Trojka en task force vrijgesteld van belastingen

Vandaag wordt in het parlement gedebatteerd over een hele resem nieuwe wetsontwerpen waarover morgen moet worden gestemd. Het gaat over maatregelen die moeten worden genomen indien Griekenland aanspraak wil maken op de nieuwe schijf van de noodlening. Het gaat over een wet die de namen bekend moet maken van de 12.500 ambtenaren die tegen eind september allemaal moeten worden opgenomen in de zogenaamde mobiliteitsreserve (ze zitten 8 maanden thuis aan 75% van hun loon tot er een nieuwe job in de openbare sector wordt gevonden voor hen, zo niet worden ze ontslagen), maar er wordt ook gestemd over nieuwe taksen en belastingen.

Terwijl de Griekse middenklasse bijna volledig leeggeknepen werd door deze belastingen, schijnen rijkere Grieken steeds weer buiten schot te blijven, hoewel er nu toch wel sprake is van het invoeren van een luxetaks.

Wie ook buiten schot blijven, zijn de leden van de trojka en van de task force die permanent in Griekenland gestationeerd zijn. Elke buitenlander die zijn loon krijgt door professionele activiteiten in Griekenland, moet hier belastingen op betalen. Maar dus niet de 22 leden van de trojka (Europese Centrale Bank, Europese Commissie en IMF), noch de 28 leden van de Task Force (de organisatie van de Euroepse Commissie die Griekenland bijstaat bij de administratieve en structurele hervormingen).

Dit bericht stond in de zondagskranten, nadat duidelijk was geworden dat de Griekse overheid een nieuwe artikel had opgenomen in het Wetboek van Inkomstenbelasting. Daardoor moeten deze 50 mensen niet eens bij de Griekse fiscus aangeven wanneer ze hier eigendom kopen, zich pleziervaartuigen of auto’s aanschaffen, of zelfs aandelen kopen. Verder worden ze ook nog eens vrijgesteld van belastingen op “bewijs van levensonderhoud” (een belasting die zelfs op werklozen en daklozen wordt geheven, want de Griekse fiscus gaat er van uit dat je toch enige bron van inkomsten moet hebben als je nog leeft – waar die ook vandaan moge komen) en ze hun “herkomst van weelde” (πόθεν έσχες) niet moeten aangeven.

Grieken kunnen ook op die laatste twee posten vrijstelling van belasting krijgen, maar ze moeten daar wel een gruwelijk bureaucratisch kluwen voor doorspartelen om de nodige papieren er voor in handen te krijgen.

Volgens de nieuwe verordening in het wetboek is “elk natuurlijk persoon die in Griekenland is tewerkgesteld voor een instelling van de Europese Gemeenschap of van een Internationaal Orgaan dat gestationeerd is in Griekenland in het kader van een internationale overeenkomst die in Griekenland wordt toegepast” vrijgesteld van belastingen.

Het hoeft geen betoog dat dit soort verordeningen deze lieden bij de Griekse bevolking er niet populairder op maken.

6 thoughts on “Trojka en task force vrijgesteld van belastingen

  1. Zie FRANKFURTER ALLGEMEINER : “Zweifel an der Finanzierung Griechenlands”

  2. De ambtenaren van de Eu zijn niet vrijgesteld van belastingen: zij zijn onderworpen aan een Europese belasting en worden om die reden vrijgesteld van de nationale belasting op hun inkomen in de respectieve landen waar ze werken. Het is juist dat de meeste van deze ambtenaren een goed loon hebben, maar vaak wordt maar de helft van de informatie gegeven.

    Leen Van Bogaert

  3. Dank voor opheldering @Leen, maar ik blijf toch nog wel met de vraag zitten waarom er een nieuwe verordening in het Wetboek van Inkomstenbelasting nodig was. Maar ik neem aan dat enkel de Griekse overheid daar een antwoord op kan geven.

  4. Toch nog vrij gunstig deze Europese belasting.
    Wel is het juist dat dit gunstregime overal in Europa geldt.

    Volgend stukje info van site zonnewind.be

    Opdat er natuurlijk iets overblijft van die vette salarissen hebben de eurocraten speciale belastingwetten voor zichzelf gecreëerd. Volgens de belastingexperts betalen EU-medewerkers nauwelijks belasting. Een ambtenaar met een basissalaris van €7.600 mag precies 900 euro aan de staat geven. Dat is net geen 12%. De gemiddelde EU-inwoner betaalt het driedubbele! Daarbij zijn alle toelages die de ambtenaren boven op hun vette salarissen krijgen belastingvrij. Ter vergelijking: in België betaalt een arbeider 60% belasting op toelages voor weekend- of avondwerk.

  5. @Pen.Reken basissalaris op 12% belast en de extra vette toeslagen op 0%.Dan kom je over het totaal op dik onder de 10%.Dat zou ik toch “bijna niks” willen noemen,geachte vergoeilijkende @Leen.

    Het lijkt Griekenland wel.België bôppe!

  6. Er was ooit in Griekenland een regeling voor mensen van ‘offshore bedrijven’, daar lijkt het veel op. Dat heette ‘Law 89’, hebben zij dat weer naar boven gehaald?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *