BTW-verlaging in de Griekse horeca

Het had een triomfantelijke boodschap moeten worden, gisteren op televisie. Premier Samaras kondigde aan dat de BTW in de horeca zou worden verlaagd van 23% naar 13%. Dit was een eis die al langer op tafel lag tijdens de onderhandelingen tussen de Griekse overheid en de trojka, maar tot dusver had die laatste het been steeds stijf gehouden. Tot nu dus, en dit mag goed nieuws zijn, niet alleen voor de Grieken zelf, maar natuurlijk ook voor de toeristen die dit jaar Griekenland weer als bestemming hebben gekozen na een flinke terugval de voorbije jaren.

Natuurlijk hangt alles af van de restauranthouders en mensen binnen de sector. Gaan die bonnetjes geven, zoals van hen wordt verwacht, of blijven ze taksen ontduiken door ofwel geen kasticketjes te geven, ofwel door oude bonnetjes te geven? In ieder geval mag je er wel van uit gaan dat deze maatregel de consumptie zal verhogen, wat zal leiden tot een grotere omzet en wellicht ook meer geld in de Griekse schatkist.

Maar de boodschap werd overschaduwd door een enorme flater. De toespraak van de premier werd “live” uitgezonden op de privézenders MEGA (waar anders, deze zender is gewoon de spreekbuis van de regering geworden), en SKAI. Vreemd genoeg zien we Samaras struikelen over zijn woorden, zeggen dat hij het opnieuw wil doen, en even uit beeld gaan, terwijl hij mompelend zichzelf vervloekt: “γαμώ το καφάλι μου, μαλάκα” wat je kan vertalen als “waar zit ik met mijn godverdomde kop, onnozelaar” (en dan hou ik het netjes).

Leedvermaak in heel Griekenland natuurlijk, maar het vreemde is dat kort nadien een nieuwe versie werd uitgezonden van de toespraak, dit maal zonder het incident. En weer stond er onder het beeld dat het om een live toespraak ging. Het lijkt me toch vreemd dat Samaras live gaat zeggen “dat moeten we nog eens opnieuw doen”. Dus echt live zal het wel niet zijn geweest.

In de gebouwen van de voormalige openbare omroep ERT zal zeker wel wat leedvermaakt te bespeuren zijn geweest. Normaal gezien verzorgde ERT de uitzendingen van de officiële toespraken van de premier, en dat ging altijd zonder enige incidenten. Het is niet duidelijk wie de toespraak dit keer heeft gefilmd, en wie ze heeft uitgezonden, maar het is wel duidelijk dat dit niet gebeurde met de professionaliteit die ERT had, ondanks de mankementen van de overheidszender.

De aankondiging van de BTW-verlaging was in de eerste plaats een PR-stunt natuurlijk, want gisteravond zijn er in het Parlement weer een hele resem nieuwe besparingsmaatregelen als wet gestemd. En een aantal van die maatregelen betreffen nog maar eens nieuwe belastingen, want de fiscus slaagt er maar niet in om het voorziene bedrag aan belastingen te innen. Samaras had de bedoeling om de pil hiermee enigszins te vergulden, maar dat plan lijkt nu wel in het water te zijn gevallen.

14 thoughts on “BTW-verlaging in de Griekse horeca

  1. Zal een koffie van twee euro dan één euro tachtig aangerekend worden ?

  2. @Kaliopi, vind jij dan nog een koffie met 2 euro? Ik zie rondom mij nog steeds 4,50 euro of meer. De reden waarom die prijs nog steeds zo hoog is, wordt nog steeds niet aangepakt.

  3. 4,50 euro voor een koffie? (oploskoffie)
    Hoelang moet een Griek dan werken om zich een koffietje voor zichzelf en zijn partner te kunnen permitteren.
    Als je het mij vraagt. Zot van glorie, veel verborgen inkomsten?

  4. ja, grote stad, grote prijzen !!

    hier in zuidoost Kreta kost de koffie overal
    1 euro ( met bonnetje !! )en als we even de bergen inrijden zijn er nog cafés die slechts 0,70 cent rekenen,

  5. Als je €3 per uur verdient 3 uur Penimeni, bij kafenion Castro en diverse andere in Agios Nikolaos €1.50 voor alle soorten koffie met een glas water erbij.

