Besparingen in openbaar onderwijs: een zegen voor het privé-onderwijs?

U weet het ondertussen al wel: dit jaar zullen er 12.500 ambtenaren in de mobiliteitsreserve komen, het voorgeborgte van het ontslag. Want de trojka wil ontslagen zien en geen ambtenaren die een beetje heen en weer worden geschoven van de ene dienst naar de andere. Het zou me dus verbazen dat de overheid er in zal slagen om voor iedereen in de mobiliteitsreserve een andere plaats te vinden in de 8 maanden dat de 12.500 ambtenaren thuis zullen zitten.

Zoals uit een eerdere post al duidelijk is geworden, komt vooral het onderwijs in het vizier. 2500 leerkrachten dreigen op straat te komen. Het gaat voornamelijk om leerkrachten in het hoger beroepsonderwijs, waar hun specialiteit wordt afgeschaft. Nu is het wel zo dat er in dat beroepsonderwijs flink wat specialiteiten zitten. Ik heb een lijst in handen gekregen waarin de af te schaffen specialiteiten worden afgeschaft. Volgt u even mee:

textielingenieurs, dokters, tandartsen, apothekers, verplegers, tandtechnici, muziektechnologen, grafici, esthetici, kappers, medische laboranten, sociale werkers, wroedvrouwen, radiologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, binnenhuisarchitecten, fotografen, kleuterleiders, volksgezondheidswerkers, leerkrachten Italiaans en Spaans, chemische laboranten, kantoorklerken, boekhouders, elektrotechnici, elektronici, lassers, autotechnici, a/c technici, loodgieters, schrijnwerkers, snit en naad, en zo meer.

Deze specialiteiten worden niet langer aangeboden in het openbare beroepsonderwijs. Mensen die een dergelijke opleiding willen volgen, moeten zich wenden tot de IEK’s (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) – Instituten Voor Beroepsvorming. Toch nog even vermelden: het openbaar onderwijs is gratis, en een opleiding in een IEK is dat natuurlijk niet. Toevallig beginnen die IEK’s zich nu al te profileren in hun mailings dat ze opleidingen voorzien voor de disciplines die zullen worden afgeschaft. Ze zijn er vroeg bij, om vanaf september zo veel mogelijk studenten in hun scholen te krijgen. Toeval misschien?

Of toch niet? We mogen ook niet vergeten dat het Plan Athina ook door een IEK is opgesteld. Het werd afgelopen februari wel voorgesteld als een plan van de regering, waar goed was over nagedacht. Maar in heel Griekenland werden studierichtingen in universiteiten afgeschaft of samengevoegd met andere richtingen die er zogezegd op leken. Studenten werden daardoor vaak gedwongen om van de ene kant van het land naar de andere te verhuizen, in de hoop dat ze toch nog hun diploma konden behalen. En dan allemaal in het midden van een academiejaar. De IEK heeft voor de studie flink wat geld gekregen.

Overigens ging de minister van Onderwijs, een dag nadat hij het ontslag van 2500 leerkrachten in het openbaar onderwijs had aangekondigd, even snel op bezoek bij IEK AKMI, de school die het Plan Athina had opgesteld, om daar een nieuw gebouw van de school in te wijden.

Misschien zoek ik het te ver, maar er zijn toch echt wel te veel toevalligheden in dit hele verhaal. Toegegeven, het Griekse onderwijs is niet van het hoogste niveau, toch niet het middelbare onderwijs. Maar wat er hier aan het gebeuren is, lijkt me toch niet tot een verbetering van kwaliteit te leiden. Maar dat was wellicht ook nooit de bedoeling. Er moet worden bespaard, dat worden dan structurele hervormingen genoemd, en vervolgens lijkt de privésector bij deze “structurele hervormingen” gebaat te zijn.

16 thoughts on “Besparingen in openbaar onderwijs: een zegen voor het privé-onderwijs?

  1. Beste Bruno,
    Je bovenstaande blog vind ik vrij verwarrend, terwijl ik je meestal goed kan volgen. Is het zo dat je, zeg maar vanaf volgend studiejaar, als student niet meer bijv medicijnen kunt studeren op een universiteit, maar alleen op een IEK? Dus alleen als je ouders het voor je kunnen betalen?
    De IEK’s zijn dus privescholen die op eigen financiele kracht en zonder overheidssteun draaien(?)en die de opleidingen voortaan gaan overnemen en de leerkrachten die nu in de mobiliteitsreserve zitten (of gaan zitten) zouden dus een baan moeten zoeken bij die IEK’s?
    Heel verwarrend allemaal.

  2. Sorry @Magnola, dat ik je in de war bracht, maar het is ook allemaal erg vreemd. Het gaat dus om specialiteiten in de zogenaamde EPAL (Επαγγελματικά Λύκεια – middelbare beroepsonderwijs zeg maar) en in TEE, hoger beroepsonderwijs. Ik stond ook te kijken toen ik dokters en tandartsen in de lijst zag staan. Die had ik daar niet verwacht. Ik weet dan ook niet precies wat ze daar doen, maar zeker is al wel dat ze geen universitaire cursussen zullen onderwijzen.
    De IEK’s draaien inderdaad zonder financiële steun van de overheid. En ik zeg nu ook weer niet dat ze de opleidingen moeten overnemen, want ze gaven die al langer. Alleen zal iemand die nu bijvoorbeeld binnenhuisarchitect wil worden, dat alleen nog kunnen studeren in het privé-onderwijs.

  3. Gratis onderwijs is natuurlijk een nobel streven maar wel een heel duur ideaal. Zelfs een economisch welvarend land als Nederland kan zich dat niet permitteren en moeten leerlingen zich diep in de schulden steken om te kunnen studeren. De normaalste zaak van de wereld in Nederland. Waarom ook niet in Griekenland? Ook kunnen griekse studenten uitwijken naar andere Europese landen en daar kwalitatief zeer goede opleidingen volgen. Dat is ook de bedoeling van één Europa. Lijkt mij ook niets mis mee. Maar het blijft vervelend als van een verwend kind zijn snoepgoed wordt afgepakt.

  4. Gratis onderwijs is één zaak, maar als men dan op einde van het schooljaar alle gratis verkregen schoolboeken verbrandt, wat moet je daar van denken ? Dat ze alle leerstof in hun hoofd hebben opgeslagen, ik denk het niet.Dat is net als een boer die zegt dat hij niet betaald voor het water omdat het uit de hemel komt vallen. Dan kan je die boer voorstellen om een put te graven en er met een emmertje het water uit te putten.
    Voor niets gaat alleen de zon omhoog.

  5. @Jef, ik heb ooit een gesprek gehad met een leerkracht (!) en ik zei toen dat het een enorme verspilling was dat leerlingen die boeken verbrandden. Ik vroeg hem toen of het niet beter was dat die boeken werden teruggebracht en opnieuw zouden worden gebruikt het volgende schooljaar. Hij keek me aan alsof ik van Mars kwam. Het idee was nog niet in hem op gekomen, en hij vond het ook niet realistisch.
    Er moet ook een flinke mentaliteitsverandering komen, maar dat gaat veel te traag, natuurlijk…

  6. @Bruno, de oplossing van vele, zo niet alle problemen , liggen vervat in het woord ” mentaliteitsverandering ” zoveel is duidelijk.

  7. @Bruno,
    Om alles correct kunnen in te schatten, had ik graag een idee wat zo’n jaartje privé-onderwijs kost.
    Is deze vorm van onderwijs totaal niet gesubsidieerd? Dat lijkt me bijna onmogelijk, dan zouden zo’n studies, indien volwaardig, haast onbetaalbaar zijn.
    Wel vreemd dat het technici in Griekenland moeilijk gemaakt wordt, terwijl noord Europa schreeuwt om technisch geïnteresseerde jongeren op elk niveau.

  8. Ik zit er ook gapend bij maar als we alles mogen aannemen wat er verteld wordt,dan is tijd eens grote kuis te houden in de publieke diensten.
    Ambtenaren (onder dewelke ook leerkrachten) die alleen maar op papier staan maar nooit een voet in de betreffende dienst gezet hebben,we weten nu ook al over de gehandicapten,politie die nooit of te nimmer ergens te bespeuren valt waar ze een oogje zouden moeten op houden,vervroegde pensioen die mij deden staren,een bureacratie als een kluwen waar je van jan naar klein klootje gestuurd wordt in de hoop dat je het eindelijk gaat opgeven want het komt uitzichtloos voor.
    Mij persoonlijk doet het pijn te zien dat zelfs aan het pover onderwijsniveau gesnoeid wordt maar als het nu eens ‘table rase’ werd met concrete hedendaagse plannen aangepast aan de 21ste eeuwse noden,wel, dan moeten er koppen vallen om meer experten de kans te geven.

    Ik heb de laatste jaren verbaasd gestaan over geneeskundige diensten. Misschien op de juiste artsen gevallen maar allemaal erg op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.En dat in de provincie die hier in GR niet veel meetelt want alles concentreert zich rondom Athene.

    Toch zoveel miskend intellect en talent .

  9. @penimeni, in Nederland blijven studenten na hun studie met vele 10 duizenden euro’s schuld zitten die ze terugbetalen met hun werk. Daar zit natuurlijk een heel systeem achter met net zoveel voor als nadelen. Maar het principe is dat de student die uitzicht krijgt op een betere baan voor zijn studie moet betalen.

    Het feit dat in Griekenland goed opgeleide mensen zo vaak geen baan krijgen is de schuld van het protectionisme van de gilden ofwel de beroepsgroep. Die laten maar mondjesmaat mensen (vaak “vriendjes”) toe. Ik kan me voorstellen dat diezelfde gilden een grote zeggenschap heeft over het aantal beschikbare studieplaatsen. Dit om de spoeling dun en de salarissen hoog te houden. Vanuit Europa is men sterk tegen dit principe en moet ook dat gaan verdwijnen. Vanuit de vakbonden en beroepsgroep vertegenwoordigers is daar erg veel weerstand tegen. Volgens mij moet het Griekse volk daar veel meer tegen vechten en kan het werk veel eerlijker verdeeld worden.

    Alles draait om mentaliteit, maar ook om kuddegedrag, goedegelovigheid en naiviteit. Ik zie te vaak dat Grieken blind achter een politiek figuur met een mooi verhaal aanlopen om vervolgens door diezelfde persoon bestolen te worden.

  10. Zaterdagochtend zat ik op een terrasje in Irakleon een koffie te drinken. Een mij totaal onbekende vrouw komt naar mijn tafeltje. Of ik getrouwd ben, vraagt ze in gebrekkig Engels. Ik antwoord ontkennend waarop ze ongevraagd tegenover mij gaat zitten. Ík ga rechtuit spreken’, zegt ze. ‘Ik sta al 15 jaar in het onderwijs en ik heb te horen gekregen dat er in september geen job meer is voor mij. Zou jij eventueel met mij willen trouwen en mij naar je land meenemen, zodat ik daar een nieuwe baan kan vinden?’
    Een mens moet echt in de shit zitten om zich zo te verlagen…

  11. @marc. Ik vermoed dat je een Europeaan bent (een Belg misschien?). De beste dame (griekse ga ik vanuit) hoeft helemaal niet te trouwen om elders in Europa op zoek te gaan naar werk. Voor een lerares komt dit niet al te slim over. Maar misschien begrijp ik je verhaal verkeerd.

    Een andere mogelijkheid voor de leraren en leraressen die ontslagen gaan worden is om in het gat te duiken dat ontstaat als veel opleidingen niet meer door de overheid gegeven worden. Een aantal zou de handen ineen kunnen slaan en commercieel een opleidingsinstituut kunnen gaan beginnen. Dat heet nu ondernemerschap.

  12. @Marc,
    15 jaar onderwijs, gebrekkig Engels? Haar Bulgaars of Russisch daarentegen was waarschijnlijk uitstekend.
    Wat zijn wij mannen toch makkelijke slachtoffers van de betere helft van de mensheid.

  13. @Marc, en anders was een paar borrels ook goed zeker?

  14. Penimeni,ik denk zo dat als je prive scholing dichtbij huis kunt krijgen,je beter afbent dan gesubisieerd ergens verweg in een uithoek te moeten studeren.Ik denk ook dat prive onderwijs het niveau zal optrekken want die scholen gaan met mekaar concurreren.Gedaan ook met de laksheid en het verspillen van materiaal.Mogelijk dat de mentaliteit van de jeugd zal veranderen.Lening aangaan om te studeren is goed als er daarna werk te vinden is,anders zit je diep in de put.De staat heeft de prive onderneming doodgebloed en het wordt hoog tijd dat ze eens gaan sponseren en jongeren een handje toesteken om zelf iets op te richten en niet telkens op anderen te steunen.Als er geen geld is om te steunen,dan tenminste hun opzet niet vanaf het begin smoren in een helse ketel van bureaucratie en belastingen.
    M’n man heeft z’n zaak gesloten om pensioen te nemen en wou overlaten aan een heel goeie prijs gezien de stock en gegarandeerd clienteel,met mogelijkheid stilaan af te betalen. Veel interesse maar niemand die het aandierf.Jongeren zijn BANG zelfstandig te beginnen.

  15. @Jenny,
    In België hebben we concurrerende gesubsidieerde onderwijsnetten. Dus ook gesubsidieerd kan kwaliteit bieden.
    Nadeel is wel dat gratis onderwijs leidt tot steeds wisselende studiekeuzes, dikwijls zonder diploma als resultaat,
    Een ander nadeel is dat we half Nederland als student krijgen met een kost voor de gemeenschap van een 10000 € per student.
    Bedenk ook dat privé onderwijs kan leiden tot verlagen van de normen. Wie wil immers veel geld uitgeven om daarna te horen dat hij gebuisd is.
    Een beschaafd land moet iedereen die een bepaalde opleiding aankan, de nodige kansen geven. Of daarna een gedeeltelijke tegenprestatie tov de gemeenschap mag verwacht worden is zeker voor discussie vatbaar.
    Nu hoor je vaak “eeuwige studenten” klagen over de profiterende gepensoneerden, dit terwijl zijzelf tot nu toe de gemeenschap alleen maar geld gekost hebben.

  16. Inderdaad Penimeni maar het gesubsidieerd onderwijs is ietwat verschillend in B want daar kiest men de school die men wilt,terwijl hier in GR,je aan een school toegewezen wordt.Er is wel competitie tussen scholen in B om nodige subsidies te verkrijgen.Ik heb er zelf in het onderwijs gestaan maar denk dat er daar ook veel veranderd is de laatste jaren.Teminste van wat ik hoor van ex collega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *