Unicef heeft een rapport gepubliceerd over Griekenland, met schokkende cijfers over de toestand van de Griekse kinderen, in 2011. Uit het rapport blijkt dat 597.000 kinderen in dat jaar in armoede leefden. Bijna de helft van hen, 322.000, kunnen niet eens in de basis voedselbehoeften voorzien.Verder waarschuwt Unicef dat de problemen van armoede en sociale uitsluiting ook maar blijven toenemen. Dit heeft een negatief effect op het welzijn van de kinderen, maar heeft ook gevolgen voor hun gezondheid en ontwikkeling. Volgens een recent rapport dat de organisatie heeft opgesteld in samenwerking met de universiteit van Athene, zag de situatie voor kinderen onder de armoedegrens in Griekenland in 2011 er als volgt uit:
- 9,2% van de kinderen leefde in een gezin waar niemand een job had.
- 44,3% van de gezinnen onder de armoedegrens was niet in staat om elke tweede dag vlees/vis/kip op tafel te brengen (tegenover 21,6% in 2010)
- 39,7% van de gezinnen kon het huis niet voldoende verwarmen (tegenover 37,1% in 2010).
- 10,1% beschikte niet over de middelen voor medische onderzoeken of medische uitgaven.
- 37,2% van de gezinnen kon zijn maandelijkse rekeningen en leningen niet afbetalen.
- 50,8% kon het zich niet veroorloven om 1 week op vakantie te gaan
Deze gegevens zijn voor het jaar 2011. Algemeen mag worden gesteld dat de situatie 2 jaar later nog veel erger is geworden.
Daarom houdt Unicef vandaag dan ook een radiomarathon, niet enkel om fondsen te werven voor vaccinaties voor kinderen in de Derde Wereld, maar ook om de kinderen in Griekenland zelf te helpen.
En dat terwijl dat er genoeg Grieken zijn die nog naar hartelust feesten en geld over de balk smijten.
Hoe erg ik het ook vind voor de kinderen en hun ouders, ik geef geen cent meer aan Unicef! Op internet staat een lijst met alle goede doelen waarin opgenomen: het salaris v.d. de directie (bij Unicef buitensporig hoog) het percentage van de inkomsten dat werkelijk terecht komt bij de kinderen (héél weinig!), enz. enz. Kortom, Unicef staat als nr.1 op de lijst waar het meeste geld binnenkomt, en het minst daarvan besteed wordt aan het werkelijke doel:
de kinderen! Het zou Unicef sieren als zij eerst hun organisatie eens onder de loep zouden nemen alvorens een dergelijk rapport te publiceren!