De boeren in Kreta staan ook al klaar, om te protesteren tegen het feit dat de extra belasting gaan moeten betalen op hun landbouwgrond.

  27. @jef dockx
    Als je 1mei van/naar GR vliegt, is het je eigen schuld. Zelfs in de tijden van de oude Olympic Airways lag ieder jaar op zijn minst tussen 12.00 en 15.00 de boel plat. Voor verkeerdlijders ellende kijk op de site https://www.public.cfmu.eurocontrol.int/PUBPORTAL/gateway/spec/index.html
    Blijf uit de buurt van de rode vlekken op de kaart, zoek anders ook op LGAA (controlgebied Athene)of LGAV(vliegveld ATH).

  28. Heren, mag ik even?

    De transformatie van een mens tot rat is niet voorbehouden aan de beroepsgroep van rechtsgeleerden. Helaas.

    Ik neem het graag op voor de juristen, ook in Griekenland- ik ken er toevallig een paar. Allen integer, deskundig, behulpzaam en betrouwbaar. Dat zij soms een -vermeend- misdadiger moeten bijstaan, dat hoort bij het beroep. Dat maakt henzelf nog niet tot crimineel, integendeel zou ik haast zeggen.

    Zij zouden onze bewondering moeten hebben, niet onze minachting.

    Zo!

  29. Zo is het Louloudi,

    Een kenmerk van een beschaafd land is dat zonder aanziens des persoons juridische hulp geboden wordt.

  30. Maar niet dat door spitsvondigheden van luxe-advocaten bewezen misdadigers en fraudeurs de dans ontspringen en slachtoffers in de kou blijven staan.

  31. @Penimeni,

    Zelfs in zo een geval zorgt een advocaat er enkel voor dat de wetten worden nageleefd. Als de wetten niet goed zijn, dan is dat niet de fout van de advocaat…

    In Griekenland heb ik al heel veel werkelijk slechte advocaten gezien (die hun vak dus niet kennen) en ook al heel veel advocaten die slechte mensen zijn (die bv hun eigen clienten ‘verkopen’). Maar ik heb ook al veel goede advocaten van goede wil gezien, en zij zijn hier vaak de enigen die ervoor zorgen dat er af en toe nog eens iets van rechtvaardigheid overwint…

  32. @Hans, is het ook niet de taak van een advocaat, zijn cliënt te verzoenen met een opgelegde straf?
    Eerder dan hem te “helpen” met lacunes in de wetgeving, waardoor de dader ongestraft blijft en daarbij nog een schijn van onaantastbaarheid en slimmigheid krijgt
    Dit type advocaat heeft blijkbaar zeer weinig last van zijn geweten..
    Moest de hel bestaan, dan zitten de procedureadvocaten op de heetste plaatsen.

  33. @Penimeni
    ..heetste plaatsen…. zeker naast de aannemers.

  34. A.u.b.

    Even (Westers) hoofd bij de zaak houden.

    Zeg mensen allemaal, we zitten hier toch niet aan de toog!!!!

    In GR zijn er, per leerkracht, amper 7.5 leerlingen, daar waar er in de OESO-landen, per leerkracht, 13 leerlingen zijn.

    Moet ik er een tekening bijmaken ?

    Wanneer gaat deze Griekse hypocrisie eens eindigen ?

  35. @Kaliopi, ik herhaal mijn vorige opmerking. Van iemand die regelmatig in Griekenland is, en dan ook nog eens op een eiland, had ik toch wat meer realiteitszin verwacht.

  36. Bruno,

    De Griekse bevolking op de (kleine) eilanden is een absolute minoriteit t.o.v. de totale Griekse bevolking die leeft in gebieden vergelijkbaar met de rest van Europa.

    Stel bijvoorbeeld dat deze klein-eiland bewoners 10% uitmaken van de totaliteit, dan heeft deze 10% slechts een zeer kleine invloed op de leerkracht/leerling verhouding van de totaliteit.

    Het is kinderspel om volgende berekening eens te maken :
    In deze 10% (kleine) eilanden zij er een leerkracht/leerling verhouding van 1 op 3 (ja, ik schrijf wel 1 leerkracht voor 3 leerlingen!!);
    en in de 90% “normale” gebieden zij er een leerkracht/leerling verhouding van 1 op 9 ;
    dan is het totaal gemiddelde GR leerkracht/leerling : 1 leerkracht voor 7.5 leerlingen.

    DUS ALDUS ZOUDEN ER IN DE “NORMALE GRIEKSE GEBIEDEN -VERGELIJKBAAR MET DE GEMIDDELDE EUROPESE LANDEN- :

    PER GR LEERKRACHT 9 (NEGEN) GR LEERLINGEN

    ZIJN,

    DAAR WAAR ER IN DE OESE-LANDEN :

    PER OESO-LEERKRACHT 13 (DERTIEN) OESO-LEERLINGEN

    ZIJN.

    Ik blijf er dan ook bij, Geachte Bruno, laat Europa nog maar eens maar betalen voor deze Griekse “aftroggelarij”

  37. Vroeger gaf een leraar bij ons op het platteland les aan verschillende leerjaren tegelijk. De oudsten hielpen ook de jongsten.
    Bestaat dit systeem ook op de kleinere eilanden, of is een volledige school uitgebouwd?

  38. Penimeni,

    Ik ben al enkele malen naar Kasos geweest (ongeveer 500 inwoners -tussen Kreta en Karpatos)
    en daar is er bijvoorbeeld 1 leerkracht voor het lager onderwijs (kinderen van 7 tot 12).

  39. Bruno,

    Ik wil je vlug de exacte berekening geven van wat ik daarnet neerschreef :

    – op de kleine eilandjes : op tien leerlingen zijn er 3.3 leerkrachten ; (10% vd bevolking, 1 op 3)

    – in de “normale” (=gemiddelde OESO-gebieden) :
    op negentig leerlingen zijn er 10 leerkrachten ; (90% vd bevolking, 1 op 9)

    Dus gesommeerd geeft dit : op 100 (=90+10) leerlingen zijn er 13.3 (=10+3.3) leerkrachten of :

    gemiddeld over de totale bevolking :

    100 leerlingen voor 13.3 leerkrachten of
    7.5 leerlingen voor 1 leerkracht.

    Beste Bruno, ik hoop je hiermee van dienst te zijn geweest.
    Ik hou immers van weldoordachte beweringen en niet van “dooddoenerachtige” praatjes, praatjes die ik hier, in Rhodos, dagdagelijks hoor en die op niets gesteund zijn -en die dan ook zeer gemakkelijk te weerleggen zijn-.

    Meer nog, Bruno, ik denk dat mijn aanname van mijn onderstellingen een slechter scenario ware van de werkelijkheid, en desalnietemin kom ik nog op een “OESO-genormaliseerde” leerlingen/leerkrachten verhouding van 9 op 1.

  40. Eigenlijk speelt de verhouding leerlingen/leraar geen rol. Het bekomen resultaat is het belangrijkste.
    En dan moeten we weer eens besluiten dat het Griekse onderwijssysteem schromelijk tekort schiet.
    Een leraar met bezieling heeft geen tablets en hoogtechnologische borden nodig om de leerlingen te begeesteren.
    Maar weer eens, een correcte bezoldiging en buitenwerken van minder gemotiveerde collega’s en directie is hoognodig.

  41. Marloes de Koning licht de miserie van de – vaak jonge- Griekse docenten toe, vanavond in de NRC. Veelzeggend overigens dat de geïnterviewde docenten niet met hun eigen naam in een Nederlandse krant durven.

  42. Marloes de Koning licht de miserie van de – vaak jonge- Griekse docenten toe, vanavond in de NRC. Veelzeggend overigens dat de geïnterviewde docenten niet met hun eigen naam in een Nederlandse krant durven.
    @Louloudi; is dat jouw doopnaam of je schuilnaampje . 😉

  43. Waar kunnen we dit vinden van Marloes de Koning?

  44. Ik wil het nog eens hebben over de kleine schooltjes, deze bevinden zich niet alleen op de kleine eilanden maar in de hele periferie van Griekenland! Overal zijn er vissers- en bergdorpjes van een paar honderd inwoners, en ik zou zelfs durven zeggen dat dit de norm is. Grote dorpen zoals in Belgie met verschillende wijken waar dan nog eens per wijk een paar duizend inwoners zijn, bestaan hier bijna niet, want dan spreken we al bijna over een provinciestadje.
    In ons schooltje gaan kinderen uit 5 verschillende dorpjes en komen we aan ongeveer 20 lln. p/klas. Een hogerop gelegen dorp heeft een klein schooltje waar er maar 3 klassen zijn, 1ste en 1de leerjaar, 3de en 4de, en 5de en 6de, zitten samen. Niet ideaal maar het transport – 20 km langs kronkelige bergwegeltjes – naar onze school, is ook niet ideaal. De kinderen van dit dorp die naar het gymnasio en lykeio gaan, staan elke dag op om 5.30u.
    Wij wonen op een heel groot eiland met goede infrastructuur – Kreta – en vlak aan de grote nationale weg. Toch denk ik dat dit geen uitzonderlijke situatie is.
    De geografische spreiding en de infrastructuur in een soms moeilijk toegankelijk landschap zoals in Griekenland is toch absoluut niet te vergelijken met Belgie waar alles dicht bij elkaar ligt, waar er haast om de 30 km een stad is en waar er mooie platte wegen zijn met fietspaden waar je gemakkelijk met de fiets over kan rijden. Ik reed zelf elke dag met de fiets 5 km naar school vroeger, maar die 5 km naar ons schooltje hier, dat is toch heel wat anders!

  45. Iets klopt er niet in al de aangeboden cijfers.
    Waarschijnlijk zijn er een aantal benoemde leerkrachten gedelegeerd op andere postjes waar ze een luizenleventje lijden door een beperkt aantal uren te presteren.
    Veel respect overigens voor al diegenen die hun job met enthousiasme uitoefenen onder ondankbare omstandigheden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *