De verloren generaties van Griekenland

Het wordt wel vaker gezegd: het Griekse onderwijs is van ondermaatse kwaliteit. De leerkrachten hebben nauwelijks zin om les te geven en door de vele stakingen zijn de leerlingen gedwongen om naar frontistiria te gaan, speciale avondscholen, om zich bij te scholen. En voor die klassen zouden dezelfde leerkrachten staan.

Het klopt weliswaar dat er dergelijke gevallen zijn, maar veralgemenen is toch wel erg gevaarlijk. Mijn vrouw staat in het onderwijs en ik zie andere dingen.

Zo zag ik dat ze pas deze week een vol lesrooster heeft. Sinds 1 september ging ze naar een bepaalde school waar ze 9 uur les kon geven. Ze moest dus nog 11 uur zien te vinden in een andere school. Het punt is alleen: het is niet zij die dat moet doen, maar de overheid die de op zoek gaat naar de scholen waar een leerkracht te kort is. Het enige wat je als leerkracht kunt doen, is de school van je keuze opgeven en hopen dat je genoeg “moria” bij mekaar hebt gekregen, zodat ze je volgen in je keuze.

“Moria”, dat zijn punten die je krijgt naar gelang van het aantal jaren dienst, maar ook naar gelang van de streek waar je les hebt gegeven. Als je in afgelegen gebieden les geeft, krijg je meer “moria”. Mijn vrouw is destijds, nadat ze haar diploma had behaald, onmiddellijk aan de slag gegaan in dorpjes in Rhodos gedurende 5 jaar. Daardoor heeft ze heel wat “moria” weten te vergaren. Ze heeft daarom de school van haar keuze toegewezen gekregen.

Maar die toewijzing kwam er wel pas in het begin van deze week. En zij is niet de enige leerkracht bij wie het zo lang geduurd heeft. Sommige scholen zaten tot nu zonder leerkracht wiskunde of talen. Het is 24 oktober. De leerlingen zijn op 11 september beginnen lessen volgen. En ja, er zijn stakingen geweest. Maar de overheid heeft de lesroosters pas klaar rond 20 oktober? Dat is toch te belachelijk voor woorden? Nu pas kan er les worden gegeven. Zo krijg je je leerpakket niet af.

Klachten komen er steevast wanneer de leerkrachten staken (terecht of onterecht, dat laat ik hier in het midden), maar over de onkunde van de Griekse overheid om tijdig de lesroosters klaar te hebben, schijnt niemand nog te klagen.

In ieder geval stond mijn vrouw deze week voor het eerst voor de klas in een ander gymnasio in Perama (haar beide scholen zijn daar gelegen). Jongens en meisjes van 12 jaar.  1 jongetje tekent heel graag en lijkt een groot talent te zijn. Hij vraagt haar of hij net zoals zij schilder kan worden. Het is de taak van de leerkracht om kinderen daarin te stimuleren, en ze zegt dat hij zeker zijn passie moet volgen.

Waarop de rest van de klas rechtveert en zegt: “Wat denk je wel? Dat je kunstschilder kunt worden? Wij worden helemaal niets. Niemand van ons. Er is helemaal niets. Er is geen toekomst!”. 12 jaar oud. No future. Alleen komt het niet uit de mond van kwade punk bands zoals eind jaren 70. Het komt uit kindermonden. We weten dat de generatie twintigers in Griekenland sowieso al gedoemd is om naar het buitenland te trekken, wil ze iets van haar leven maken. Want in Griekenland blijft er stilaan verbrande aarde over. Maar ook de generatie van de 12-jarigen weet dat het allemaal geen zin heeft.

Dat zijn mokerslagen die je als leerkracht te verwerken krijgt. Die worden beloond met een loontje van 900 euro per maand. En de overheid die bepaalt waar je die mokerslagen moet gaan verwerken. Een vriendin van mijn vrouw, filologe, mag haar lesrooster opvullen, pendelend tussen Piraeus en Thirassia.

Als u hier positieve signalen in ziet, mag u het me altijd vertellen.

11 thoughts on “De verloren generaties van Griekenland

  1. Geen..Bruno…behalve van de jongen die droomt kunstschilder te worden. De taak aan de leerkrachten EN OUDERS om deze negatieve gedachtes om te zetten in creativiteit, zelfredzaamheid, zelfstandigheid, autonomie. Makkelijk gezegd misschien, maar het kan…en het moet. Dit nihilisme van 12 jarigen is te gek voor woorden. En het onderwijssysteem moet al zo lang op de schop, ik heb nooit zo iets idioots gezien…daar blijft men moeilijk bij gemotiveerd…

  2. Klopt: geen! Als docent Engels wacht ik ook nog steeds, totdat ik ‘opgeroepen’ word voor vervanging (anaplirotria). Vorig jaar was dat op 26 september, inmiddels is het eind oktober en krijgen veel basisschoolleerlingen in mijn stad/provincie geen Engelse les. En vanwege de financiele situatie in veel gezinnen halen de ouders de kinderen van hun frontistirio! Vorig jaar was ik een ESPA-docent en dit jaar is er nog geen enkele ESPA-docent aangenomen voor Engels. In plaats van dat het beter wordt mbv de EU-subsidies wordt het elk jaar nog een stap erger. Ik weet niet wat het ministerie van onderwijs elke dag aan het doen is, maar hun werk doen ze in ieder geval niet!!

