De vrije markteconomie moet ons betere en goedkopere producten en diensten leveren. Dat is althans het credo van hen die die vrije markteconomie voorstaan. In Griekenland is daar echter helemaal niets van te merken. Dat ligt eigenlijk niet aan de vrije markteconomie zelf. Die moet namelijk functioneren volgens bepaalde regels, en dat systeem werkt hier niet. Producenten en dienstenaanbieders doen hier namelijk volop aan kartelvorming, waardoor Griekenland één van de duurste landen van Europa is geworden. De inflatie swingt hier de pan uit (4,6%) en de overheid vindt geen manier om daar iets aan te doen. Voor de invoering van de euro was het simpeler: devalueren maar. Maar dat gaat dus niet meer.
Nu spreekt men van het invoeren van 41 maatregelen, maar of die maatregelen zullen worden toegepast, is nog maar de vraag.
Ondertussen heeft Eurostat een paar cijfers vrijgegeven over de levensduurte in Griekenland, en dat is toch wel even schrikken.
In april 2008 zijn de prijzen voor deegwaren in Europa gestegen met 9,2%. In Griekenland was dat 14,8%. De prijs van de groenten is met 415% (vierhonderdvijftien!!!!) gestegen (terwijl de boeren hier tegen alsmaar lagere prijzen hun producten verkopen). Nergens in Europa was dat hoger. Kledij is met 357% gestegen, uitgaven voor de huishouding met 150%, fruit met 40,7% en olie (waaronder dus ook olijfolie) met 64,14%. Ik kan nog zo een tijdje doorgaan (ik heb het nog niet gehad over brandstof), maar het mag duidelijk zijn dat het vrije marktmechanisme hier niet goed werkt. Feta en olijfolie, 2 typisch Griekse producten, zijn nergens zo duur dan in Griekenland zelf!
De levensduurte lokt heel wat reacties uit, maar de volgende is toch wel spectaculair. Op zaterdagmiddag zijn 20 gemaskerde jongelingen een supermarkt in Exarcheia (centrum Athene) binnengestapt. Ze hebben allemaal een winkelkarretje barstensvol geladen en zijn daarna gewoon naar buiten gestapt zonder te betalen. Op de straatmarkt hebben ze dan alle producten gratis uitgedeeld, met flyers waarop stond dat dit een actie tegen de stijgende levensduurte was. Een ware Robin Hood-actie.