Bedenkingen bij het Gouden Dageraad circus

Het is enorm belangrijk dat de aanklacht tegen de leden van Gouden Dageraad sluitend is, want als de gearresteerden snel vrij komen, dan mag je er van op aan dat de partij een nog grotere vlucht zal nemen. Want voor de goede orde: de aanklacht geldt voor de personen, en niet voor de partij zelf. De belangrijkste elementen in de aanklacht, zijn aangebracht door getuigen. Het gaat in bepaalde gevallen om mensen die tot Gouden Dageraad hebben behoord, maar besloten hebben om de omertà te breken.

Ze deden dat op voorwaarde dat hun identiteit zou worden beschermd. Die garantie hebben ze gekregen. Maar wat bleek gisteren? In de geschreven bekentenissen staan hun namen open en bloot te kijk voor eenieder die het dossier kan inkijken. Oei, een foutje van de politie. Toevallig misschien? Of zit er toch meer achter? Want we hebben berichten gehoord dat Gouden Dageraad diep geïnfiltreerd was in de politie, hoewel dat door minister Dendias vaak terzijde is gelegd.

Zorgwekkend is het in ieder geval: gaan getuigen nog durven te spreken? Gaat dit de aanklacht verzwakken zodat de gearresteerden makkelijker vrij kunnen komen door fouten in het dossier? Ik ben geen jurist, dit lijkt me meer voer voor Hans, maar ik ben er toch niet gerust op.

En over jurist gesproken: de verdediging van Ilias Kasidiaris, de woordvoerder van Gouden Dageraad, wordt opgenomen door Pavlos Sarakis, die lid is van Nea Dimokratia. Uiteraard kan zoiets tot allerlei theorieën gaan leiden in de niet zo objectieve Griekse media, en misschien is dat de reden dat Sarakis uit de partij is gezet. Maar als je wil laten zien dat er een scheiding van machten bestaat, dan lijkt me dat toch geen verstandige beslissing. Dit wil tot nader order niet zeggen dat Sarakis dezelfde ideologie is toegedaan als de man die hij verdedigt.

Wie die ideologie in het verleden zeker wel was toegedaan, is Makis Voridis, hooggeplaatst lid van Nea Dimokratia, nadat hij het extreem-rechtse LA.O.S. de rug heeft toegekeerd. Voridis was zelfs minister van Transport tot aan de regeringsherschikking eerder dit jaar, nadat DIMAR de regering verliet naar aanleiding van de sluiting van ERT. Makis Voridis is secretaris van de partij EPEN geweest en in die hoedanigheid volgde hij ……. Nikos Michaloliakos op. EPEN is de politieke partij die is opgericht door juntaleider Georgos Papadopoulos, toen die laatste in de gevangenis zat (waar hij Michaloliakos leerde kennen en “opleidde”). U leest het wel op Wikipedia.

Deze Voridis is sinds de arrestatie van de partijtop van Gouden Dageraad niet weg te slaan van voor de televisiecamera’s. Het lijkt me geen goed signaal van Antonis Samaras om net deze man te laten opdraven in de media, als hij ernstig begaan is met het feit dat zijn partij niet extreem-rechts is. Maar misschien is Samaras daar niet in geïnteresseerd, dat kan zijn. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de journalisten net op zoek zijn om Voridis in hun panels te hebben. Mediageil als hij is, laat Voridis dan ook geen enkele gelegenheid onbenut.

Maar al deze bedenkingen leiden mij tot het besluit dat de saga van Gouden Dageraad nog lang niet voorbij is. Er is misschien wel een indruk gerezen dat de overheid iets wil doen aan extreem-rechts geweld in Griekenland (tegen geweld van extreem-links, want dat bestaat ook, is in ieder geval al wel opgetreden), maar ik zie het spelletje gewoon doorgaan. Op dit moment heeft de vrouw van Michaloliaks, Eleni Zaroulia, het leiderschap van Gouden Dageraad overgenomen. Ze is even extremistisch als haar man. En zowel gisteren als eergisteren zijn er nog racistische aanvallen gepleegd, zoals op deze Somalische vluchteling.

4 thoughts on “Bedenkingen bij het Gouden Dageraad circus

  1. De ontwikkelingen zijn nauwelijks bij te houden. 3 parlementsleden van Gouden Dageraad zijn vrijgelaten op borgtocht (50.000 euro elk). Het gaat om Kasidiaris, Panagiotaros en Michos.
    Yiannis Lagos wordt nog vastgehouden.

  2. Er is natuurlijk ook het feit dat parlementsleden opsluiten een erg drastische maatregel is in een rechtsstaat. Het is dus inderdaad belangrijk dat ze de aanklacht kunnen waarmaken. Mijn beperkte ervaring met Griekse strafrechtbanken is dat er erg grondig naar de ware feiten wordt gezocht en dat iedereen uitgebreid de kans krijgt zijn argumenten aan te halen en te bewijzen. Ik vermoed dat vele aanklachten via telefoontap bewezen zullen worden, maar ondanks de vele ‘lekken’, denk ik dat de procureur zijn grootse konijnen stevig in zijn hoed houdt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *