Troebele transparantie

Een transparant beleid, dat is één van de voorwaarden om tot de Europese Unie te behoren. De Europese Commissie heeft er zelfs een website aan gewijd. Je kunt er vragen bij stellen, je kunt er kritiek op hebben over hoe het in de praktijk wordt gebracht, maar niemand kan zeggen dat het geen goed idee is.

Transparantie in Griekenland heeft nog geen al te lange traditie. Het was Georgos Papandreou die het voor het eerst heeft ingesteld, met de wet Ν.3861/2010 die voorschrijft dat

  1. alle bestuurlijke en wettelijke beslissingen op het internet moeten worden gepubliceerd
  2. deze beslissingen pas van kracht zijn en wettelijk zijn vanaf het moment dat ze zijn gepubliceerd.

Al deze beslissingen worden gepubliceerd op de website Δι@ύγεια.

De afgelopen week gonsde het op internet van de geruchten dat de overheid besparingen wilde doorvoeren en de website zelfs wilde afschaffen. Bevoegd minister voor Structurele Hervormingen Kyriakos Mitsotakis spoedde zich om de geruchten de kop in te drukken, maar waar er rook is, is er natuurlijk steeds ook vuur.

En dat vuur heeft de volgende vorm: er is een nieuw wetsontwerp klaar, dat helemaal past in de structurele hervormingen die Griekenland moet doorvoeren, op bevel van de trojka. Artikel 20 van dat wetsontwerp zegt dat de beslissingen «gelden vanaf het moment dat ze op internet zijn gepubliceerd, volgens de bepalingen van de huidige wet, behalve als iets anders wordt bepaald via specifieke beslissingen of via de uitvoeringen zelf». En verder luidt het dat de beslissingen «gelden vanaf het mometne zijn ze zijn gepubliceerd, behalve als iets anders wordt bepaald wat betreft de datum van het in voege treden van de beslissingen of via de uitvoeringen zelf».

Artikel 6 van het wetsontwerp stelt het volgende: «indien er een verschil is tussen de tekst die is gepubliceerd en de beslissing die in voege  is, dan geldt de laatste».

Ik ben geen jurist en het is vaak niet makkelijk om tussen de regels te lezen, maar volgens mij betekent dit niet meer en niet minder dan dat het mogelijk is dat bepaalde beslissingen (en wetten) zullen worden uitgevoerd vooraleer ze op de website komen. En dat het perfect mogelijk is dat de beslissingen die op de website staat, totaal niet overeen komen met wat er is beslist.

Dag transparantie. De Griekse burger heeft door dit soort “structurele hervorming” geen enkel middel meer om na te gaan welke beslissingen er worden genomen die hem in zijn dagelijkse leven gaan beïnvloeden. Als ik dat goed begrepen heb, wordt de klok dus weer een beetje verder teruggedraaid.

En weer stel ik de vraag: weet men daar in Brussel vanaf? Wat vindt de trojka hier van? Past dit allemaal in het plaatje?

9 thoughts on “Troebele transparantie

  1. Prikkelende vragen @Bruno.Niet zo gemakkelijk om antwoorden te zoeken én te vinden.Iedereen in Brussel/Straatsburg spreekt en schrijft met driedubbelle tong over drie keer gelaagde agenda’s.Dat hele 3%/60%-juk waaronder heel Europa nu zucht en kapot gaat, is gewoon door een klein ambtelijk commissietje in een achterkamertje uit de losse pols zonder enige onderbouwing bedacht.Kreeg momentum en is nu als een lijkwade op het Europese Continent neergedaald.

    Ja ik denk dat alle vreselijke dingen welke je regelmatig meld bij de Trojka bekend zijn, en waarschijnlijk door een kleine ambtelijke werkgroep binnen de Brusselse Moloch bedacht om mutatis mutandis per land toegepast te worden.Parlementen zijn lui, niet kritisch en murw geworden en denken niet verder meer dan één ambtsperiode, waarin ze zich kunnen positioneren om beter bij het grote graaigeld te komen.Helaas,pindakaas!

  2. Ik denk niet dat hier veel achter gezocht moet worden:

    Ook in Belgie bv treden wetten in werking 10 dagen na publicatie, ‘tenzij anders bepaald’. Dat is om een beetje flexibiliteit in te bouwen, bv als je nog afhankelijk bent van uitvoeringsbesluiten etc…

    Wetten die geldig zijn vooraleer ze wettig zijn afgekondigd, dat kan niet volgens de grondwet.

    De andere bepaling zegt gewoon dat als er een verschil is tussen de tekst van de wet en de tekst die gepubliceerd werd, dat dan de tekst van de wet geldt. Ook dat is niet abnormaal: er gebeuren nu eenmaal vaak fouten in die publicaties… Zoals het artikel zelf ook stelt, erna moeten meteen correcties gepubliceerd worden. Je zal dat bv in het Belgisch Staatsblad ook vaak zien.

  3. Ik geloof niet dat de huidige situatie uit de losse pols bedacht is, @Aleko.
    Er zijn, naar mijn bescheiden mening, wel degelijk toekomstplannen, -visies, -strategieën enz. uitgewerkt door een weliswaar elitair groepje van europabaronnen (maar zo werkt nu eenmaal democratie, de ‘beste’ staatsvorm van alle slechte), vanuit een ivoren torentje, met een uitpuilende portefeuille en een vetgemeste maag.
    En in die toekomstplannen is er geen plaats voor sociale en ethisch verantwoorde uitgangspunten.
    En parlementen? Of ze lui zijn of niet. Het doet er zelfs niet toe, ze hebben zich verbonden aan de leiband van het vorstendom van die eurobaronnen en moeten volgen als een schoothondje.
    En wat die eurobaronnen zelf betreft? Zij doen niet meer dan wat de keizer van het Heilig Roomse Rijk moest doen: zich niet moeien met het besturen van het Rijk maar enkel zijn eigen Hausmacht verstevigen. Het waren de 7 keurvorsten die het voor het zeggen hadden.
    De 7 keurvorsten vandaag? Grootbanken, multinationals, 7sisters, …

  4. Ik wilde alleen maar zeggen, @Christos, dat de aan de EU opgelegde brandschat van 3% tekort, 60% staatsschuld en de voor Nederland zo catastrofale 6 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen voor 2014 geen enkele rechtvaardiging of cijfermatige onderbouwing ten grondslag ligt.

    Met jouw betoog ben ik het uiteraard voor de volle 100% eens.

  5. Zoals ik het ook eens ben met de juridisch correcte interpratatie van @Hans van de door @Bruno gewraakte artikelen.

    Zolang heb ik toch in de bedrijfsjuridische mallemolen meegelopen om dit soort subtiliteiten en voorbehouden in wetgeving en contracten te onderkennen.

  6. Bedankt voor de toelichting @Hans, daarvoor heb je een jurist nodig! 😉
    Maar hoe dan ook vind ik het vreemd dat dit soort artikelen net nu aan een wetsvoorstel worden toegevoegd en dan ook nog eens voorgesteld als Structurele Hervormingen. Misschien ben ik al te lang in Griekenland, en zie ik dingen die er niet zijn, maar het wantrouwen tegenover de 300 (296 nu, want 4 er van zitten achter de tralies) is erg groot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *