Afgelopen weekend ben ik nog even naar de gebouwen getrokken van de Griekse openbare omroep. Via een bevriende journaliste is het me gelukt om achter de schermen te gaan, en om met mensen te praten om te zien wat er allemaal staat te gebeuren, en vooral: wat er is gebeurd.
Laat het ten eerste duidelijk zijn dat de gebouwen van de openbare omroep bezet worden door de (voormalige) werknemers. Afgelopen vrijdag heeft minister van Financiën diezelfde werknemers opgeroepen om de gebouwen te ontruimen, maar daar is geen gevolg aan gegeven. De vrees leefde dat de oproerpolitie zou binnenvallen dit weekend, omdat het wegens Pinksteren een stuk kalmer is, waardoor er minder mensen zijn. Voorlopig is die vrees ongegrond gebleken, maar het blijft uitkijken deze week hoe de overheid zal reageren tegen de onverzettelijkheid van de werknemers.
Eén van de redenen waarom de mensen op post blijven, is dat men vreest dat de ERT gebouwen zullen worden geplunderd indien iedereen vertrekt. Er is geen enkele garantie dat de gebouwen zullen worden gesloten op het moment dat iedereen vertrekt. Velen (onder wie ik zelf) herinneren zich nog het einde van de Olympische Spelen, waar er geen zogenaamd “bump-out” programma was, waardoor iedereen zo maar de gebouwen van de Spelen kon binnenlopen en alles kon meenemen wat los zat. ERT, als sponsor van de Spelen, is daardoor ook heel wat materiaal kwijtgespeeld. Materiaal dat nadien te koop werd aangeboden op de online veilingsite Ebay.
Wie ERT bekijkt, zal ook al hebben gezien dat er in de linkerbovenhoek een teller staat. Dit is de tijd die is verstreken sinds de Raad Van State een verklarende beslissing heeft uitgevaardigd vorige week dat er moet blijven worden uitgezonden op de frequenties van de openbare omroep. Het is een beslissing die de overheid voorlopig naast zich heeft neergelegd. De werknemers van ERT hebben daarom een proces aangespannen, want zijn vinden dat de regering op dit moment illegaal werkt. Er is heel wat gerol van spierballen aan de gang, maar gezien er nu een regeringsherschikking aan de gang is, zal het nog even rustig blijven. Door dit hele circus zal er in de nieuwe regering wel een speciale onderminister zijn die enkel verantwoordelijk is voor radio en televisie.
Ik sprak met de directrice die verantwoordelijk is voor de productie van programma’s die binnen ERT worden gemaakt. Heel erg veel zijn er dat niet, maar volgens haar was die tak van de openbare omroep nooit verlieslatend. ERT zou een programma gaan maken dat “Glamorous Greece” heet, en dat specifiek op de Chinese markt was gericht. Het programma zou door de Chinese overheidstelevisie worden overgenomen. Op 11 juni ging de directrice naar de Chinese ambassade om de overeenkomst met de Chinese televisie te tekenen. Alles was in kannen en kruiken en opeens kwam het bericht dat ze niet hoefde te gaan, maar dat ze om 15u op de openbare omroep moest zijn.
Ze wist wat er stond te gebeuren. Al haar collega’s bij de privézenders waren namelijk al op de hoogte dat de overheid had beslist dat ERT moest worden gesloten. Het Griekse publiek wist nergens van, dus voor hen kwam het zwart toch wel als een schok.
De Grieken waren niet de enigen die geschokt waren. Ook de Chinezen wisten niet wat er gebeurde. Er was een overeenkomst met de Griekse overheid en met de Griekse openbare omroep en opeens is het niet meer zeker of dat programma Glamorous Greece nog zal worden uitgezonden. Het wijst er op dat de beslissing om ERT te sluiten in zeven haasten is genomen, zonder nadenken. Welicht was de druk van de trojka om die 2000 ontslagen in de openbare sector te groot. Griekenland was niet klaar, dus vond men maar snel-snel een organisatie waar ongeveer 2000 mensen werkten.
Terwijl velen in Europa staan te roepen dat de sluiting ondemocratisch was en vooral een aanslag was op de persvrijheid in Griekenland, zijn er heel wat Grieken die het eigenlijk niet erg vinden dat ERT is gesloten. Er is namelijk bij heel wat mensen een enorm wantrouwen tegenover de openbare sector. De 1.320.000 werklozen die Griekenland op dit moment officieel telt, komen zo goed als allemaal uit de privésector. De openbare sector is voor een deel buiten schot gebleven bij de vele besparingen, hoewel in het geval van ERT de werknemers al 30% van hun loon hebben ingeleverd. Maar vele Grieken vinden dat de openbare sector, met zijn politieke benoemingen, nu ook maar eens moet worden gestraft. De vraag is of dat ook zal gebeuren, natuurlijk.
Waarom is ERT niet meer op Telenet ?
Ik krijg ook veel andere Griekse zenders niet meer: Alpha, Mega vaak, Skai valt soms uit, Makedonia is verdwenen… weet je of dat daar iets mee te maken heeft?
Het signaal van EBU is weer uit de lucht gehaald, volledig illegaal volgens de werknemers. Dat is eergisteren gebeurd, voor zover ik weet. De feed naar internet was ook even geraakt, maar zoiets is makkelijker te herstellen.