  3. En toch de moed maar niet laten zakken. Het valt niet te onderschatten hoeveel wervende kracht een enthousiaste leerkracht kan hebben.
    Iedereen herinnert zich uit zijn schooltijd wel zo’n figuur. Die schrijver-priester, die je deed beseffen dat gedichten niet enkel halfzachte watjes konden ontroeren. Die wiskundeleraar die je enkele middagpauzes apart nam omdat de algebrahorde onneembaar bleek.
    Dat de jeugd schijnbaar futloos en ongeïnteresseerd reageert, is vaak maar een houding die blijkbaar bij die levensfaze hoort.
    Wij zagen het ook niet echt zitten en zaten te wachten tot de bom viel.
    Hoeveel expunkers hebben hun no future Tshirt ingeruild voor een maatpak?
    Werkloosheid zal de eerste decennia wel niet verdwijnen, nergens in Europa trouwens. In Griekenland zal het echt moeten komen van een beperkte groep knappe koppen, die hun hoop niet langer kunnen stellen in een leuke overheidsjob, vroeg pensioen inbegrepen. Kleinschalige, hoogtechnologische initiatieven zullen het moeten zijn.
    En het kan, kijk bijv. naar CoLab of Taxibeat.
    Een in wezen ouderwetse agrarische gemeenschap is ruw geannexeerd door Europa tot profijt van enkelingen. Niet te verwonderen dat er brokken vielen.

  4. Helaas zit alles muurvast, zonder dialoog, zonder ideeen hoe het beter kan worden georganiseerd.
    Zoonlief wacht tot de deur van de universiteit van Athene opengaat, na een jaar van keiharde discipline en een minimum aan frondistirio-les, alles op eigen kracht en nu het grote ‘niets’.
    Handtekeningacties voor opening van de universiteit, handtekeningacties tegen opening. Ik word er gek van. Wij willen geen handtekeningacties, wij willen niet steeds gedwongen worden om voor of tegen iets of iemand te zijn.
    We willen dat onze zoon die al jaren weet wat hij wil, een doel voor ogen heeft, en zoals vele anderen jongeren capaciteiten heeft, gaat studeren omdat hij iets wil leren, omdat hij zijn kennis wil vergroten.
    Weg met de politiek uit scholen en universiteiten!
    Kinderen: doe wat je hart je ingeeft, of je wel of niet werk vindt zien we later wel, maar doe iets waar je van houdt.
    Zoonlief: op een dag gaat die deur open, zoek de kennis en je zult ook de juiste inspirerende mensen tegenkomen.

  5. ade pali die brokken penimeni vallen niet omdat de gemeenschap ouderwets en agrarisch is want in die ouderwetse en agrarische gemeenschap zijn geniale mensen geboren die int buitenland topposities bekleden… die brokken vallen omdat de regering stinkt en denk daaraan deze idiote leiders hebben allemaal int buitenland geleeft en gestudeerd en dat stuk papier wat ze krijgen op het einde krijgen ze niet voor niks… maar wrm ze een land naar de …… helpen weet ik ook niet das een andere vraag… maar je wat europa doet is normaal soort zoekt soort

  6. Allemaal geïnfecteerd met de Amerikaans-Europese ziekte:kill…kill…graai…graai…ikke…ikke…ikke…en laat de rest maar stikke!Twee % ultra rijken; de rest slaaf en op stervens na dood.

  7. Bruno, even voor mijn begrip, je vrouw werkt 11 uur op 1 school en 9 uur op een andere school en krijgt 900 euro per maand ( bruto of netto ?)Doorgerekend naar een 38-urige werkweek, zoals in Nederland, is dat 1780 euro per maand. Lijkt mij voor Griekse begrippen toch lang niet slecht ? Of zie ik iets over het hoofd ?

  8. Beste @Dimitri, als jij denkt dat leerkrachten (niet alleen in Griekenland, maar in de rest van de wereld) enkel de uren werken dat ze voor een klas staan, dan zou het niveau van onderwijs overal heel wat lager liggen.
    Ik raad je aan om eens met een leerkracht te praten. Dat kan best ook in Nederland.

  9. Dimitri,is een volledige lesrooster voor een leerkracht in het MO 38uren/week? In Belgie was dat 21uren/week (weet niet hoeveel het er nu zijn) maar de tijd die men besteedt aan 1lesuur is erg afhankelijk van het vak en de leerkracht zelf.Je kan heel wat voorbereiding maken met bijkomende oefeningen,illustraties,enz en verbeteren kan dan ook meer zijn dan alleen maar rode streepjes trekken. Het aantrekkelijke van lesgeven is de diepering ingesukkeld want er is geen motivatie meer en die is van promordiaal belang in om het even welke job maar vooral in het onderwijs.
    (getekend Jenny Verdoodt uit Volos)

  10. Uh, @Bruno en @Jenny, don’t shoot at me !
    Het was maar een simpele vraag van een op dit gebied onwetende. Mijn vraag verdient namelijk voor een vergelijkbaar aantal uren (18)beslist geen 900 euro netto, in de zorg in Nederland. Vandaar mijn vraag.

  11. @Dimitri, ik denk dat je leerkrachten niet zo maar kunt gaan vergelijken met andere beroepsgroepen, als je je baseert op het aantal uren dat ze voor de klas staan. Dat heeft gewoon geen zin. Ik zie mijn vrouw hier bezig aan lesvoorbereidingen, aan begeleiding, aan projecten die de school organiseert. Als je dat allemaal optelt, kom je wellicht niet aan 40 uur (in haar geval), maar toch wel rond de 35 uur. En ja, voor 900 euro netto. 12 keer per jaar. Geen vakantiegeld, geen dertiende maand en dat soort dingen, want die zijn jaren geleden al afgeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *