U heeft misschien de reactie van lezer Hans op een vorig bericht gezien, maar ik zet het hier nog eens apart in een post.De Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland kreeg jarenlang van de Nederlandse overheid subsidies om het onderwijs van het Nederlands, met gediplomeerde leerkrachten en goede boeken, in het buitenland te organiseren. Naar schatting 13.000 kinderen maakten daar gebruik van. Dit onderwijs is vooral belangrijk voor kinderen van gemengde huwelijken, van wie ofwel de vader ofwel de moeder Nederlandstalig is. Hoewel die kinderen thuis misschien wel de moedertalen van hun beide ouders kunnen leren (dat hangt natuurlijk uitsluitend van de vader of de moeder af), zijn lessen Nederlands vaak onmisbaar om op een goed niveau te kunnen communiceren. En het houdt de poort open voor deze kinderen om naar Nederland of België te gaan, indien ze dat wensen.
In Athene alleen al zijn er drie scholen (Kifissia, Pagrati, Voula). De ouders dragen bij in de kosten (in Voula 50 Euro per maand volgens Hans), maar daarvoor krijgen de kinderen 3 uur per week les van echte leerkrachten met echte lesboeken volgens het lespakket van de Nederlandse scholen in Nederland.
De subsidies zijn ondertussen stopgezet, dus al deze inspanningen dreigen nu verloren te gaan. Voor de Nederlandstalige ouders is zoiets erg jammer. De link met het land van herkomst wordt hiermee ook helemaal verbroken.
Er is een petitie opgesteld om de beslissing van de Nederlandse overheid ongedaan te maken. Op het moment dat ik dit schrijf, staat de teller al op 4711. Vindt u dit een zaak waarvoor moet worden gestreden, haast u dan naar de pagina van de petitie, onderteken (en bevestig nadien) en deel de petitie op uw facebookpagina of uw twitteraccount!
http://petities.nl/petitie/behoud-nederlands-onderwijs-in-het-buitenland
Er komen ook heel wat kinderen van wie de beide ouders Nederlanders (of Belgen) zijn. Bv expats die een tijdje naar het buitenland gaan – op die manier kunnen hun kinderen terug aansluiten na de terugkeer naar Nederland. En ook heel wat kinderen van wie geen enkele ouder Nederlands spreekt, bv derde-generatiekinderen. In Voula doet de school alvast geweldig werk: informeel maar toch ernstig, volgens het programma van het Nederlandse Ministerie. Ook de Nederlandse (kinder)cultuur wordt er beleefd (Sinterklaas, het koningshuis, enz…). Het is een mooie dienstverlening van de Nederlanders voor hun bevolking, en was een echte bijdrage aan hun internationale uitstraling (in tegenstelling tot bv de Vlamingen die er vooral over leuteren, maar weinig concreets doen). 30 jaar lang is er zo een heel netwerk uitgebouwd, wereldwijd. Het zou heel jammer zijn moest dit zomaar van de kaart geveegd worden.
In Rethymnon is de bijdrage van de ouders 22 euro p/maand p/leerling. Dit is op jaarbasis 220 euro (gespreid over 10 maanden). We hebben een vrij grote school hier en betalen geen huur voor het lokaal – de lessen gaan door in een gemeenteschool – daarom blijft het zo goedkoop.
Reken zonder subsidie 400 euro per kind erbij dan kom je in het geval van Hans al aan 90 euro p/maand, dat zijn frontistirio-prijzen. Door de uitval van leeringen – vele ouders zullen dit niet kunnen betalen – zal de bijdrage nog omhoog gaan om de kosten te kunnen dekken, er zijn nu al problemen met achterstallige betalingen. Verder commentaar overbodig lijkt me… ik moet erbij zeggen dat de subsidies enkel vanuit Nederland komen, ook voor de Vlaamse kinderen, zij vormen 9% van het leerlingenaantal in de NTC-scholen.
Sinds enkele jaren worden de ‘Vlaamse’ diploma’s gehomologeerd aan de KUL en mijn dochter is reeds in het bezit van een diploma waarmee ze hoger onderwijs kan volgen in Belgie of Nederland. Het onderwijs is dankzij de ondersteuning en inspectie vanuit Nederland op hoog niveau. Een vriendin van me kan getuigen hierover, toen ze terugkeerden naar Nederland kon haar dochter onmiddellijk naar de volgende klas overgaan en kreeg zelfs advies voor Havo.
Ik ben momenteel een brief aan het opstellen die via, via zal voorgelegd worden op het Vlaams kabinet van onderwijs. Ik zou graag zoveel mogelijk facts en figures vergaren om hen er zoveel mogelijk te laten inzien dat het echt ongelofelijk is dat die subsidies geschrapt zijn en dat het nu eens tijd wordt dat Vlaanderen een steen gaat bijdragen (of eventueel gezamenlijk met Nederland).
Nadia, die 9% Vlamingen die je aanhaalt is dat het totaal van Vlamingen in alle NTC scholen over hele wereld? Lijkt mij laag? Hier in Thessaloniki is het ongeveer 30%.
Heeft er verder nog iemand een idee hoe het zit met andere nationaliteiten? Krijgen de meerderheid subsidies? Ik veronderstel dat het voor Fransen, Duitsers etc gemakkelijker is aangezien er vaak scholen zijn die in dagonderwijs voorzien en in naschools onderwijs.
Verder is er ook een probleem om een locatie te vinden voor de school. Momenteel moeten wij een groot bedrag aan huur betalen voor het gebruik van een gemeentelijke school. Ik vraag mij af of de meeste scholen gratis kunnen gebruik maken van gebouwen ofdat zij daar voor moeten betalen.
@Cathy: of zoals @Agios Bertinos voorstelt: via de Taalunie. Hier in Voula zijn drie Vlaamse families geloof ik (samen 8 kinderen), dat zal ongeveer 10% zijn… Echt harde feiten heb ik voor de rest niet, maar misschien wel de directrice van de school hier – die gegevens zijn te vinden op http://www.nederlandseschool.gr/
Hier zijn de lessen ook in de gemeenteschool van Voula. Ik denk niet dat het heel duur is.
Wat echt wel belangrijk is en de school onderscheidt van een frontistirio bv, is dat het echt door de staat ‘gegarandeerd’ is: inspectie, curriculum, examens enz…
Laat maar weten als ik zou kunnen helpen.
@Cathy, ik heb ook Vlamingen in de Wereld gemaild – zien of zij iets van plan zijn.
Geweldig dat u aandacht besteedt aan deze aktie.
Ik zelf ben leerkacht op de NTC-school in Heraklion. Veel ex-leerlingen studeren in Nederland. Ook vertrekken de laatste jaren (Griekse crisis hé) veel hele gezinnen naar Nederland of België. Deze kinderen en jongeren kunnen doordat ze naast het normale Griekse onderwijs ook Nederlanse taal en cultuur lessen hebben gevolgd zonder veel problemen instromen op een school in Nederland of België. Op Kreta zijn trouwens 5 NTC-scholen. Het zou heel jammer zijn als dit onderwijs verdwijnt. Dus onderteken alstublieft de petitie.
Spelfout. Actie schrijf je met een c. Ben een leerkracht, dus mezelf even verbeteren.
@ Hans, super, bedankt!! Zal ook eens de andere post opzoeken waar Bruno het over had…
Of de kinderen thuis echt Nederlands kunnen leren ,daar stel ik me wel vragen bij. Ik heb het wel over AN dus geen ABN, ik herinner me nog zeer goed een Belgische familie in de BSD ( Duitsland) waarvan de ouders afkomstig waren van een deelgemeente van Ieper, zijnde Vlamertinge. Ik heb zeker niets tegen dialect, maar de kinderren geboren en getogen in Duitsland spraken het zelfde dialect als onder de kerktoren in Vlamertingen.
Het is net zoals sommige mensen beweren dat je een taal eigen maakt als je ergens langere tijd woont. Inderdaad je leert de omgangstaal, maar tussen de omgangstaal zoals hier op Kreta en het zuiver Grieks ligt niet enkel een plas water. 🙂
wij hebben nog het geluk gehad hier in Belgie in de jaren 80-90
om nog in het lager onderwijs tijdens de lesuren een paar uren per week Griekse les te krijgen plus Orthodoxie met leraren uit Griekenland nu weet ik niet als dat nog bestaat mss na de schooluren denk ik …. en het was zeker niet slecht…
Onze kinderen hebben nog iets unieks geleerd naast grieks en nederlands: ze kunnen perfect hun vader nadoen die nederlands spreekt met een grieks accent, en hun moeder die grieks spreekt met een nederlands accent
Kinderen zijn taalwonders, heel jammer als dit niet benut worden, die 2-taligheid.
Eigenlijk weer terug naar minder Europa i.p.v. meer Europa.
@Cathy: ik ben beginnen grasduinen in fb-berichten op zoek naar een brief die door Spaanse scholen naar een minister gestuurd werd want daar had ik het gelezen – helaas het is onbegonnen werk – ik vond wel deze reactie gisteren van de stichting NOB op hun eigen fb-pagina: “9% van de leerlingen is Vlaams! We hebben zojuist Vlamingen in de Wereld (met wie wij gelukkig goede contacten hebben) gevraagd de petitie en het filmpje ook met hun volgers te delen.” Dit gebeurde dus gisteren. Ik zou alle acties coordineren met de NOB, lijkt me het meest logisch.
Nu spijt het me dat ik al m’n jeugdboeken in Belgie weggeven heb.Die konden uitgeleend worden aan kinderen die Nederlands willen volgen en prentboeken zijn aantrekkelijk en inslaggevend.
Die scholen zouden een bibliotheek kunnen aanleggen,met wat hulp vanuit NL en B,gewoonweg mensen die niet weten wat aanvangen met de kinderboeken zouden die kunnen schenken.
Inplaats van deze scholen subsidie te geven gaan ze gewoon door met Bulgaren, Roemenen, Polen en nog meer buitenlanders die NL als luilekkerland zien vol te stoppen met jou en mijn belasting geld, ik zal even de staatseceretaris van financien van NL citeren WIR HABEN ES NICHT GEWUST.
Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig.
Ik heb de petitie ondertekend, iets wat ik zelden doe. De commentaar van Arthur begrijp ik absoluut niet, en zijn citaat al evenmin, want dat is zo zwaar beladen en misschien totaal naast de kwestie (???).
Nederlanders of Vlamingen in Griekenland zijn even goed ‘allochtonen’ als de’buitenlanders’ in Nederland of België. Maar dat de band met de taal van oorsprong (moedertaal, vadertaal of wat dan ook) iets heel belangrijks blijft, zelfs los van toekomstige studie etc., daar ben ik van overtuigd. En dit is een mes dat langs twee kanten snijdt (Vlaamse uitdrukking).
Wanneer de fondsen krap worden en er moet gekozen worden tussen lessen Nederlands voor expats in het buitenland of voor nieuwkomers in Vlaanderen of Nederland, dan durf ik toch te twijfelen.
Zo snel mogelijk inburgeren in het nieuwe land lijkt me aangewezen.
De rest is nostalgie, die het moet hebben van vrijwilligerswerk.
Wat ook weer niet wil zeggen dat het niet spijtig is dat de bestaande faciliteiten verdwijnen, maar in welke sector vallen geen klappen?
In de grensstreek Belgie-Nederland zijn er veel Nederlandse kinderen die naar Vlaamse scholen gaan (en ook andersom maar in veel mindere mate). Het is dus niet zo onlogisch dat er subsidies betaald werden/worden voor Vlaamse kinderen op een Nederlandse school.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dat in de toekomst niet zou kunnen veranderen en dat de Vlaamse Gemeenschap 30% of zo van die subsidies zou kunnen overnemen (dat zou dan 2-3 miljoen euro zijn).
Buitenlands onderwijs voor Nederlandstalige kinderen behoort niet tot de bevoegdheid van de Taalunie, daar dient de Stichting Nederlands Onderwijs Buitenland voor. Het is ook de Taalunie die verantwoordelijk is voor de organisatie van het CNaVT (en dat uitbesteed aan de KUL en (sinds 2010) een hogeschool in Tilburg).
@Arthur, de kinderen van die Polen, Roemenen, en andere vreemdeingen volgen inderdaad onderwijs in de lage landen. Net zoals er hier in Griekenland ook Vlaamse en NEderlandse kinderen naar school gaan. Wat je schrijft is totaal naast de kwestie.
*uitbesteedt
Ook andersom spelen er problemen door de bezuinigingen.
Vorig jaar moest de Griekse school in Utrecht nog een benefiet houden om door te kunnen.
http://www.duic.nl/nieuws/12921/griekse-school-utrecht-voorlopig-gered/
Er zijn hier in Nederland de laatste jaren gigantische bezuinigingsoperaties gaande in het onderwijs, en de uitgaven waren, vergeleken met de rest van de wereld toch al niet heel florissant.
De uitgaven voor het speciaal onderwijs (onderwijs aan kinderen met een handicap, chronische ziekte of een gedragsstoornis) is gehalveerd vergeleken met die in de jaren zeventig. In 1948, een van de zware jaren na de oorlog, gaven we nog twee keer zoveel uit aan een een basisschoolleerling als nu. De koopkracht van een docent in het middelbaar onderwijs lag ook op bijna het dubbele van nu ( niet helemaal toevallig mijn pijnpuntje :))
Incompetente schoolbesturen zijn vastgoedinvesteerders geworden: het geld ging naar de bestuurders waarvan sommigen twee keer het jaarsalaris van onze MinPres krijgen. Een schrikbarend percentage van mijn collega’s geeft les in een vak waar hij of zij niet voor bevoegd is. Allemaal om de roostergaten en de toch al overvolle lokalen zo veel mogelijk te vullen.
Nogal wat ouders in de grensstreken brengen hun kinderen naar gastvrije Belgische of Duitse scholen. Ook de Belgische universiteiten ontvangen jaarlijks veel Nederlandese studenten en dat is niet alleen omdat een kot in Leuven makkelijker te vinden is dan een kamer in Leiden.
Ik hoop met jullie dat de Nederlandstalige scholen gesubsidieerd blijven, maar ik vrees het ergste: onze Jet is één van de betere onderwijsministers van de afgelopen 30 jaar, maar haar dominante staatssecretaris is waarschijnlijk de domste. Dat valt hem niet aan te rekenen, hij heeft hier onderwijs genoten.
Het probleem is intussen toch tot de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement geraakt, en blijkbaar ook bij de Taalunie (zie http://www.standaard.be/cnt/DMF20130611_00619509). Onthoud vooral dat Mini-Ster Pascal Smet zei “dat een groep ambtenaren zich over de gevolgen zou buigen. Hij wil de ouders inmiddels doorverwijzen naar de vzw Vlamingen in de Wereld en de mogelijkheden van afstandsonderwijs aanbieden.”
Moet er nog zand zijn?
PERSBERICHT | OPEN BRIEF VAN VIW
Vlaamse expats verdienen steun voor onderwijs Nederlands
De stichting Vlamingen in de Wereld (VIW) betreurt de beslissing van de Nederlandse overheid inzake de stopzetting van de subsidies voor het Nederlands onderwijs in het buitenland ten zeerste. Maar tegelijkertijd roept het ook de Vlaamse overheid op om dit vraagstuk ter harte te nemen. Deze beslissing zal immers ook zijn weerslag vinden bij duizenden Vlaamse kinderen.
Mondiaal kent het internationaal denken en doen een steeds groter gewicht. Steeds meer Vlamingen versassen naar het buitenland. Maar definitief is een internationale verhuizing anno 2013 echter zelden. Vele expats keren terug naar het vaderland, vaak met opgroeiende kinderen. Daarom pleit VIW voor het versterken van het aanbod aan Nederlandse taal en Vlaamse cultuur voor leerplichtige kinderen van Vlaamse expats. Zonder ondersteuning dreigen deze meertalige en internationaal georiënteerde jongeren het moeilijk hebben om bij hun terugkeer door te stromen naar het Vlaams onderwijs, en dreigen ze af te haken van de Vlaamse samenleving. Het zal ook expats in spe afschrikken voor een buitenlandse ervaring.
Dat is niet enkel spijtig voor deze jongeren of hun ouders, maar ook voor Vlaanderen. Het buitenland is essentieel voor Vlaanderen. De waarde van de Vlaamse diaspora is groot en groeiend voor Vlaanderen. Het hoeft amper betoog voor een kennisregio als Vlaanderen: op termijn kunnen ze een grote economische meerwaarde betekenen. De Vlaming in de wereld is een waardevolle troef. We moeten beroep doen op diens expertise.
Jarenlang was VIW, als belangenorganisatie van de uitgeweken Vlamingen, de enige speler in Vlaanderen die aandacht vroeg voor dit vraagstuk, onder meer ook naar een Vlaamser karakter van de lessen Nederlandse en cultuur in het buitenland. Op vraag van de stichting en met de steun van meerdere Vlaamse parlementsleden uit de Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement, vond op 20 oktober 2011 in deze commissie een hoorzitting plaats, waarbij zowel de stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland als VIW aan het woord kwamen. Dit leidde tot een resolutie in het Vlaams Parlement betreffende het versterken van het aanbod aan Nederlandse taal en Vlaamse cultuur voor leerplichtige kinderen van Vlaamse expats, die op 28 maart 2012 plenair werd aangenomen. Maar concrete acties blijven uit, en dat is jammer.
Een kind dat mijn zijn ouders emigreert, kost gedurende zijn afwezigheid niets aan de Vlaamse overheid. Waarom dat kind niet ondersteunen in het buitenland, en er zo op termijn een waardevolle internationale antenne voor Vlaanderen bij winnen?. De initiatieven bestaan, zowel inzake effectief onderwijs als afstandsonderwijs. Maar ondersteuning is veelal noodzakelijk voor de leefbaarheid en toegankelijkheid ervan.
Eerder dit jaar hield VIW nog een grootschalige bevraging bij de uitgeweken landgenoten. De 1.000 reacties uit het buitenland onderstrepen het belang. Intussen houden wij het onderwerp hoog op de agenda. Op donderdag 4 juli 2013 viert VIW haar vijftigjarig bestaan. Het onderwijsvraagstuk maakt deel uit van het eerste Expat Parlement, dat de stichting die namiddag organiseert. Uitgeweken Vlamingen kunnen er hun stem laten horen.
Uiteraard kunnen de uitgeweken Vlamingen ook bij VIW steeds terecht voor informatie en raad over onderwijsmogelijkheden in het buitenland betreffende de kennis van het Nederlands.
Over Vlamingen in de Wereld
De stichting Vlamingen in de Wereld (VIW) zorgt voor de uitgeweken Vlaming, biedt informatie en stimuleert de onderlinge contacten tussen de Vlamingen. Dit met diverse initiatieven die het leven van onze emigrerende Vlamingen vereenvoudigen en rijker maken, zoals beperking van administratieve rompslomp bij verhuizing en vlotte afhandeling van dossiers rond pensioen of sociale zekerheid, voldoende faciliteiten voor onderwijs in het Nederlands en verruiming van het stemrecht. Dankzij haar netwerk onderhoudt en faciliteert VIW de band tussen Vlaanderen en haar uitgeweken Vlamingen. De stichting geniet de steun van de Vlaamse overheid. Ze bestaat 50 jaar.
Stichting Vlamingen in de Wereld
Is er iemand op de hoogte wat er uiteindelijk met de subsidies voor de nederlandse scholen gaat gebeuren?
neen, maar de school in Voula gaat volgende week gewoon open – ik zal het dan meteen eens vragen.
Bedankt Hans!
Ook ben ik benieuwd of in Athene een mogelijkheid voor studenten bestaat om een nederlands taaldiploma te behalen.
http://wereldmagazine.nl/ouders-betalen-volle-pond-voor-taalonderwijs/
Wel heeft de Staatssecretaris – als onderdeel van het overeind houden van de kwaliteit en de infrastructuur – toegezegd dat de Nederlandse scholen in het buitenland onder toezicht van de Nederlandse Onderwijsinspectie kunnen blijven. Voor veel scholen is dit een belangrijke wens, omdat ze daarmee over een onafhankelijk kwaliteitskeurmerk beschikken. Voor ouders, maar bijvoorbeeld ook voor een internationale school waarmee wordt samengewerkt kan dit keurmerk van grote toegevoegde waarde zijn. Voorlopig is het volgende het uitgangspunt: Als een school is aangesloten bij NOB krijgt het inspectietoezicht en kan het gebruik maken van de centrale diensten van NOB. En andersom geldt ook: als een school toezicht wil moet zij dus zijn aangesloten bij NOB. De inspectie zal waarschijnlijk dezelfde toezichtcriteria blijven hanteren. Hoe de aansluiting juridisch georganiseerd wordt, wordt op een later tijdstip duidelijk.
Hier is de hele nieuwsbrief van het NOB voor wie het wil lezen – er moet gezegd worden dat de subsidie nog loopt tot 1 januari, dus de eerste 4 maanden van het schooljaar zijn nog gedekt:
Aan alle betrokkenen bij het Nederlands onderwijs in het buitenland,
In deze nieuwsbrief delen we graag de laatste stand van zaken met u met betrekking tot de bezuinigingen op het Nederlands onderwijs in het buitenland.
Geen weg terug
Om eventuele misverstanden meteen uit de weg te ruimen: Het besluit dat de subsidie voor leerlingen per 1 januari 2014 stopt is zo goed als definitief. Hoe vervelend ook, dat is de realiteit waar we mee om moeten gaan. Ook de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede (en later in de Eerste) Kamer na Prinsjesdag zal daar naar alle waarschijnlijkheid niets aan veranderen. Op dit moment bewandelen we als NOB alle juridische wegen die ons ter beschikking staan om deze in onze ogen onjuiste beslissing te verzachten. Onze inzet is een nette overgangsregeling voor alle scholen. Hoe kansrijk deze inspanningen zijn is nu nog niet te beoordelen.
Overleg met OCW
Naast de juridische procedure voeren we constructief overleg met het Ministerie van OCW om tot een nieuwe regeling te komen die vanaf 1 januari gaat gelden. Deze regeling zal gebaseerd zijn op de in de Tweede Kamer aangenomen motie Lucas / Mohandis, volgens welke op termijn jaarlijks 2,1 miljoen euro beschikbaar komt voor het behoud van de infrastructuur van het Nederlands onderwijs in het buitenland en ondersteuning van de scholen door NOB. Zodra de nieuwe regeling definitief is, zullen we u informeren over wat dit voor u betekent.
Bezwaarschriften
Onderdeel van de rechtsgang tegen het besluit is het bezwaar dat NOB heeft ingediend bij het Ministerie van OCW. Veel scholen in het buitenland hebben inmiddels op hun beurt bezwaar ingediend bij NOB, omdat wij voor de scholen de formele subsidieverstrekker zijn.
Voor alle duidelijkheid: u hoeft geen bezwaar in te dienen. Wilt u dat wel doen dan moet u rekening houden met de uiterste datum van 17 september voor het indienen ervan. Ook als een school geen bezwaar heeft aangetekend, dan nog zal elke regeling die uit het juridische verzet van NOB voortkomt voor alle scholen gelden.
Indienen gronden
De bezwaarschriften van scholen tegen het officiële besluit zijn zogeheten proforma bezwaarschriften. Dat betekent dat de inhoudelijke gronden van het bezwaar later worden ingediend. Het vervolg van de bezwaarprocedure van NOB tegen OCW zal uitwijzen of het daadwerkelijk nodig is dat scholen deze inhoudelijke gronden indienen, en welke dit dan zouden moeten zijn. Zodra hier meer over bekend is, zullen we dit met u delen en u helpen de gronden aan te leveren.
Improviseren en vooruit kijken
Van veel scholen horen wij dat ze al actie hebben ondernomen om het schooljaar 2013-2014 in ieder geval goed af te kunnen ronden. Ook kijken scholen vooruit naar het volgend schooljaar en daarna. Er worden duurzame oplossingen gezocht om de komende jaren overeind te blijven. Het berekenen van een hogere ouderbijdrage, het beperken van de kosten of het aantrekken van (nieuwe) sponsors zijn de meest voor de hand liggende oplossingen. Wij zien het als onze taak om scholen een platform te bieden voor de uitwisseling van ideeën hierover. Als eerste mogelijkheid hiervoor organiseren we begin oktober en in november een aantal webinars om ideeën en inzichten te delen. Op deze pagina volgen de definitieve data van de webinars en kunt u zich inschrijven.
Inspectietoezicht
De Staatssecretaris heeft – als onderdeel van het overeind houden van de kwaliteit en de infrastructuur – toegezegd dat de Nederlandse scholen in het buitenland onder toezicht van de Nederlandse Onderwijsinspectie kunnen blijven. Voor veel scholen is dit een belangrijke wens, omdat ze daarmee over een onafhankelijk kwaliteitskeurmerk beschikken. Voor ouders, maar bijvoorbeeld ook voor een internationale school waarmee wordt samengewerkt kan dit keurmerk van grote toegevoegde waarde zijn. Voorlopig is het volgende het uitgangspunt: Als een school is aangesloten bij NOB krijgt het inspectietoezicht en kan het gebruik maken van de centrale diensten van NOB. En andersom geldt ook: als een school toezicht wil moet zij dus zijn aangesloten bij NOB. De inspectie zal waarschijnlijk dezelfde toezichtcriteria blijven hanteren. Hoe de aansluiting juridisch georganiseerd wordt, wordt op een later tijdstip duidelijk.
Samenvattend
De scholen in het buitenland en NOB timmeren hard aan de weg om een passende oplossing te vinden met de huidige bezuinigingen als uitgangspunt. Over veel zaken bestaat nog onduidelijkheid. Wat we wel weten is dat NOB als organisatie zal inkrimpen, maar er wel voor u blijft. Met advies, met oplossingen. Juist in deze moeilijke tijd willen we u van dienst zijn.
Onze intentie is om zoveel mogelijk diensten voor de scholen in stand te houden zoals bijscholing, advisering, nieuwsbegrip, verzekeringen, ABP, etc. Zo gauw er meer duidelijkheid is over de kaders vanuit OCW, de invulling van de rol van NOB en de bijbehorende afspraken over voorwaarden en toezicht zullen wij dit met u communiceren.
We kunnen het ons voorstellen dat u naar aanleiding van bovenstaande vragen heeft. Neemt u daarvoor gerust contact op met de adviseurs van NOB.
Met vriendelijke groet,
Paul Bemelen
Directeur-bestuurder NOB
Groeten,
Ik meen me te herinneren dat er een lezer was die bestuurders is in een NTC school in de Peloponnesos?
Zelf zitten we met onze school in een transformatiefase nu de subsidies definitief werden stopgezet, en ik zou graag met hem/haar graag van gedachten wisselen over de praktische aspecten van de school? email hansbrems@yahoo.com
dank je wel!