De Griekse overheid klopt zich op de borst dat ze begonnen is met structurele hervormingen. Vermoedelijk bedoelen ze daar iets anders mee dan wat ik daar onder begrijp, want het enige wat er is beslist, is om ambtenaren van hun plaatsen te verwijderen. Daarmee wordt niets veranderd aan de gruwelijke bureaucratie die dit land teistert en die het leven van de burgers moeilijk maakt, en investeerders afschrikt. Een openbare omroep sluiten, bijvoorbeeld, zal daar niets aan veranderen.
En ook in het onderwijs zouden er hervormingen zijn doorgevoerd. Wat we weten, is dat er 10.000 leerkrachten minder zijn dit jaar. Het zou gaan om leerkrachten die lege plaatsen opvulden, αναπληÏωτÎÏ‚ worden ze genoemd in het Grieks. Leerkrachten dus, die niet vast benoemd zijn. De klassen worden groter en het programma is aangepast.
Laten we eens kijken naar dat programma. Tot afgelopen schooljaar kregen leerlingen in de laatste 3 jaren van de middelbare school les in 2 vreemde talen. Met de structurele hervormingen is dat vanaf dit jaar nog 1 vreemde taal. En dat voor 2 uur per week. Dat is even veel als de godsdienstles. Inderdaad: in de middelbare school krijg je zes jaar na mekaar 2 uur per week godsdienstles. En als je Engels wil leren, kun je dat in de laatste 3 jaren gedurende 2 uren per week krijgen.
Het zegt wel wat over de prioriteiten en misschien ook over de druk van de kerk. Maar het zegt ook veel over het accent van de structurele hervormingen. Het Griekse onderwijs, althans het middelbare onderwijs, laat qua kwaliteit veel te wensen over. Daarom moeten heel veel leerlingen extra les gaan bijvolgen in de avondscholen, waar de Grieken jaarlijks fortuinen aan besteden. In een land dat er prat op gaat dat het onderwijs gratis is. In die avondscholen leren ze voornamelijk … vreemde talen. Als het aantal uren vreemde talen wordt verminderd op school, dan zullen de avondscholen daar wel bij varen. En ik die dacht dat de avondscholen een plaag waren en een blaam voor de kwaliteit van het openbare onderwijs.
Maar het mag duidelijk zijn: men is al decennia lang niet bezig met de kwaliteit van het openbare onderwijs. De structurele hervormingen komen dat openbare onderwijs dan ook niet ten goede.
En dan is er de ongelofelijke verspilling van het drukken van steeds weer dezelfde schoolboeken ieder jaar. Die worden gratis aan de leerlingen uitgedeeld, en die gooien die op het eind van het jaar gewoon weg, of gooien ze in een “vreugdevuur”. De aanbestedingen voor het drukken van de schoolboeken hoeft niet structureel hervormd te worden, zo blijkt. De aannemers van dat werk zouden daar niet blij mee zijn: het is jaarlijks een gegarandeerde omzet, op de kap van de gemeenschap. Vreemd dat een trojka daar nog nooit een punt van heeft gemaakt. Je zal er geen miljoenen mee winnen, maar het zijn allemaal kleine pijnpuntjes die wel tot grote besparingen kunnen leiden als je het allemaal samenlegt.
De leerkrachten zijn ondertussen aan het overwegen om het schooljaar te beginnen met stakingen uit protest. Ze zijn uiteraard niet blij met de “hervormingen”. En de regering rolt de spierballen alweer. In juli is het marsorder opgezegd dat in mei tegen de leerkrachten van het middelbare onderwijs was uitgevaardigd. Maar waarschijnlijk gaat het hernieuwd worden als het weer tot stakingen komt.
Men durft niet schatten hoeveel duizenden beambten met een vervalst diploma aangeworven zijn.Dat ze maar beginnen met die te ontslaan.
En eens grote kuis houden in werknemers die nooit op het werk verschenen zijn.
En dit heeft niks met het onderwijs te maken maar wil het toch kwijt : een zelfstandige MOET 600Euro belasting betalen,inkomen of geen.De kioskdame in het dorp zat er vanmorgen bleekjes bij en toen ik haar wat bezorgd aankeek zei ze :”Ik moet ermee ophouden,ik kom er niet.” Het mens moet leven van die paar pakjes cigaretten,snoepjes en kranten die ze dagelijks verkoopt en daar kunnen geen 600E vanaf.Waar zijn ze toch mee bezig? Afslachting van de laatste der Mohikanen?Een moedige vrouw die alleen instaat voor 2 tienerdochters,die van ‘s morgens tot ‘s avonds laat in haar kiosk zit om wat centjes bij mekaar te sparen,en die moet 600E afleveren.
Dit is inderdaad de snelweg die leidt naar het verschrompelen van alles wat op kleine middenstand lijkt. En niet zo heel erg ver in de toekomst worden we wakker in een wereld waar “consumeren” volledig geoptimaliseerd en ontmenselijkt zal gebeuren. Vier of vijf multinationalconglomeraten die zullen bepalen wat u en ik zullen eten, drinken, bekijken, lezen, gebruiken, … en tegen welke prijs en volgens welk ethisch kader. Onomkeerbaar. De instapdrempel voor nieuwe initiatieven en tegenreacties zal te hoog liggen. Kiosken zullen een een vage herinnering zijn, goed voor naïeve romantici.
Dat het onderwijssysteem te wensen overlaat in Griekenland is niets nieuws. Of het afschaffen van een tweede taal zo een probleem is weet ik echter niet. Het grote probleem is de kwaliteit van het onderwijs. Wat heb je eraan om twee vreemde talen te “leren” als het niveau ondermaats is. Mijn dochter heeft het vijfde leerjaar beeindigd en had Engels en Frans. Het niveau van het Engels , dat vanaf het derde leerjaar wordt gegeven , is gewoon onaanvaardbaar, om dan nog maar te zwijgen over het Frans. Zoals alle ouders in Griekenland hebben wij onze toevlucht genomen tot de frontistiria, om toch ten minste het Engels op een juiste manier aan te leren. Ik heb trouwens in Belgïe ook 6 jaar twee uur godsdienst per week gekregen. Ik denk niet dat daar het probleem ligt! Het grote probleem is dat er eigenlijk geen inspectie bestaat in de scholen. Hier op Naxos hebben we een persoon die meer functioneert als adviseur. M.a.w. zijn de leerkrachten(en dan vooral de vastbenoemden)zoals de untouchables. Ze zijn al jaren vastgeroest in hun methodes die soms wel echt te wensen over laten! Zolang er geen echte sructurele hervormingen komen zal het met het Griekse onderwijs niet de goede kant opgaan. Met niet gemotiveerde leerkrachten en nog maar meer besparingen denk ik echter niet dat de veranderingen de lerende jeugd ten goede komen.
Het is niet alleen voor talen dat er bijscholing nodig is maar ook voor wiskunde en wetenschappen voor wie verder wilt studeren. Daarbij hebben ze dan een baccalaureaat waarvan het peil hoger ligt dan de leerstof op school. Dus noodgedwongen moet men naar frontistiria.Daar zullen leerkrachten wel gemotiveerd zijn want de faam van hun instelling staat op het spel.
Fout dat men de school zelf niet kan kiezen want dan zouden de ouders selectief te werk gaan en er competitie mee gemoeid zijn.
Wat mij vooral lijkt ontbreken, naar ik hoor tenminste, is een ‘leercultuur’: een school waar de dominante meerderheid van leerlingen en leraars wil leren. Met ongemotiveerde leraars en ongeinteresseerde leerlingen heeft het geen enkele zin om het programma te wijzigen. Demotivatie en onverschilligheid zijn zowel bij leraars als leerlingen erg besmettelijk. Het komt erop aan dat tegen te gaan en de ergste ‘vervuilers’ buiten te houden.
Het programma speelt dan minder een rol. Ik kan mij ook niet herinneren dat ik in het college zo’n vreselijk ingewikkelde dingen heb moeten leren. Feitelijke kennis is ook niet zo belangrijk in het middelbaar onderwijs: het zou erom moeten gaan om leervaardigheden te verwerven, en vooral, een leercultuur: het besef dat dingen leren iets positief is, dat je vooruit kan helpen, en vaak ook leuk kan zijn.
Vrije schoolkeuze lijkt mij dan ook stap 1 – en een keuze voor de scholen om zelf hun leerkrachten te selecteren stap 2. Op die manier worden de positieve krachten automatisch naar elkaar toe gedreven. Er zullen dan ook nog veel slechte scholen zijn (zoals dat wellicht in Belgie ook het geval is), maar er zullen waarschijnlijk ook veel meer goede scholen zijn.
Het niveau van het onderwijs in Griekenland is ondermaats?
Ik lees dit als: Het engagement van de leerkrachten in Griekenland is ondermaats.
Wat heb je meer nodig dan een bord en een krijtje om je boodschap over te brengen? Hoe heb ik als kind, de leraars vervloekt die het nodig vonden af te wijken van de officiële leerplannen en ons verplichtten op vrije dagen naar school te komen om iedereen klaar te stomen voor het volgende schooljaar.
Achteraf bekeken waren het idealisten en door hun roeping gedreven “echte” leraars.
Het niveau zal echt niet stijgen wanneer men elk kind een tablet geeft en de ondermaatse lessen presenteert via een futuristisch elektronisch bord.
Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de kanker van profitariaat en je m’en foutisme de Griekse maatschappij van hoog tot laag blijft vergiftigen.
Ik vermoed dat er geen tegenhanger bestaat voor de zinsnede: ‘t is goed in eigen hart te kijken.
Jenny,
Zie EXPRESS.BE “10% van Griekse ambtenaren kreeg job op basis van vals diploma”.
En dan nog, in zijn algemeenheid, zodat op alles wat in GR gebeurt geen commentaar niet meer hoeft geleverd te worden :
“Wat in alle Europese landen behalve GR :
1. niet mogelijk is
2. respectievelijk mogelijk is
is in GR :
1. wel mogelijk
2. respectievelijk onmogelijk
@Kaliopi, dat verbaast ons nu toch niet meer? Maar de politici staan nu te roepen dat zoiets echt niet kan. Terwijl zij net degenen zijn die deze figuren aan een baan hebben geholpen.
Zoals @Penimeni schrijft: het is goed in eigen hart te kijken.