Griekenland viert vandaag feest. 15 augustus blijft tot nader order het grootste feest na Grieks Pasen. Athene is een dode stad en eigenlijk vind ik dat wel iets hebben – ik probeer altijd in deze week in de hoofdstad te zijn, want dan is ze pas echt leefbaar. Gezien het rustig is, kun je op die manier vaak nog hoekjes van de stad ontdekken die je nog niet kende.
Voor diegenen die zich er aan houden: vandaag wordt de naamdag gevierd van Maria en Panagiotis en alle afgeleiden daarvan, als daar zijn: Giota, Takis, Maraki, Mairi, Marika, en nog zo veel meer.
En vandaag hebben dus heel veel Grieken de hoofdstad verlaten, om vakantie te nemen. Volgens de politie is de uittocht dit jaar zelfs groter dan vorig jaar. “Hoezo?”, hoor ik u denken, “ik dacht dat de Grieken geen geld hadden om op vakantie te gaan?”. Dat klopt natuurlijk wel, maar het is niet dat ze helemaal niet op vakantie gaan. 15 augustus valt dit jaar op een donderdag. Morgen blijft alles over het algemeen gesloten, dus maken velen er een verlengd weekend van. 4 dagen vakantie dus, en daar zullen de meesten het mee moeten doen.
Waarmee ik eigenlijk wil zeggen: je kunt met cijfers allerlei dingen bewijzen, maar concluderen dat er meer Grieken met vakantie gaan dit jaar dan vorig jaar, zou niet juist zijn. En het zijn net deze Grieken die nog wat injecties geven in het plaatselijke toerisme, want de 17 miljoen toeristen die geland zijn in de diverse luchthavens, die komen hier op vakantie met een all-in formule.
17 miljoen all in toeristen gaat er bij mij niet in. De toeristen die wij tegenkomen op Lesbos, hebben logies met ontbijt of enkel logies. God zij dank bestaan deze toeristen ook nog. Wijzelf boeken alleen maar een vlucht en organiseren de rest zelf. Beter voor de Griekse bevolking!
Als men de TV reportages volgt,gaat het eerder om een economische versie van vakantie.Men kiest op de vasteland te blijven om dure overzetten te vermijden ofwel naar eilanden dicht bij de kust.
En dan gaan heel wat mensen logeren bij familie of vrienden. Wat er ook van zij,ergens zal er toch geld uitgegeven worden aan benzine,tolls,voedsel,enz.
Laten we niet zo afgeven op de all-inclusive-toeristen. Het liefst zouden we allemaal zien dat deze toeristen logies met ontbijt hadden geboekt, maar dat is niet zo. Een groot deel van de markt wit tegenwoordig volledig verzorgd op vakantie en gelukkig wordt die mogelijkheid ook in Griekenland geboden. Als die mogelijkheid er niet zou zijn waren we misschien wel een groot deel van die toeristen kwijt aan het buitenland. En laten we wel bedenken, in all-inclusive-hotels werken ook mensen!
Bruno,
“de 17 miljoen toeristen die geland zijn”
Moet het niet : “de 17 miljoen die in 2013 verwacht worden” ?
Volgens de rijkswacht 8,5 miljoen.
Inderdaad kiezen steeds meer toeristen (helaas) voor de all-inclusive formule, maar het is te kort door de bocht om te beweren, dat alle toeristen dat doen.
Wijzelf nemen elk jaar een appartement (dus alleen logies).
Lekker, gezellig gaan eten in een griekse taverne is voor ons verplicht, om de typisch griekse sfeer te proeven.
Zonder dat zouden wij niet naar Griekenland gaan.
Voor ons geen all-inclusive, nu niet en nooit niet!
Ja ik ben het volledig eens met Lex! Op elke site m.b.t. GR. wordt er zo minderwaardig gesproken over de all-inclusive’s dat ik mij afvraag wie de ‘schuldigen’ zijn. Zijn dat de touroperator’s, de toeristen die hebben gekozen voor een geheel verzorgde reis, of allebei. Het zijn de toeristen!, die het kwalijk wordt genomen dat zij te weinig besteden, m.a.w daar heeft de Griekse bevolking niets aan. Ook al is dat zo, iedereen is toch vrij om de vakantie te boeken die bij hen past? Nee dat mogen zij blijkbaar niet, het zijn ‘foute toeristen’.
In economische termen is er altijd sprake van een “market pull” (de klantvraag) en een “market push” (het leveranciersaanbod). Het is de kracht van een economie om beide principes goed te beheersen.
We hebben de discussie over de all-in’s al wel eens eerder gevoerd. Ik heb er alvast geen slechte ervaringen mee. Ik heb er vorig jaar nog iets over gepost op DS Online:
http://www.standaard.be/cnt/blhbr_20120904_001
Ook qua prijs scheelt het allemaal niet veel met kamers huren/taverna’s.
Misschien dat 17 miljoen meer in ‘de goed nieuws show’ past. Ik hoorde dat in G’land wonende buitenlanders, zoals een grote groep Albanezen, die na een bezoek aan hun thuisland terugkeren in G’land ook meegeteld worden. Ik ben zelf ook meegeteld als toerist uit Nederland als dit verhaal klopt.
En hoe veel zijn de cruiseboot-toeristen, die hun pakket in hun thuisland kopen net zoals de all-inclusive toeristen, en in welke kassen/landen komt het door hun besteedde geld en de belasting terecht?
Zonder te oordelen over hoe en waar iemand zijn vakantie doorbrengt zou het wel interessant zijn om hier meer over te weten, want alleen het cijfer 17 miljoen zegt te weinig.
Wat de grieken betreft hoor ik dat men naar ‘hun dorpen’ terugkeert voor vakantie, bij familie, en meestal thuis koken. De terrassen zitten wel vol, het sociale leven gaat gelukkig door.
De “markt” regeert.En als “all-in” werkgelegenheid en – misschien schamele – verdiensten oplevert, dan moet je daar als toeristenland toch maar niet je neus voor optrekken.”All-in” of “alles zelf regelen”.Ieder z’n meug.Er is toch voor iedereen een mooi plaatsje onder de griekse zon.Zonder waardeoordelen over anderen.@Hans had en heeft volkomen gelijk.
ga al 25j op rij ! boek enkel vlucht – altijd zelfde hotel in vatera kamer met ontbijt – verder geregeld eten in hotel maar meestal in de lokale taverna’s of in dichtbij of verder afgelegen dorpen en dorpjes, gaan eten waar de grieken zelf eten ! nooit bedrogen uitgekomen ! 30.8 ben ik weer weg voor 4 weken !
@René: Don’t rub it in!Je doet het goed.Andere mensen voelen zich senang met all-in; of kunnen gewoon niet anders.Ik heb als grootvader ook alle all-ins van Nederland en België wel gezien, maar die kinderen willen niets anders en zijn daar gelukkig bij.Ik dus ook!Heel leefbaar, zeker de Belgische.
niet alle kinderen zijn hetzelfde… mijn dochter is nu 40 en gaat sinds haar 15e ook naar vatera lesbos op zelfde manier als ik… hoewel ze nu al meer dan 10j in canada woont en, deels voor zaken, veel in luxueuze hotels verblijft, komen ze bijna jaarlijks, als wij er ook zijn, nr vatera !
Wanneer ik het kan vermijden neem ik beslist geen all in vakantie. Maar mijn ervaring met deze formule is zeker niet in alle gevallen negatief.
All in is er en blijft er. In plaats van te klagen en achterhoedegevechten te leveren, kan men beter een passend antwoord verzinnen.
Mp3’s, Spotify, de weefmachine, de boekdrukkunst, eens waren ze alle des duivels, maar het bleken blijvertjes.
In het verleden huurde ik vakantieverblijven bij mensen die ook een taverna uitbaten, een formule die erg prettig kan zijn. Ook kleine attenties als een nooit leeg rakend karafje raki of enkele sinaasappelen ‘s morgens voor de deur, geven die persoonlijke toets aan je verblijf.
Ook een beetje werving via het internet kan wonderen doen.
@Rene.Nou lekker toch, dat jullie je die luxe kunnen permitteren.Maar aub niet neerkijken op minderbedeelden.Noblesse oblige!
ik schreef “iets” verkeerd, of jij las “iets” verkeerd ! kijk op niemand neer… en luxe, dat is relatief hé. een ander zou een 2sterren-hotel te min vinden ! wij vinden het er héérlijk, proper, goeie keuken, zijn er na zoveel jaar eigenlijk op bezoek bij “onze griekse familie” ! en zelfs met huurwagen erbij kost het ons een pak minder dan wanneer we met touroperator zouden gaan en ook nog eens in een hotel vol belgen zitten met stoofvlees, vlaamse krant, stella enz of het is niet goed… wij zijn, gewoonlijk, de enige buitenlanders in het hotel, de rest zijn grieken van mitilini of het vasteland en ik hoop dat dit zo blijft !
Het hangt er natuurlijk ook vanaf welke vakantie je voor ogen hebt. Kies je voor een strandvakantie op 1 plek -met af en toe een uitstapje- of ben je meer geïnteresseerd in de cultuur van het land -met overnachtingen op verschillende plaatsen-. Heb je gekozen voor het laatste dan is een all-in wel zo fijn, omdat je zonder moeite in korte tijd heel veel te zien krijgt. Zelf heb ik voor die formule gekozen naar Egypte, Marokko en Turkije, waar ik buiten de geijkte bezienswaardigheden meer heb gezien dan ik ooit zelf zou kunnen vinden. Laat staan er kunnen komen met openbaar vervoer.
De bevolking was maar wat blij dat we kwamen, want zonder die inkomsten bleven ze nog armer dan ze al waren!
ja armer… ik denk dat deze mensen rijker dan ons zijn … ik weet niet hoe dat in die noord afrikaanse landen is maar als je in Griekenland een persoon op een ezel ziet wil niet zegen dat deze man arm is hij gebruikt dat middel omdat er gewoon geen auto kan geraken op de plaatsen waar hij naar toe wilt… met de huizen juist het zelfde de bergbewoners leven 300 dagen per jaar voor het grotendeels buiten wrm moeten ze dan een groot huis hebben met alles erop en eraan….
Ik denk niet dat er hier veel mensen lezen die ook wekelijks de Nederlands VPRO radio en televisiegids gebruiken.Zojuist las ik in #34 van 24 augustus t/m 30 augustus 2013 op zes diepgravende pagina’s hoe het “all-in” toerisme vrijwel de gehele HORECA en excursie industrie naar de vele werelderfgoed-sites op het eiland Cyprus vernietigd heeft.Al vanaf vóór de economische crisis.Ik ben helemaal bekeerd:”All-in uitsluitend als het echt niet anders kan; van bovenaf strikte limieten stellen aan de hoeveelheid en omvang.Subsidie voor kleinschalige familie bedrijfjes met toute comfort”.
Er zijn ook gemeenten die Mac Donalds niet toelaten binnen hun grenzen.