  6. @Arthur,
    Deze prijzen lijken me al heel wat redelijker. Athene lijkt de grip op de realiteit te verliezen en te rekenen op exotische toeristen die van wisselkoersen geen kaas gegeten hebben of mensen met een riante onkostenvergoeding.
    Wie geld teveel heeft, allen daarheen, de meer prijsbewusten naar Kreta.

  7. Even een rekensommetje:
    Een serveerster werkt 21 dagen p/maand voor € 30 p/dag, is € 630 p/maand. Voor haar moet dan aan IKA € 750 p/maand betaald worden (meer dus dan haar netto-salaris). Samen is dat € 1380 p/maand, wat inhoud dat zij bijna 33 kopjes koffie voor € 2 p/dag moet verkopen om alleen al haar salaris en de IKA te kunnen betalen. Om een gewoon cafe in een kleine stad zonder toerisme open te houden in deze tijd waarin klanten 3 uur doen over 1 frappe begrijp je dat ze eigenlijk het dubbele aantal kopjes koffie moet verkopen.
    Ik ben erg benieuwd wat de btw-verlaging zal opbrengen.

  8. Magnola,

    In het centrum van Gent, en dit gedurende de volle toeristische periode, kost een zeer goed gepresenteerde expressokoffietje, met gebakje en zeer keurig geserveerd op roestvrijstalen schaaltje met daarop papieren onderleggertje, tussen de 2 a 2.5 euro.

    Het gemiddeld NETTO uurloon van een kelner bedraagt in Gent 15 euro.

    Hoe moet de Gentse uitbater dan zijn rekening maken ? Daarbij te bedenken dat :
    1. wel degelijk een expressokoffie geserveerd wordt en geen ordinaire Nescafé ;
    2. met gebakje ;
    3. met roestvrijstalen onderplaatje met daarop papieren onderleggertje ;
    4. MET DE NIEUWSTE KASSA IS HET ZO GOED ALS ONMOGELIJK NOG 1 EURO IN HET ZWART TE DOEN.

    ????????????

    Je zult zeggen, Magnola, dat er in het centrum van Gent meer koffie’s gedronken worden dan bij jullie.
    Maar denk dan eens aan volgende economische regel : in Gent kan men voor 1 uurloon 7 goed opgediende koffie’s drinken, terwijl men bij jullie voor 1 uurloon 2 “naakte” nescafé’s kan drinken.

    Ik denk dat in Gent de vraag groter zal zijn dan het aanbod in vergelijk met toestand bij jullie.

    En is dit niet het belangrijkste criterium om te verkopen : maak dat de vraag groter is dan het aanbod.

  9. Ik zie die 10% tax vermindering niet erg belangrijk voor de modale Griek die af en toe een koffie gaat drinken.Ze lopen trouwens allemaal op straat met een plastic kopje en rietje.
    Een uitje met familie op restaurant komt beterkoop uit als de restaurateurs tenminste dezelfde prijzen gaan houden want die zien er ergens ook graten in.
    En voor touroperators is zoiets goed meegenomen.

  10. We mogen inderdaad aannemen dat de prijs niet omlaag zal gaan, maar de eigenaar iets meer in zijn zakken steekt. En er misschien een paar koffies meer in het wit zullen worden verkocht, maar daar zou ik niet te veel op rekenen…

  11. Ik denk dat de prijzen niet naar beneden zullen gaan. Toen de BTW verhoogd werd zijn de prijzen ook nauwelijks gestegen uit concurrentie overwegingen.
    Toen de kappers in Nederland naar het lage tarief gingen heeft ook geen enkele kapper zijn/haar prijs verlaagd.

  12. Net terug van vier dagen in noord-Evia; dat is niet enkel een geweldige streek, met de meest geweldige stranden, het is er ook nog eens redelijk betaalbaar: koffie aan de strandbar 2 Euro; ligzetels er gratis bij. De sfeer is er ook erg positief; niet de miserie die je vaak in ‘rustige’ stranddorpen terugvindt. En overal bonnetjes. Ik denk niet dat de BTW op eten voor hen een verschil zal maken. Hun welvaart komt vooral van de goede, en bescheiden, infrastructuur, die veelal met ESPA-fondsen is verwezenlijkt. En van moderne biologische lanbdbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *