De soap van de antiracismewet

De holocaust verloochenen is in Griekenland niet strafbaar. Verbaal aanzetten tot racisme, wordt nauwelijks bestraft. De wetgeving terzake is al verscheidene decennia oud, en is dringend aan vernieuwing toe. Daarom is een nieuwe antiracismewet opgesteld door minister van Justitie Roupakiotis. Tussen haakjes: deze minster is geen politicus, maar veeleer een technocraat, die is voorgedragen door de partij DIMAR, die zelf niet actief in de regering zit, maar wel als coalitiepartner wordt beschouwd.

Toen eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström, hier een aantal weken geleden op bezoek was, drukte ze haar bezorgdheid uit over het toenemende racistische geweld in Griekenland. Toen zou haar door de regering zijn beloofd dat er een nieuwe wetgeving terzake zou komen.

We zijn ondertussen een maand verder en het hele gedoe rond de antiracismewet begint echt op een soap te lijken. Het voorstel is klaar, maar wordt tegengehouden door het kantoor van premier Samaras zelf. Die vindt dat er nog wat aan de wet moet worden gesleuteld, voor het voor het parlement kan worden gebracht. De andere politieke partijen zien hier vooral vertragingstaktieken in, want er protest uit bepaalde lagen van de bevolking. Bedoeling van de nieuwe antiracismewet zou zijn om vooral Gouden Dageraad aan banden te leggen. Maar vanuit de Grieks Orthodoxe kerk klinken er stemmen dat de antiracismewetgeving anti-Grieks is, en de vrije meningsuiting van de Grieken beperkt. Er worden zelfs in de rioolpers artikelen gepubliceerd waarin staat dat de nieuwe antiracismewet de nationale feestdagen zou gaan afschaffen. Het moet niet veel gekker worden.

Gisteren hebben de leiders van de drie coalitiepartijen samen gezeten om te zien of de nieuwe wet nu eindelijk ter stemming kan worden voorgelegd aan het parlement. DIMAR en PASOK zijn daar absoluut voor, maar premier Samaras is er tegen. Een parlementaire commissie, die voornamelijk uit leden van Nea Dimokratia bestaat, had twee uur voor de vergadering van de leiders nog een rapport gepubliceerd waarin stond dat de huidige wetgeving voldoende is en dat er geen nieuwe wet nodig is.

Wat is hier aan de hand? Is Samaras bang dat de extreme vleugel van zijn sowieso al rechtse partij zijn steun niet langer zal verlenen? Is hij bang voor de reactie van de kerk? Of heeft hij baat bij de bestaande situatie? Als Gouden Dageraad verder zijn extremisme laat gelden, dan valt het misschien minder op hoe ver Nea Dimokratia wel naar rechts is opgeschoven. Vanochtend kwamen parlementsleden op televisie uitleggen waarom het wetsvoorstel niet voor het parlement komt. Opvallend: ze zijn allemaal ex-leden van de extreem-rechts LA.O.S.-partij.

En wat gaat er nu gebeuren? PASOK-voorzitter Venizelos heeft al laten weten dat de partij haar eigen wetsvoorstel voor het parlement zal brengen, als er geen overeenstemming kan worden bereikt binnen de coalitie. Dan is de toekomst makkelijk te voorspellen: DIMAR zal misschien voor stemmen voor het wetsvoorstel, bij SYRIZA zal wellicht een meerderheid het ook eens zijn met dat nieuwe wetsvoorstel. Nea Dimokratia zal massaal tegen stemmen, en dan zijn we er klaar mee. De democratie heeft gedurende anderhalve maand haar werk gedaan, en er verandert niets.

De regering zal niet vallen, PASOK en DIMAR kunnen hun gezicht redden (want ze willen zeker met hand en tand aan hun postjes in het parlement blijven vasthouden), ze kunnen daarbij nog zeggen dat ze vooruitstrevende partijen zijn. SYRIZA kan Nea Dimokratia gaan beschuldigen van crypto-racisme, en Gouden Dageraad zal triomferen door te zeggen dat het rotte politieke systeem hen het zwijgen niet heeft kunnen opleggen.

8 thoughts on “De soap van de antiracismewet

  1. Precies @Bruno, bovendien is ND gebaat bij de populariteit van GD want daar zitten veel proteststemmers die anders misschien naar Syriza zouden overlopen!
    Ik vond het stuitend dat meermaals gezegd werd door ND-parlementariers en door de woordvoerder van de regering zelfs – dat in een democratie iedereen zijn zegje moet kunnen doen, ook de extremen, en daarmee werden dan expliciet GD en Syriza bedoeld, want zij worden over dezelfde kam geschoren, niet te geloven toch?

  2. Kort geleden zag ik inderdaad iemand van de kerk van Piraeus vertellen over de vrijheid van meningsuiting, maar toen het over ‘omstreden’ theatervoorstellingen ging was die vrijheid verdwenen en ging het om belediging van de kerk, als ik het goed begrepen heb. Gek dat er nog geen politieke kerkpartij bestaat, maar blijkbaar is hun invloed achter de schermen al groot genoeg.
    Veel geschreeuw op t.v over deze wet, als ze het zelfs hier niet over eens kunnen worden………

  3. @Bea: de Griekse staat beschouwt de Kerk sinds 1821 als een soort ministerie voor religieuze zaken. De hele Griekse kerkstructuur is trouwens niet-canoniek orthodox, maar volledig gemodelleerd op een “goede, oude” 19e-eeuwse Duits-protestantse staatskerk. Net zoals bij de staatsambten zijn vele hoge kerkelijke benoemingen dan ook politiek gekleurd. De partijkaart van deze of gene metropoliet is vaak een publiek geheim, al was het maar door het discours dat sommigen uitbraken (Piraeus, Thessaloniki, Kalavryta et j’en passe). In Kreta schijnt het veel beter te zijn, omdat die een heel ander statuut heeft.

  4. Daarbij aansluitend (maar wat terzijde): op http://www.amen.gr/article13818 staat een grappig, en naar het einde toe steeds bijtender artikel over Pasen-volgens-de-neo-ellinas, want daar houden de Hoge Heren zich niet mee bezig.
    Het artikel is doorspekt met “steken onder water” naar allerlei complottheorieën waar dergelijke “geestelijke excellenties” zich wel druk over maken.

  5. @ bertinos Kreta wordt bestuurd door het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel mss daardoor

  6. Dat klopt (volgens vrienden aldaar) @Europa, hij bezoekt Kreta ook, heb hem daar een keer gezien.

  7. De anti-reacisme wet van PASOK en DIMAR is niet echt vernieuwend te noemen in vergelijking met de bestaande. Beide partijen willen gewoon in beeld komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *