Van openbare omroep naar piratenzender

De sluiting van de openbare omroep ERT, en vooral de manier waarop dat is gebeurt, begint echt wel een publicitaire ramp te worden voor premier Samaras. In Griekenland is de publieke opinie verdeeld, want heel wat mensen die al jaren werkloos zijn, vonden het obsceen dat sommige werknemers van ERT hoge salarissen opstreken. Net zoals zovelen in de openbare sector, zijn die mensen echter door de politici aangeworven die hen nu weer moeten ontslaan. Laat er geen misverstand rond bestaan: een groot aantal parlementsleden van de partij van Samaras heeft zich in het verleden te buiten gegaan aan “rousfeti”, de Griekse term voor cliëntelisme. Maar er zijn evenveel Grieken die vinden dat het niet kan dat de overheid een openbare omroep sluit. En vooral: dat nu ook de toegang is afgesloten tot de rijke gedigitaliseerde archieven van ERT. Dit is het erfgoed van een heel volk, en Grieken koesteren (bepaalde delen van) hun geschiedenis. Dat de toegang daartoe wordt ontzegd, is onbegrijpelijk.

Vanuit het buitenland is er vooral ongeloof over wat er hier gebeurt. Geen enkele Europeaan (zijn die er ondertussen nog?) begrijpt hoe het mogelijk is dat een openbare omroep uit de ether wordt gehaald door oproerpolitie, en dat in een democratie. De symboliek van de manier van de sluiting van ERT is niet mis te verstaan.

Sinds gisteren is de voorzitter van EBU, Jean-Paul Philippot, in Athene. Dit had eerder deze week al gezegd dat de sluiting van ERT de ergste vorm van censuur is. De journalisten van ERT zijn nog steeds aan het werk en blijven uitzenden, tegen de wil van de regering in. Gezien dit onwettelijk is, is de openbare omroep nu opeens een piratenzender, hoe absurd dat ook moge klinken. Premier Samaras heeft al laten weten dat de oproerpolitie elk moment kan overgaan tot arrestaties en wie wordt gearresteerd dreigt zijn ontslagvergoeding te verliezen en maakt geen kans om werk te vinden in de nieuwe, afgeslankte versie, van ERT.

dfd

www.nerit.gr – de nieuwe site van de Griekse openbare omroep?

Die nieuwe versie zou trouwens NERIT gaan heten: Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση, ofwel Nieuwe Griekse Radio, Internet en Televisie. Een slimmerik heeft de domeinnaam www.nerit.gr al meteen geregistreerd en een schermafdruk van die site ziet u hier. De site zendt het signaal van ERT uit en vermeldt een site: pitsaria-pou-eskise.gr . Dit is een verwijzing naar de verkiezingscampagne van Samaras vorig jaar, die kwam zeggen dat hij ooit had gewerkt (iets wat heel uitzonderlijk is voor een Griekse premier – diens familie heeft meestal geld genoeg zodat hij nooit hoeft te werken). Tijdens zijn studententijd in Amerika zou hij namelijk een pizzaria hebben uitgebaat, en die draaide bijzonder goed (eskise, zei Samaras).

U ziet hier op de schermafdruk en u zag het ook al in de vorige post: ERT zendt nog steeds uit, en is weer te zien via de satelliet. Dat is de verdienste van EBU die een satellietverbinding ter beschikking heeft gesteld vanop de parking van het omroepgebouw. Nochtans is dit illegaal, volgens een omzendbrief van minister van Financiën Stournaras. Die zou iedereen wettelijk vervolgen die het aandurft om het signaal van ERT uit te zenden. Maar het spelletje beperkt zich door de inmenging van EBU al lang niet meer tot Griekenland en de ogen van de wereld zijn op Athene gericht. De voorpagina’s van vele kranten in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en ook België hebben het over ERT.

Blijkbaar begint dat door te dringen tot de Griekse politici. Die beginnen namelijk al te bellen naar ERT om hun mening te geven. Business as usual, dus, want de Griekse politicus wil gehoord worden. En wat een buitenkans, nu alle journalisten nog steeds staken en nu de privézenders enkel re-runs uitzenden van tenenkrullende Griekse en Turkse series.

Er gaan geruchten de ronde dat de regering bakzeil zal halen, te meer omdat de coalitiepartners PASOK en DIMAR het absoluut niet eens zijn met de aanpak van ERT. Aanstaande maandag gaan de drie coalitieleiders nog maar eens bij elkaar zitten om te praten over de kwestie en om te zien hoe het verder moet. Sommigen zien een regeringscrisis in de maak en vermoeden dat Samaras volgende week de handdoek wel eens in de ring zou kunnen gooien. Of dat slecht of goed is, laat ik in het midden. Maar als er op dit moment verkiezingen komen, is er 1 zekerheid: er zullen meer extremisten van Gouden Dageraad in het halfrond komen, want extreme acties lokken extreme reacties uit.

27 thoughts on “Van openbare omroep naar piratenzender

  1. Zet 1 : ERT
    Zet 2 : val regering
    Zet 3 : zakenkabinet die harde nieuwe bezuinigingsmaatregelen doorvoert
    Zet 4 : nieuwe verkiezingen waarbij rechtse partijen zeer goed scoren (“neojunta”)

  2. Vandaag een conversatie gevolgd van brave eenvoudige dorpsmensen uit de streek Trikala en Karditsa . Grote verontwaardiging dat ze nu zelfs geen nieuws meer kunnen volgen en dat het tijd wordt dat Xrisi Afgi gaat overnemen,dat ze terug GRIEK in eigen land kunnen worden,dat al die illegalen eruit moeten omdat die gevaarlijk zijn en hun werk afpakken,enz,enz.Ze hadden allemaal een familielid dat in Duitsland werkt/gewerkt heeft maar die zijn/waren legaal met documenten en die vermoorden niet voor een paar EURO’s.!
    Tsipras was gisteren,hier hebben ze ook het TV station verplicht uit te zenden en de jongeling maakt ook handig gebruik van het ongenoegen.

  3. Protesten gaan gestaag door. Het is ook de culturele sector die zich roert. In Volos ontstaat een compleet mmeerdaags cultureel festival naast het ERT gebouw. “Mijn” koor, het Zuid Pilion Community Choir treedt zondag op. Op verzoek van de Griekse koorleden en dirigent. (we zijn koor van verschillende nationaliteiten) Wat mij getroffen heeft is de emotie die de sluiting heeft opgeroepen. Koorleden met kringen onder ogen van de slapeloze nachten!

  4. ik ben bang dat helemaal mee eens ben met Kaliopi.
    moet snel de nieuwe taal leren. die van Xrysi augi zijn moeilijk te verstaan. een snelle cursus Ougk.

  5. @Bruno, natuurlijk hoort een beschaafd land een openbare omroep te hebben. Maar ik vind het wel moeilijk om begrippen als ‘censuur’ en ‘democratie’ te gebruiken bij de sluiting van ERT. Het is toch niet dat we op een openbare zender rekenen voor de persvrijheid?

    @Jan, zelf vind ik het vooral jammer voor die honderden ‘echte’ werknemers van ERT, maar in mijn omgeving hoor ik vooral veel ‘kala na pathoun’s’ (en nog steeds niemand ontmoet die er echt naar keek, behalve dan het nieuws van 9u op NET).

  6. @Hans, de manier waarop ERT gesloten is, heeft voor mij toch echt wel een totalitair geurtje. En dan die taktiek van de overheid om eerst iedereen af te schilderen als profiteur en corrupt.
    De figuren die exorbitante lonen kregen bij ERT, zijn niet te zien tijdens deze piraatuitzendingen. Waar is Elly Stai, om maar iemand te noemen?
    Het is gewoon een gevaarlijk precedent.

    En wat persvrijheid betreft: dit is gewoon een nieuwe gebeurtenis in een lange reeks van aanvallen op de persvrijheid. ERT alleen kon dat niet garanderen, maar het is alweer een stem minder. We gaan ons toch niet op MEGA verlaten om te weten wat er gebeurt in Griekenland?

    Oh ja, de “koumbaros” van Samaras heeft een kantoor op ERT. Dat kantoor is door de bezetters van het overheidsgebouw leeg gehaald.

    En nog iets, dat misschien toeval is, maar misschien ook niet: bekijk volgende video van de pre-electorale campagne van Gouden Dageraad vorig jaar:
    http://www.youtube.com/watch?v=dZEmQXmvKJU&feature=share

  7. ERT als typerend voor vriendjespolitiek en verspilling?? Kijk eens naar NL, daar wil de partij voor de armoede (PvdA) een heffing van EUR 8 per aansluiting zodat de publieke omroep niet hoeft te bezuinigen, terwijl het oude kijk-en-luistergeld in de inkomstenbelasting verdiskonteerd werd. Dus dubbel kassa. Is maar EUR 8 per jaar, maar die lieden kennende zal het dan per maand, per week en uiteindelijk per dag worden.

  8. Hans,

    Je bent het eens dat “een BESCHAAFD LAND een openbare omroep hoort te hebben”.

    Eerder beweerde je “de Vlaamse pers steeds grondig door te nemen”.

    Las je dan ook TRENDS 12 juni 14H29 : “Griekenland krijgt status van ontwikkelingsland” ?

    En meer bepaald :
    “Het is de eerste maal sinds de lancering van de MSCI-index in ’87 dat een Westers land door MSCI wordt gedegradeerd van “ONTWIKKELD LAND” tot “ONTWIKKELINGSLAND” ”

    Akkoord, dit alles betreft eerder de economische toestand van Griekenland.

    Maar, Hans, heb je er al eens grondig over nagedacht, dat er nu meer Griekse emigranten zijn dan immigranten in Griekenland ?

    En wat als deze Griekse emigranten op dezelfde wijze zouden behandeld worden als de immigranten in Griekenland ?

    Griekenland een beschaafd land ????

    Tot slot nog dit : de gehele internationale pers ondersteunt Bruno’s standpunt aangaande ERT.

  9. @Kaliopi, beschaafd of niet beschaafd… Zoals ik al vaak gezegd heb, vind ik niet dat Griekenland een land is dat functioneert zoals bv Belgie, op vele vlakken. Of dat dan meer of minder beschaafd is… In elk geval wordt er anders gedacht over zaken die we gewoonlijk als fundamenteel beschouwen (bv geweld, solidariteit, samenleving, …). Griekenland is zeker geen typisch westers land. Het lijkt me een soort agrarische maatschappij die te snel verstedelijkt is. Zie bv Jenny’s verhaal hierboven; er is veel ongeletterdheid ook, en weinig plaats voor nuance.

    Ik had inderdaad over de degradatie in de MSCI- index gelezen, overigens niet tot ‘ontwikkelingsland’ zoals je zegt, maar tot ‘groeiland.

    Qua immigratie: moeilijk en complex. Ik ben zelf ook een immigrant in Griekenland en kan niet zeggen dat is slecht ontvangen ben. Ook niet speciaal goed. Er wordt mij af en toe weleens toegeroepen dat ik beter terug naar Duitsland, Amerika of Nederland zou gaan, maar dat neem ik er wel bij.

  10. @Bruno, OK dat Mega niet de luis in de pels van de machthebbers zal zijn… maar als er in het land blijkbaar geen markt is voor onafhankelijke journalistiek (maw iedereen wil alleen maar horen wat hij al gelooft), dan ondersteunt dat misschien wel Kaliopi’s argument…

  11. ert is meer dan een journalistiek apparaat of een omroep,.de arcieven zijn van een niet te schatten waarde. wat in de laste 40 jaren heeft op de buis gebracht is voor cultuur van een groot waarde. wij zijn mee groot geworden met iedere maandag avond een theater spel. ik stond net voor de boeken kast, de 4 delen van Ta Paidia tis Niovis heeeft ert als serie op tv gebracht. ja kijkcijfers zijn laag, maar je sluit ook geen ziekenhuis als de aantal patiënten daalt. of wel in deze soort economie. ert is meer dan ert een bedrijf, ert is Chatzidakis, Theodorakis, Ritsos, Elytis,Markopoulos ,Kampanelis, Katrakis, Horn, Karezi en Kazakos, Domna Samiou, Mitropanos Chalkias, noem maar op. en over onafhankelijke journalistiek, ik ben benieuwd wanneer jullie als afkomstige van betere landen dan ontwikkelings of groeiende landen, eerst een keer in de spiegel gaan kijken voor wat dan ook uitkramen.heel Turkije stond op de kop, maar Nos had weinig te vertellen de eerste dagen.

  12. @Tzimi,

    ‘beter’ is een heel andere zaak dan ‘anders’.

  13. mee eens maar waar heb ik de word beter gebruikt? als wij even wachten wij zullen zien waarom alles zo moest gaan. heb je het nog niet door??zo als Tzimakos ook zei ekloges xromata ki aromata.

  14. en dat steeds vergelijken tussen griekenland en Belgie of nederland , als griekenland belgie was of nederland, dan zou Bruno daar niet wonnen, en zou absolute geen reden zijn voor deze blog. het is wat het is. Tzimakos weer,αν η γιαγια μου ειχε ρουλεμαν, θα ειτανε πατινι.

  15. er is iets plotseling gestorven en de rest is allemaal economisch en andere belangen geleuter. Ja zeker niemand keek er na, maar de laste 20 jaren zijn een groot fout, is er iemand die dat nog niet weet. ja ze kijken nu nog naar Suleiman, maar er is toch hoop dat ze zullen een keer de licht zien. als je de licht dooft zullen ze nooit zien.
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=aUmubmoEjHo

  16. Ik ga akkoord met @Hans en heb het al herhaaldelijk geschreven :Griekenland is TE vlug W.Europa willen bijspringen.Alles in versneld tempo en dan krijg je zo’n pseudo bourgeoisie zonder fundament.Ze hebben hun geaardheid verloochend : woordenschat (doet sjiek aan franse of engelse woorden te uiten,klederdracht,culinaire recepten,en daarbij geld uitgeven aan waardeloos spul omdat het op TV komt.Alles schijn ,veel uiterlijk vertoon. De TV heeft dikwijls een negatieve invloed uitgeoefend.
    Het heeft tijd in beslag genomen vooraleer ik de
    griekse levensstijl kon apprecieren en terwijl mijn omgeving zich begon ‘westers’ te gedragen,
    begon ik grieks te koken en me ook naargelang te
    gedragen.ERT speelde zeker een rol in het behoud
    van hun eigenheid .Niet dat ik bepaald veel op had
    met hun programma’s want ik ben en blijf een Vlaming.

  17. Ik moet er niet aan denken om alleen nog een televisie-aanbod te hebben gebaseerd op hoge kijkcijfers, ik vind dat echt verarming, straks kunnen we ook musea gaan sluiten die gesubsideerd worden, theaters en andere vormen van cultuur die niet commercieel zijn.
    Weg met de bibliotheken, ook veel te verspillend.
    Er is gewoon iets helemaal mis. Er is nog steeds geld genoeg, ook in G’land, maar het zit in de verkeerde zakken. Door de ERT te sluiten wordt er helemaal geen probleem opgelost, alleen iets kapot gemaakt.
    Ze zijn helemaal niet op zoek om wat geld te besparen, anders hadden ze allang de Lagarde-lijst benut.
    Misschien moet de ERT-sluiting voorbeeld zijn voor de rest van Europa?

  18. inmiddels heeft Samaras nu ook de Kathimerini tot een soort Pravda gemaakt…

  19. en toch is het moeilijk te geloven dat ze zo dom zijn. arrogant misschien?? of gaan alles volgens planning??

  20. Jenny,

    Je hebt de situatie prachtig weergegeven. Een pareltje.

    Hans,

    Nu kan ik me volledig vinden in je commentaar.

  21. Kaliopi,Griekenland is als een persoon die geen puberteit meegemaakt heeft . Van kinderschoenen plots in volwassenheid gevallen.Stel je eens voor wat voor een evolutie W.Europa meegemaakt heeft tijdens die 4 donkere eeuwen in GR waar alles status quo was.En dan een eeuw lang bevrijdingsstrijd.Oorlogen,interne warboel .
    Probeer dan maar eens bij te benen en achterstand in te halen.

  22. van de Pony in een keer naar de Suv.

  23. @Jenny, Griekse mannen zijn en blijven verwende mamma’s kindjes.Dat is het probleem.

  24. Pas op je woorden @Jef !:)
    Maar ondertussen zitten ook het Symfonisch Orkest en Koor in de knoei.Zijn die zo uniek afhankelijk van ERT? Zijn hun inkomsten en subsidies ingetrokken of is het een overdrijving van HLN die een tranerige violiste toont?

  25. Vandaag zie ik voor het eerst weer een SKAI en MEGA, met het nieuws-geleuter, maar eigenlijk maakt het allemaal niet meer uit, wat er ook gebeurt met de ERT.
    Het vertrouwen is definitief weg in de tv als nieuwsbron.
    En die beelden van het orkest, het was alsof ze op hun eigen begrafenis speelden, kippevel…

  26. Die orkesten (ERT heeft er 3) zijn een integraal onderdeel van ERT. Het zijn dus ook werknemers, en het zou me verbazen dat zij met politieke connecties aan die job zijn geraakt. Het concert dat ze dit weekend gaven, laat wel 1 ding zien: je kunt mensen geld afnemen, en je zult daar reacties op krijgen. Maar als je aan de cultuur raakt, wordt de reactie heel wat emotioneler en dan kan het echt alle kanten uit gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *