Definitie van Atheïsme

Na de hele heisa en het circus rond het feit dat oppositieleider Alexis Tsipras zich moet verantwoorden omdat hij een atheïst zou zijn, dacht ik dat het een goed idee was om eens te kijken hoe de schoolboeken atheïsme omschrijven. Zoals geweten is er in Griekenland geen scheiding tussen kerk en staat, en worden de boeken in het onderwijs door de regering opgesteld. Griekenland heeft ook de boot gemist van de Verlichting (Aufklärung) die de mentaliteit in heel West-Europa zwaar heeft beïnvloed.

Neem nu het schoolboek voor Godsdienst voor het 2de Lykeio (vijfde jaar van het middelbare onderwijs). Afgelopen zomer deden geruchten de ronde dat dit vak zou worden afgeschaft, in het kader van allerlei besparingen, maar daar kwam uiteraard heel wat reactie op vanuit de kerk. En dus werd er gesneden in andere lessen, zoals vreemde talen. Maar ik dwaal af.

Volgende passage komt letterlijk uit het schoolboek:

“Het fenomeen van het atheïsme

Vanaf het moment dat de eerste mensen weigerden te gehoorzamen aan de wil van God is het fenomeen van het atheïsme ontstaan. Het is bekend dat, afgezien van degenen die in een of andere God geloven, er mensen zijn die om verschillende redenen het bestaan ​​van God niet aanvaarden. Zij zijn de zogenaamde atheïsten of ongelovigen.
[…]

De voornaamste redenen voor atheïsme zijn de volgende:

  1.   Het egoïsme van de mens, die overdreven trots is op zijn kracht en zijn mogelijkheden.
  2.   De onwetendheid van de leer van de religie wat betreft grote vragen als “God, wereld, de mens “.
  3.   De individuele keuzes in levensstijl die in strijd zijn met de voorschriften van de religie zijn en die een belemmering vormen voor het contact tussen mens en God.
  4.   Het rationalisme uit de periode van de Verlichting, dat het woord van de waarheid verwerpt.
  5.   De materialistische opvatting van de wereld, die de prioriteit en de uniciteit van het materiële aanvaardt, waaruit de zogenaamde geestelijke energieën ontstaan (gedachten, ideeën, verbeelding, etc.).
  6.   Het anti-religieuze onderwijs dat in totalitaire regimes wordt onderwezen.”

Zo, dan weet u dat ook weer.

11 thoughts on “Definitie van Atheïsme

  1. Dat hebben ze neergeschreven terwijl ze in een spiegel keken , dat kan toch niet anders te verklaren zijn.

  2. @Jef: mijn gedacht, maar wel enkel 1, 2,3 en 5

    Afgezien daarvan: als een 16-jarige begrijpt wat daar staat, dan is het met het onderwijs toch niet slecht gesteld…!

  3. dat staat in alle christelijke boeken niet alleen in de Griekse …. ik vraag me af wat in de “handleiding” van een atheïst staat over een christen …

  4. Zijn die godsdienstlessen verplicht in Griekenland? In alle scholen?

  5. @EUROPA?
    In zover ik me herinner hadden wij destijds enkel een beduimeld boekje A5 formaat als Catachismus. En het woord Atheïsme stond daar zeker niet in uitgelegd. Wat er in Catechismus van de Grieks-orthodoxe Kerk staat weet ik niet , ik heb wel al die Griekse schoolboeken gedownload . Maar aan die over de godsdienst opvoeding ben ik nog niet begonnen en zal ik waarschijnlijk ook nooit lezen.
    Wat me wel opvalt is dat er meer prentje dan tekst staat in die Gr schoolboeken.

  6. Vraag 244 uit de Mechelse blijft waardevol.
    244. Wat is het geweten?
    Het geweten is niet anders dan onze rede, die zegt: doe dit, want het is goed, laat dat want het is kwaad.
    De rest opbergen onder de N van nonsens.

    Hoewel volgend Gebed Voor de verkiezing nuttig kan blijken.

    Heilige Aartsengel Michaël, verdedig ons in de strijd; wees onze bescherming tegen de boosheid en de listen van de duivel. Wij smeken ootmoedig dat God hem Zijn macht doe gevoelen. En gij, vorst van de hemelse legerscharen, drijf Satan en andere boze geesten, die tot verderf van de zielen over de wereld rondgaan, door de goddelijke kracht in de hel terug. Amen.

  7. @Penimeni: inderdaad, de godsdienstlessen zijn verplicht in alle openbare scholen (zo goed als alle scholen dus). Ik vroeg mijn vrouw wat ze doen met de kinderen van inwijkelingen die andere religies aanhangen. Die mogen tijdens de godsdienstlessen een beetje doelloos gaan rondhangen op de speelplaats.

  8. @Bruno: dat is ook zo voor de katholieke scholen in het Nabije Oosten, waar de katholieken (zowel roomsen als melkieten) een kleine minderheid zijn. Omdat ze (ook daar) gelden als elitescholen, zijn er heel wat vooraanstaande moslims opgeleid. Voor zover ik weet, zijn daar nooit problemen mee geweest. Veel hangt af van de openheid van de lesgever, vrees ik.
    Ter vergelijking: in Rusland is er na de val van het communisme op de staatsscholen een vak ingevoerd dat “Grondslagen van de orthodoxe cultuur” heet. Er wordt geen godsdienst an sich gegeven (in de Russische Federatie zijn Kerk/moskee/stoepa/synagoge en staat wel degelijk gescheiden), maar er wordt wel geleerd om de oude kunst en literatuur te decoderen die doordrenkt was van het christendom. Lijkt mij in België ook nuttig 😉

  9. @Bertinos, wat jij vertelt lijkt mij inderdaad de ideale oplossing.
    Ontkennen van ons verleden en oorsprong van onze waarden heeft geen zin en verarmt ons.
    De wereldgodsdiensten bezorg(d)en ons veel ellende, maar ook veel moois. Dit moois begrijpen, interpreteren en waarderen maakt ons tot wereldburgers.

  10. “Openheid van de lesgever” – daar draait het allemaal om. Maar ik heb zo het gevoel dat we allemaal onze geesten aan het sluiten zijn, in tijden van crisis.

  11. Beziel(en)de, kritische en zelf relativerende lesgevers komen spijtig genoeg snel in aanvaring met hun broodheren.
    Ik heb ook de indruk dat velen eerder kiezen voor het slaafs volgen van zelfverklaarde wijzen, dan voor het inschakelen de eigen grijze massa.
    Follow the leader, ook al is het een lemming.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *