En de regering? Die strompelt verder.

Het is werkelijk ongelofelijk: gisteren gonsde het weer van de geruchten dat de regering zou vallen, dat er verkiezingen in de lucht hingen. Om 18u gingen de coalitieleiders nog maar eens samen zitten om zich te buigen over hoe er verder moet worden geregeerd. Het was eerder op de dag al duidelijk geworden uit verklaringen van PASOK-leider Venizelos en DIMAR-leider Kouvelis, dat het om meer ging dan enkel de kwestie ERT.

3,5 uur heeft de vergadering geduurd en naar verluidt was het gebrul van de premier tot verder buiten de kamer te horen. Samaras is erg autarchisch bezig en schijnt geen rekening meer te houden met zijn coalitiepartners. Die vinden dat natuurlijk niet prettig, want ze worden herleid tot toeschouwers die hun populariteit compleet zien wegzinken. Als ze zeker waren dat ze meer stemmen zouden halen bij nieuwe verkiezingen, dan hadden ze er wellicht al lang de bom onder gelegd. Nu niet.

Vanmiddag gaan zowel Venizelos als Kouvelis de parlementaire fractie van hun partij raadplegen om met dat standpunt nog maar eens naar de premier te trekken. Voor de derde keer dus, gaan ze nog maar eens bij mekaar zitten, om 20:30u vandaag, wanneer premier Samaras terug is van een reis naar Oostenrijk.

Ondertussen komt de eurogroep vandaag samen in Brussel. Dat is de vergadering van alle ministers van Financiën van de eurozone, die overigens ook al hun sterke afkeuring over het sluiten van ERT hebben laten horen. Yiannis Stournaras zal daar zeker over worden aangesproken vandaag.

De brief van Stournaras aan de Raad Van State

De brief van Stournaras aan de Raad Van State

Diezelfde Stournaras heeft overigens een brief aan de voorzitter van de Raad Van State gestuurd met de vraag om meer verduidelijking over de beslissing die eerder deze week genomen is dat er meteen weer moet worden uitgezonden op de ERT-frequenties.

We zijn ondertussen namelijk drie dagen verder en er is nog steeds radiostilte en de TV-schermen blijven zwart. Eerder vanochtend is de verbinding via internet ook al weggevallen, maar ik heb in ieder geval hier al een andere bron gevonden.

De politieke partijen kunnen het namelijk niet eens worden over een eenduidige interpretatie van de beslissing: wie moet er uitzenden, met welk personeel, en hoe moet die zender worden genoemd. Premier Samaras heeft ondertussen al iemand aangesteld als tussentijds beheerder. Na mijn vorige post, zal het u niet verbazen dat deze man, Gkikas Manalis, afkomstig is uit de kieskring van de premier: Messinia. Maar dit slechts terzijde.

De vakbonden van de openbare omroep en van de journalisten, die gisteren en eergisteren trouwens verkiezingen hadden, hebben gisteravond besloten om naar de rechtbank te stappen en om ministers Stournaras van Financiën en Kedikoglou (regeringswoordvoerder) aan te klagen, omdat ze de beslissing van de Raad Van State niet hebben uitgevoerd. Het zal allemaal wel democratisch zijn en zo, maar het lijkt me toch wel meer weg te hebben van een commedia dell’arte.

Vanavond dus weer een vergadering en weer de onzekerheid hoe het nu verder moet. Valt de regering, of valt ze niet? Of komt er een regeringsherschikking om de gemoederen tijdelijk tot bedaren te brengen. Het feit dat de trojka gisteren vertrokken is uit Athene, zou toch wel kunnen wijzen op het feit dat ze er van uit gaan dat er niet verder te werken is met een stabiele regering.

8 thoughts on “En de regering? Die strompelt verder.

  1. Zou het niet mooi zijn voor Griekenland als de partijbonzen het eigenbelang achter zich laten en voor het landsbelang zouden kiezen? Een Griekenland zonder veel te grote ego’s. Dromen, gelukkig kan het nog. Zucht……….

  2. Wat nu in Griekenland gebeurt is gewoon een schande voor al de vetzakken die maar blijven lullen over democratie en het prachtige Europa.
    Europa is vooral gemaakt voor politiekers, banken en grote bedrijven (die meestal met elkaar verweven zijn). De enige bedoeling is de superrijken nog rijker te maken op de rug van alle inwoners. Hoeveel parlementen en regeringen telt een klein landje als België?
    Als je de vernederende en mensonterende opmerkingen van Europese en Nationale lijders hoort voel ik me eerder in een ontwikkelingszone dan in een welvarende maatschappij. Mijn leven speelt zich ook voor een groot deel in Griekenland af en ik zie ook de dagelijkse trieste realiteit.
    Walgelijk gewoon als je dan ziet hoe de hoge heren verder lullen over besparen terwijl ze zelf alsmaar vetter worden

  3. 👹@Jos, maak er Europese leiders van i.p.v. lijders of we krijgen er nog medelijden mee.

  4. ειναι απλα μαθηματικα. δεν βγαινουν τα ψηφαλακια. αλλα ποσο μακρυ θα παει. αντε και γυρισε ο λαος απ τα μπανια του, ενα δυο μηνες;; μεχρι του χρονου;;

  5. oei oei… inderdaad Europese leiders… de lange ij is voorbehouden voor de gewone mensen… wat kwaadheid al niet veroorzaakt hé

  6. Ik vrees dat alle politiekers in hetzelfde bedje ziek zijn. Griekenland lijkt een labo waar problemen uitvergroot worden tot over de stressgrens. Moesten alle recente gebeurtenissen afgeleverd worden als Monty Pythonscenario, dan werd dit afgekeurd als fel overdreven en ongeloofwaardig.
    Wie met idealen aan politiek begint wordt uitgerangeerd in eigen partij of geeft toe en sluit aan bij de beroepsprofiteurs. Ook terugplooien op gemeentepolitiek is veelal een oplossing voor een mooie fin de carrière.
    De recente meldingen dat Griekenland op de goede weg is, wijzen op een verbluffende onbekwaamheid en desinteresse.

  7. misschien dat ze nu met twee voeten beter kunnen strompelen dan met drie? Ofwel vallen ze gewoon om, natuurlijk…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *