Krokodillentranen?

Nieuwslezers moeten het nieuws afstandelijk en objectief brengen, dat is iets wat we in België en Nederland althans verwachten. En toch mag er ook al eens een emotionele betrokkenheid in de gezichtsuitdrukking zitten, zoals we dat in Vlaanderen hebben gezien bij nieuwslezers Martine Tanghe, die daarom overigens erg wordt gewaardeerd.

In Griekenland ligt het enigszins anders. Objectiviteit ligt hier wat moeilijker, want heel wat eigenaars van televisiezenders hebben hun eigen agenda die ze willen laten doorklinken in de nieuwsberichten. Afstandelijkheid probeert men wel te houden, met wisselende succes.

Gisteren liet nieuwslezers Olga Tremi op de grootste privézender van Griekenland, MEGA, haar afstandelijkheid varen. Er was een korte reportage over een werkloze moeder die beschreef hoe haar jonge kind reageerde telkens wanneer ze het achterliet bij een stichting, omdat ze het geld niet heeft om het op te voeden of om het eten te geven. De moeder maakt melding van het feit dat het kind zegt dat het de opvoeders in de centra graag ziet, maar dat het toch nog meer van zijn moeder houdt. Een relaas dat natuurlijk flink op de gevoelens inspeelt, en de nieuwslezeres was er van onder de indruk, zoals blijkt uit de beelden hier onder.

Haar stemt trilt. Τρέμει (tremei) zoals het in het Grieks heet, en het is als het ware een woordspeling op haar naam Τρέμη (tremi).

Maar hoe overtuigend is die trillende stem? Olga Tremi is de nieuwslezeres die al 3 jaren lang de Griekse opinie er probeert van te overtuigen dat de politiek van besparingen de weg is die moet worden gevolgd om uit de crisis te geraken. MEGA heeft er jarenlang geen geheim van gemaakt om zich achter politicus Evangelos Venizelos te scharen (vanaf het moment dat hij streed om de voorzitterszetel van PASOK tegen Georgos Papandreou) en sinds Antonis Samaras aan de macht is, kan de zender zich ook vinden in de politiek van de premier, die nochtans tot het andere kamp van Nea Dimokratia behoort.

Olga Tremi las nooit eerder nieuwsberichten: ze modereerde gesprekken tussen journalisten die allemaal de pro-besparingsboodschap uitbazuinden. En ze deed dat in dure tailleurs met zware juwelen rond de plastisch gechirurgeerde hals en de vingers die doorgaans dunne sigaartjes vasthouden. Volgens het tijdschrift Unfollow verdient mevrouw Tremi 480.000 euro per jaar.

Haar zichtbare emotie om een toestand die het rechtstreekse gevolg is van een politiek die de nieuwslezeres gedurende jaren verdedigde, is dan ook op zijn minst opmerkzaam, en misschien zelfs enigszins hypocriet. Ik zeg niet dat ze het recht niet mag hebben om emotioneel te worden onder de reportage die werd getoond. Maar ze mag dan toch wel eens aan wat soul searching gaan doen, als ze vindt dat ze op dezelde manier verder kan gaan met het “nieuws” te brengen.

4 thoughts on “Krokodillentranen?

  1. Dus alles is de schuld van Pasok en de trokja? Ik wacht toch nog steeds op de ‘soul searching’ van de gewone Griek…

  2. Dat zeg ik daar niet mee, @Hans, maar het recept dat de Griekse overheid toepast, is zeker niet van die aard dat het zal voorkomen dat werkloze ouders hun kinderen naar stichtingen moeten brengen om hen te voeden.

  3. ελα ρε!!!της εδωσε ο Πρετέντερης μαντηλι να σκουπιστει;;

  4. wat ik niet vatten kan, hoe komen bepaalde journalisten in Griekenland aan die gigantische inkomsten? toch niet via hun loonbriefje?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *