Europarlementsverkiezingen – de cijfers

“We hebben het signaal van de bevolking begrepen”, zo luidde het gisteravond bij de politici. Wat is dat signaal? Desinteresse, ontgoocheling? Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat er nog nooit zo veel mensen weg gebleven zijn van een stembusgang. Hier volgen de uiteindelijke cijfers:

  • Nea Dimokratia: 32,29% (8 zetels)
  • PASOK: 36,65% (8 zetels)
  • KKE: 8,35% (2 zetels)
  • SYRIZA: 4,70% (1 zetel)
  • LAOS: 7,15% (2 zetels)
  • Groenen: 3,49% (1 zetel)

En het uiteindelijke percentage dat niet is gaan stemmen: 47,8% (dit kan nog varieren in de loop van de dag). Premier Karamanlis gaf al toe niet tevreden te zijn met de uitslag. Ook SYRIZA voorzitter Alexis Tsipras was teleurgesteld. Zijn partij haalde nog 17% in de enquetes na de rellen van december 2008 in het centrum van Athene. Voor het eerst zal er ook een Griekse ecoloog in het europarlement zetelen.

Er wordt gezegd dat de afwezigen voornamelijk traditionele Nea Dimokratia-stemmers zouden zijn, die op deze manier wilden protesteren, omdat ze niet voor hun partij wilden stemmen. En liever dan hun stem aan een andere partij te geven, verkozen ze om naar het strand te gaan. Wat er ook van zij; het is zeker dat deze verkiezingsuitslag zijn weerslag zal hebben op de samenstelling van de regering. Vermoed wordt dat Karamanlis deze week de kaarten grondig door elkaar zal schudden.

9 thoughts on “Europarlementsverkiezingen – de cijfers

  1. @Bruno, de Griekse kiesresultaten zijn een verademing in vergelijking met het algemene beeld in Europa en het specifieke in Vlaanderen. Arm bekrompen Vlaanderen! De linkse partijen behalen er voor de Europese verkiezingen nauwelijks 22%, in Griekenland is dat meer dan 53%. Xenofoob rechts haalt hier 23%, meer dus dan links en groen samen. Als je dan bedenkt onder welke immigratiedruk Griekenland staat in vergelijking met hier… We weten al lang waarom we uiteindelijk naar Griekenland gaan emigreren, alleen is het nu niet eenvoudig met studerende kinderen hier en een af te betalen huis.
    En de vergelijking gaat zeker ook op omdat er stemplicht is.
    Schaf dat af en de antipolitiekstemmers blijven waarschijnlijk thuis.
    @Bruno, wij zijn er niet gerust in. Vlaanderen is welstellend maar conservatief, heeft een open economie maar sluit zich af voor alles wat vreemd is (als het niet opbrengt) en zal nu nog meer de privatiserings- en dereguleringstoer opgaan.
    Het is hier volgebouwd, het verkeer zit strop, de lucht is de slechtste van Europa maar de logistieke draaischijf moet verder (dol) draaien.
    Ti na kánoume ;

  2. Ik zou je willen aanraden om toch héél goed na te denken alvorens naar Griekenland te immigreren. Informeer je over de Griekse politiek alvorens je bovenstaande onzin schrijft – Griekenland zit heel anders in mekaar dan België. En informeer je zeker ook over de gezondheidszorg hier in Griekenland (ik kan er boekdelen over schrijven). En ik zal het maar niet hebben over het verkeer in de grote steden (luchtvervuiling tot en met) en het Griekse wegennet in het algemeen. Denk maar niet dat de lucht hier zuiver is! Er zijn vele dagen dat de smog op je huid kleeft!Wellicht ken je Griekenland enkel van vakanties. En dat is dan ook een aanrader. Er definitief wonen /werken is een heel ander hoofdstuk! En ja, er is in Griekenland stemPLICHT, maar 47% van de kiezers daagden niet op – ze lagen op het strad te genieten van de zon en de zee. De verkiezingsuitslag hier in Griekenland zegt dus helemaal niets!! Groetjes uit P.Faliro.

  3. Welke onzin ? Zijn die cijfers niet correct misschien ? Als je dat al niet meer kan vergelijken, wat dan wel ?
    Wij komen trouwens al 25 jaar naar Griekenland en verbleven reeds op meer dan 30 eilanden. En de eventuele verhuis naar Kreta is voorzien nadat de kinderen het huis uit zijn en wij vervroegd kunnen pensioneren.
    En, de meest vervuilde lucht in Europa situeert zich in geheel Vlaanderen en Noord-Italië. Officiële cijfers. Check it out.

  4. Mario, de cijfers zijn wel correct hoor, en gelden voor de 53% Grieken die hun stem uitbrachten. 47% van de Grieken bleef thuis (of lag op het strand) ondanks de stemplicht! Vergelijken is dus toch iets moeilijker. Ik WOON al meer dan 30 jaar in Griekenland – mijn man is Kretenzer – en dat is lang niet meer zo romantisch als vakantie houden op de Griekse eilanden. Zoals ik je al zei: informeer je goed en… leer de taal, anders sta je nergens! Stel je even voor dat jou overkomt wat mijn man en ik een aantal jaren geleden op Kreta is overkomen: mijn man krijgt een hartinfarct, wordt op Kreta verzorgd, maar moet tenslotte naar Athene om geopereerd te worden. Heb je al nagedacht over zulke zaken. Heb je ook al eens nagedacht over hoe je de winter op Kreta (en de meeste andere eilanden) zult doorbrengen? De eilanden lopen leeg na de zomer! Als je wacht tot je pre-pensioen dan ben je ook al een dagje ouder maar misschien iets meer afhankelijk van een goede gezondheidszorg – en die is hier niet optimaal. Het verzorgingssysteem is hier compleet anders en moeilijker toegangkelijk dan in België. Ik wil jullie niet ontmoedigen, maar informeer je toch maar goed voor je je plannen uitvoert! Groetjes!

  5. Elly paidi mou, erg bedankt voor je empathie en bezorgdheid. Dat apprecieer ik hoor.
    Ik heb wel 4 jaar avondles nieuwgrieks gevolgd en kan dus redelijk mijn plan trekken.
    In Belgie stemmen een klein miljoen mensen niet (dagen niet op of stemmen blanco). Brengt ons al wat dichter.
    Wat ik eigenlijk wou zeggen is dat, wat er de laatste jaren ook gebeurd is in Griekenland, het hier in Vlaanderen qua bekrompenheid, conservatisme, xenofobie en egoïsme echt de spuigaten uitloopt. Wij idealiseren Griekenland niet maar het verschil is toch nog erg groot qua mentaliteit. En ik denk dat we goed geïnformeerd zijn, onder andere met dank aan Bruno.
    Spreek mij niet over de gezondheidszorg. Hier is het een paradijs. Maar hoe lang nog met rechts aan zet ?
    Ik herinner mij dat we in 1994 op Keffalonia zaten en mijn zoontje van 9 maanden had bronchitis. Was me dat een lijdensweg… Dus moet het inderdaad voor je man verschrikkelijk geweest zijn.
    Wij denken echter al 25 jaar na over dergelijke zaken. Drie jaar geleden stonden we op het punt een huisje te kopen in Roumeli (bij Panormos) in de buurt van Rethymnon. Het is op het laatste nippertje afgesprongen vanwege vlakbij kerkhof (mijn vrouw zag dat niet zitten). Maar het idee blijft aanwezig en zal niet verdwijnen. In eerst instantie vakantiehuis en uiteindelijk definitief.
    Maar ik laat me graag met raad en daad bijstaan door ervaringsdeskundigen als jij.
    En ik denk toch ook dat de convergentie tussen de lidstaten van de unie verder zal toenemen op diverse vlakken. Maar als ik hier morgen op mijn fiets omvergereden wordt door een 4×4, wat ben ik er dan mee dat er op Kreta weinig ziekenhuizen zijn ? ;o}
    Waar woon je trouwens ?
    Polla chairetismata

  6. Mario, wij wonen in P. Faliro, een voorstad van Athene. We hebben 10 jaar geleden een huis gebouwd op Kreta – Tilissos – aangezien we met (vervroegd) pensioen konden gaan. Het leek ons een uitstekend idee, ook al omdat de familie van mijn man op Kreta woont. Wat we met dat “huizen-bouwen” hebben meegemaakt, is niet te beschrijven. Mijn man belandde dus in het hospitaal en aangezien we voor verdere verzorging naar Athene werden gestuurd, hebben we dat huis verkocht. Nu voel ik me daar goed bij rekening houdend met alles (belastingen) wat de regering de laatste tijd beslist heeft betreffende onroerend goed. Aanvankelijk hebben we jarenlang in P.Faliro gewoond – wegens werkomstandigheden. We hebben ook enkele jaren in Varkiza gewoond en later, zoals gezegd, op Kreta. Nu we gepensioneerd zijn verblijven we ook enkele weken per jaar in België en reizen enkele maanden rond in Europa – Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Hongarije, Oostenrijk,… (waar we een woning en chalet bezitten). Mocht je ooit beslissen een huisje te kopen, laat je dan bijstaan door een goeie advocaat, zeker op Kreta. En ik vind het een uitstekend idee dat je in eerste instantie een vakantiehuis prefereert – het zal je een hoop ervaring opleveren! En wat de Europese Unie betreft, ik was 35 jaar europees ambtenaar, ben vrij goed op de hoogte van de europese wetgeving maar ook van de Griekse “toepassingen” van de wetten… Afgezien daarvan is en blijft Griekenland een aangenaam (vakantie)land!
    Groetjes uit P.Faliro.

  7. Wel @Elly,geef maar waarschuwingen want Belgen die het ergens toch zo ideaal vinden, weten niet waaraan zich te houden , vooral niet als je ouder wordt. En bouwen in GR is gevaarlijk voor je portemonnaie want je weet waaraan je begint en nooit waar het eindigt . Jouw ervaringen komen ietwat overeen met de mijne behalve dat m’n schoonbroer vanuit Heraklion naar GB gestuurd werd voor hartoperatie !
    Het dagelijks leven is hier geen vakantie ! Geen klachten hoor zolang je centen in voorraad hebt voor de oudere dag .

  8. De grootmoeder van mijn vrouw is ook teruggekeerd naar een Griekse provinciehoofdstad. Het enige hospitaal voor de hele provincie is een soort dagkliniek/dispensarium. Toen ze problemen had met haar voet, kon ze daar alleen eerste hulp krijgen, voor de rest moest ze maar in Thessaloniki zien te geraken. Je begrijpt dat ze voor iet of wat ernstige medische problemen liever naar België vliegt… (ze heeft er lang genoeg sociale bijdragen voor betaald, trouwens)

  9. Elly & Jenny: ik sluit me helemaal bij jullie aan! zelf heb ik de moed opgegeven om toekomstige emigranten te waarschuwen.
    Ik laat het een ieder zelf ervaren dat emigreren naar Griekenland niet te vergelijken is met een vakantie.
    Laten we eerlijk zijn ; wij kijken toch heel anders aan tegen ons woonland Griekenland? De Griekenlandliefhebbers zien en horen vaak alleen de leuke zaken en willen van geen mankement weten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *