Dronken

Ο Μεθυστακάς

Ο Μεθυστακάς

Jaarlijks sterven er 5000 Grieken aan de gevolgen van overmatig alcoholgebruik, zo blijkt uit de resultaten van een onderzoek die vorige week op een congres in Thessaloniki zijn voorgesteld. Nochtans zijn Grieken geen grote drinkers. Ik kan me in Belgie nog veel taferelen voorstellen van festivals, terrasjes of eender wat, waar iedereen lustig “pintjes” drinkt. Niet zo bij de Grieken. Tot diep in de nacht kun je ze op terrasjes aantreffen met een frappé.

Toch tonen statistieken aan dat Griekenland 200.000 alcoholverslaafden telt. Dat lijkt bijzonder veel, en ik weet niet wat de criteria waren. Dezelfde statistieken vermelden ook dat de gemiddelde Griek jaarlijks 9,5 liter pure alcohol drinkt (dat is dus omgerekend, he) terwijl de gemiddelde Europeaan aan 11 liter komt (wat overeenkomt met 1400 pintjes per jaar – iets meer dan 4 per dag dus).

Nog een kleine voetnoot over bovenstaande foto: dit is een populair beeld van “De Dronkaard” en lijkt uit het leven gegrepen. U zult de foto wellicht al wel gezien hebben in een of andere traditionele taverna. Het is echter een scene uit een film: “De dronkaard” van Orestis Makris, een regisseur acteur die heel wat films op zijn palmares heeft staan die nog wekelijks worden uitgezonden (o.a. het meesterwerk I Kalpiki Lira).

18 thoughts on “Dronken

  1. die statistieken verbazen mij ook wel – ik vrees dat de belgen toch nog een stuk steviger doordrinken… het zit wat in onze cultuur – in Leuven hebben we het standbeeld van Fonske, de student, die een boek bestudeert en tegelijk bier in zijn kop giet! al beginnen ze er hier ook wel vroeg aan: mijn dochtetje van 3.5 is gisteren met de kleuterklas een wijnmakerij gaan bezoeken om de druiven plat te stampen…

  2. … en niet alleen de maan of de dood. Wat niet-Grieken altijd zo raar vinden is dat de Grieken zelfs sigaretten ‘drinken’.

  3. Dàt heeft dan weer met cultuur te maken @Hans. Mijn klasgenoten vonden het steeds vreemd dat ik (als kind/puber) vóór het middageten een half glas bier kreeg van m’n vader en/of elke middag samen met mijn vader een glas rode wijn dronk/mocht drinken bij het eten, terwijl dat bij ons de ‘gewone’ gang van zaken was. Hoeveel bedenkingen men hier ook bij kan hebben (en ik kan er ergens (heel ver weg) wel inkomen), ik ben er toch geen alcoholic van geworden.

  4. Het officiële Griekse consumptiecijfer is denk ik flink onderschat. De zelfgestookte tsipouro, tsikoudia of souma staat nergens in de boeken. De Russen drinken op papier ook veel minder dan dat je – gezien hun reputatie – zou vermoeden. Maar ook daar is er een traditie van thuisstoken.

    Grappig eigenlijk, ik ken in Nederland niemand die thuis zijn eigen jenever maakt.

  5. @Tina, dit moet het grappigste e-mail adres zijn, dat ik hier op deze blog al heb gezien.
    En als alle Grieken drinken zoals de Kretenzers, dan denk ik dat het cijfer inderdaad hoger ligt!

  6. aleen mijn oom en de vader mijn schoonzus stoken al genoeg liters om de % redelijk omhoog op tekrikken.
    ik kijk al jaaren met verbazing aan de best bedachte e-mail adrres mede omdat ik een vriend in gr had dat zijn achternaam Naoum was. klinkt echt grieks hoe je het ook lees.

  7. Drank stoken is in NL verboden.

    In GR moet je geloof ik wel een vergunning hebben, maar die kun je gewoon kopen zoals in NL een visvergunning.

  8. Ow ow @Bruno, ik smèlt helemaal! ;-D

    @Hieronymos, bij ons in ’t dorp heeft zowat iedereen zijn eigen tsipouro-stokerij op een plaats, ergens in de bergen, waar je zonder ‘gids’ niet kan komen. Je denkt toch zeker niet dat die een vergunning hebben, zeker?! Haha!

    Tot vervelens toe moet ik voortdurend uitleggen wat het verband is tussen mijn roepnaam en mijn officiële voornaam. Dit is echt wel de meest inventieve nickname ooit, @Tina 😀 !!! Dedju toch, dat ik daar zelf nooit op gekomen ben!

  9. Εκτος Θεματος,αλλα δεν μπορω να μην το πω!!Μπραβο μεγαλε ,Λοκομοντο!!!!!!
    ειναι τρελα,το επομενο το ξερω απ εξω και ανακατωτα.
    http://www.youtube.com/watch?v=IbRhayuphb8

  10. @Roosje,in mijn buurt stookt iedereen wat :tsipouro of wijn en dat geven ze gul weg bij feestdagen . Ik heb er zowat m’n bedenkingen bij want zit met verschillende plastiek flessen van ‘persoonlijk’ brouwsel waarover ze toch zo fier zijn .
    En wat bierdrinken betreft ,verkies ik het ook in de zomer en heb nu ‘tafelbier’ (alcohol vrij) terug ondekt .Dorstlessend en smakelijker dan water . In Belgie kregen we dat ‘ s middags op tafel in de tijd toen er nog dorpsbrouwerijen bestonden.

  11. What’s in a name?

    Ik ben toch ook bang dat de statististieken niet deugen. Of zouden al die Grieken die je om 9 uur in de kafeneions al aan de onverdunde jajem ziet ná de siësta droogstaan?

  12. Statis..ti..stieken, ik ..hik…ruim net de ontbijttafel..hik..op. Een komma, na ‘ziet’, maakt het ook iets begrijpelijker.

    Groetjes van Gé.

  13. Kala, de schuilnamen worden er niet minder origineel op! γερό ποτήρι!

  14. @Bruno, in Afitos op het schiereiland Kassandra in Chalkidiki is vlakbij het dorpsplein een taverna met een levensgroot schilderij met een dronken Orestis Makris zich vastklampend aan een lantaarpaal. Prachtig! Ik heb er spijtig genoeg geen digitale foto van.
    Yamas.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *