Het is in de commentaren op een vorige post aan bod gekomen: in de toeristische sector liggen de prijzen in Griekenland erg hoog. Dat heeft te maken met het feit dat velen die in het toerisme werken, op 3 maanden tijd proberen een omzet te draaien die er voor zorgt om het hele jaar rond te komen. Zeker nu het binnenlandse toerisme (Grieken die in eigen land op vakantie gaan) een zware klap heeft gekregen, wordt dat heel wat moeilijker. Bovendien ligt de BTW in de sector op 23%, op aandringen van de trojka.
Dus moeten er “creatieve” oplossingen worden gevonden. Neem nu het kasticket: sinds begin dit jaar moet er overal in Griekenland een bordje hangen bij de kassa’s dat de klant het recht heeft om niet te betalen als hij geen kasticket krijgt. Op die manier probeert men een soort van geweten te kweken bij de Griek dat de verkoper ook zijn belasting moet betalen. De klant kan het kasticket inbrengen in zijn belastingsaangifte, en als hij niet genoeg kastickets heeft, moet hij extra belasting betalen.
Maar het systeem slaat niet echt aan: de klant trekt het zich nauwelijks aan of de verkoper een kasticket geeft of niet. Er is nog steeds heel veel zwart geld in omloop en niemand riskeert kastickets bij zijn aangifte te voegen met uitgaven die het officiële inkomen overstijgen.
Om maar te zeggen: in de toeristische gebieden is het één van de manieren om minder belastingen aan te geven: er worden geen kastickets gegeven, en als ze al worden gegeven, kunnen het vaak vervalste tickets zijn (kijkt u maar eens naar de datum of het uur dat staat aangegeven op het ticket dat u krijgt – als u er al één krijgt).
Een andere manier om belastingen te ontlopen, is om personeel in het zwart aan te nemen. En dan heb ik het niet over zoon of dochter, of een neefje of nichtje dat helpt op te dienen in een familietaverna. Nee, het gaat dan om personeel, vaak buitenlanders, die geen behoefte hebben aan Griekse sociale zekerheid en aan een belastingsfiche, omdat ze toch geen belastingen betalen in het land. Die mensen kunnen dan worden aangenomen zonder al die extra kosten. Het geld krijgen ze handje contantje na elke dag werken in de hand (als de Griekse baas tenminste geen al te grote uitbuiter is, want die heb je ook).
Zoals elk jaar heeft de financiële politie dit jaar weer eens controles op belastingontduiking uitgevoerd in de toeristische bestemmingen. Dit jaar ging het om slechts 841 controles, flink wat minder dan vorig jaar, want er zijn geen budgetten om controleurs naar alle uithoeken van het land te sturen. De controles vonden plaats in o.a. Santorini, Paros, Antiparos, Mykonos, Kreta, Thasos, Korfoe, Lesbos, Skyros, Chalkidiki, Platamonas, Rhodos, Loutraki, Kyparissia, Kalamata, Parga, Skopelos, Skiathos en Pylos.
Bijna de helft van de gecontroleerde zaken gaven geen kasticketje, waardoor er dus geen BTW wordt aangegeven aan de staat. Nu zou je kunnen zeggen dat er toch een systeem moet bestaan dat de inventaris van die zaken bijhoudt, maar daar zijn we nog lang niet aan toe. Anders zou je inderdaad niet eens controleurs moeten sturen. Je bekijkt wat de inventaris is aan het begin van het seizoen, wat de stand is aan het eind, en je berekent hoe veel BTW er op het verschil moet worden betaald.
Hoe dan ook: de meeste inbreuken (83%) op de wetgeving werden vastgesteld in de Pilion in centraal Griekenland. In Korfoe waren 77% van de gecontroleerden niet in orde, in Paros 61,9%, op Santorini en in Evia 60%, in de Peloponnesos 46%, en op Mykonos, Skopelos en Skiathos slechts op 42%. Ik zeg “slechts” want Mykonos staat bekend als een eiland waar heel wat inbreuken gebeuren op de takswetgeving. Er zijn geruchten dat de controleurs daar dit jaar zijn omgekocht, wat de “relatief lage” cijfers zou kunnen verklaren, maar dat kan natuurlijk niet worden nagegaan.
Tenslotte was op Rhodos 36% niet in orde, op Lesbos 34%, in Chalkidiki 32%, in Parga 30% en op Kreta 27%.
Bruno, gek is het niet en eigenlijk, tegen mijn eigen principes in, ook wel begrijpelijk. Neem ons geval(niet de makelaardij maar de gift shop): Dit jaar kopen we in voor € 20.000,=! Het Griekse belastingstelsel gaat er van uit dat we navenant ook dusdanig verkopen. Echter, zeker zoals dit jaar, gaat dit door de enorme stilte hier in ons gebied niet lukken. Het is dramatisch stil dus de verkopen liggen op z’n gat. Maar, ….. we worden aan het eind van boekjaar 2013 wel belast over die inkopen van genoemd bedrag. Laat ik je zeggen dat er zeker hier en daar eens een kassabonnetje “vergeten” zal worden. Ondanks dat de tekst bij de kassa hangt.
De tekst: «Ο ΚΑΤΑÎΑΛΩΤΗΣ ΔΕΠΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ÎΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΠΔΕΠΛΑΒΕΙ ΤΟ ÎΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)»
«CONSUMER IS ÎΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ÎΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT – INVOICE)
word door velen niet eens gelezen maar word ook door velen als niet geschreven beschouwd. En dan heb ik het niet alleen over Grieken.
Ik weet dat ik een eerdere posting hiermee teniet doe, maar het systeem zit nu eenmaal zo in elkaar dat je hier en daar moet knokken/puzzelen/toveren om te overleven.
Het is niet anders. De staat vraagt erom.
In mijn stamcafé in Heraklion is het simpel: bij de eerste consumptie krijg ik een ticket en dat blijft geldig voor alle volgende, zonder extra ticket natuurlijk, voor het geval van (onbestaande) controles.
ben juist terug van Syros en geloof het of niet wij hebben telkens een echt serieus kassaticket gekregen. Hebben wij misschien de “verkeerde”? winkels, tavernes e.a. bezocht? In elk geval de prijs is niet in de hoogte gegaan t.o. verleden jaar, of het was heel miniem. Bij dit alles, proficiat aan de Grieken die echt willen overleven en er echt iets voor doen om zowel hun eigen volk als de toeristen tevreden te stellen, grtjs
Ik ben het in het geheel met Pierre eens. Ik ben altijd zeer correct geweest met kassabonnetjes vragen en belasting afdragen. We hebben zoveel in moeten leveren dat ik ondertussn wel zwart bij moet gaan werken om nog rond te kunnen komen. Ik schaam me om het te zeggen maar ik voel me niet eens schuldig. Als burger moet je wel kunstgrepen uithalen om te overleven. Triest maar waar.
Ik moet Phyllis hier bijtreden. Je krijgt echt wel (bijna) overal een ticket aangeboden.
Ja en in dat “bijna” overal zit het hem! Vorige week met toeristengroep van 20 man naar de Plaka in Athene geweest. Precies vijf man hadden kassatickets van taverna’s en shops. De rest had of geen kassaticket of een kladje met het bedrag geschreven! Ik begin zo langzamerhand te geloven dat de supermarkt de enige zaak is waar je op een kassaticket kunt rekenen. Ik ga elke week naar de laiki (markt) en krijg sporadisch een kassaticket, ik vraag er ook niet meer om als ze het niet geven, het is vechten tegen de bierkaai.
Zeker geen schaamte @Sophia.En waarom zou het beschamend zijn in het zwart te werken? Is het beter op je luiertje van staatssteun(Als je er krijgt)te genieten? En even eerlijk zijn :wie kan een huishoudhulp of een klusjesman betalen als je die moet aangeven en dubbel loon aan de staat storten,een staat waarin je geen enkel vertrouwen meer hebt.Het is dus werk geven in het zwart of in het geheel niet. OOOH,ik hoor de protesten al aankomen.Maar,zijn die sociale bijdragen niet wat overdreven want als firma’s personeel moeten ontslaan om rond te komen en niet in de dieperik te vallen,dan is zijn het meestal de zware lasten die de staat oplegt.
Een zelfstandige betaalt BTW op zijn inkopen en normaal kan hij geld terugkrijgen van de staat na verkoop want ook de klant betaalt BTW.
Die terugbetaling kan hij op z’n mouw spelden!
En waar hij blijft mee zitten,is betaald maar goed voor …tja,wat??? Is het zo verbazend dat in zulke moeilijke tijden,mensen zich met onwelriekende praktijken proberen recht te houden want waarlijk,ze zitten allemaal met het water tot aan de mond.
Ik krijg ook overal kastickets zonder ernaar te vragen.Alleen de taxi’s geven er sporadisch en ik ben de laatste die er gaat naar vragen want heb met die mensen te doen.
Het is gemakkelijk aan te klagen en op rechten te wijzen ,enz,enz.We worden erdoor overstelpt maar neem ook eens de positie in van de aangeklaagde.Zijn ze waarlijk allemaal uitbuiters ?
DE grote kuis zou beter vanaf de kop komen want we weten nu al wel wat die EU commissie kost zonder veel te leveren maar veel te eisen. Waar vind je fundamenteel eerlijke staatslieden die zich eens niet voor persoonlijke glorie en centen inzetten maar waarlijk het belang van een volk beogen?
Volgens mij moet het beginnen bij de overheid zelf. Zolang daar de corruptie en het graaien niet wordt aangepakt en de bevolking hier geen resultaten ziet, dan mag je van de hardwerkende zelfstandigen ook niets verwachten. En ik geloof zo langzamerhand TERECHT.
F&@€K de overheid, begin maar met schoon schip te maken in de eigen gelederen, misschien dat de gewone man dan volgt.
Had ik niet gehoord dat, in het nieuwe belastingssysteem van GR, zelfstandigen “van hogeraf” zouden belast worden (onafgezien van hun aangifte) en dit op basis van een aantal criteria.
Ik geloof dat dit ook in Belgie zo gebeurt bij bepaalde zelfstandigen, bijvoorbeeld bij kappers.
op zich is een beetje zwarte economie niet slecht voor een land, als het geld maar terug uitgegeven wordt (en niet bv op een Zwitserse bankrekening verdwijnt). Je moet dan de afweging maken: wat gaat de overheid met het geld doen vs. waar gaat het geld naartoe als het zwart blijft. Ik denk dat in vele gevallen in Griekenland de tweede oplossing de betere is…
@Jenny, daar zeg, schrijf je het: de EU niet alleen de top maar allemaal, die verdienen, laat het ons eerlijk toegeven: zwart geld dat toegelaten is want ze betalen geen belastingen, geen BTW, kunnen daarenboven hun aankopen doen in een speciale winkel taksvrij… trouwens België is niet beter af hoor, wij hebben meer ministers dan welk Europees land ook? Provinciegouverneurs etc. etc., schaf dat eens af, dan zijn alle landen die nu in de miserie zitten: rijk
Wonderbaar voor politici,he @phyllis(mooie naam),
een land opsplitsen en elk krijgt een stukje van de taart.Nostalgie naar de M.E. en de feodaliteit?:)Komen parlementen en kamers er ook niet een beetje voor als steekspelen?
Wie zei ook weer :”Ze hadden een loef,en die staken ze dus af?”:)
Je kan de politici moeilijk verwijten van alle walletjes te eten en zelf je kleine schaal misbruik goed te praten..
Deze vis stinkt aan de kop en de staart en geef de middenmoot ook maar aan de kat.
Eerlijk, wat zou je doen indien je de kans had mee te graaien met de gieren.
Komen net terug van Kreta maar overal waar we iets gebruikte of kochten hebben we een bonnetje gehad.
Ook hebben we veel controles gezien ook op het strand wat ons daar op viel dat de masseuses snel
onderdoken dit zal wel zwart geweest zijn.