Een blik achter de schermen van de trojka-onderhandelingen

Eerder deze week hadden ze al hier moeten zijn: de vertegenwoordigers van de trojka (IMF, Europese Centrale Bank en Europese Commissie) om na te gaan of Griekenland aan de voorwaarden heeft voldaan om de nieuwe schijf van de noodlening te krijgen. Het bezoek is met een week uitgesteld. Het lijkt op een kapotte plaat: elke keer weer komt de trojka, ziet dat nog niet alles in orde is, vertrekt weer, en komt dan weer terug om haar zin te krijgen. In de tussentijd rolt de regering de spierballen, komen de ministers op alle mogelijke forums vertellen dat het niet verder kan, en dat Griekenland zich niet zal laten doen tijdens de onderhandelingen.

Geen hond in Griekenland die gelooft dat de regering eigenlijk echt ernstig onderhandelingen voert. Iedereen is er van overtuigd dat de regering bestaat uit een bende ja-knikkers die gewoon doet wat haar wordt gezegd, zolang de priviléges van de politici maar niet in het gedrang komen.

In dat verband is het echt een eye opener om het interview te zien dat Antonis Manitakis had over de onderhandelingen met mensen van The Press Project (dat vandaag nog in een artikel in The New York Times is vermeld als alternatief of de bestaande media). Manitakis was minister van Structurele Hervormingen van juni 2012 tot juni 2013, en was aangeduid door de partij DIMAR voor deze post. Hij is geen politicus, maar universiteitsprofessor. Na de sluiting van ERT trok DIMAR zich terug uit de regering en werd Manitakis vervangen door een telg van de Mitsotakis-dynastie, een politieke familie van wie vele Grieken denken dat ze zich enorm verrijkt heeft op de kap van de Griekse belastingbetaler.

Ik geef het interview hier mee, in 15 opeenvolgende videofragmenten. Het is in het Grieks, dus ik zal er aantal dingen uit lichten.

Manitakis beschrijft dat hij werd ondervraagd door vertegenwoordigers van de trojka “als een schoolkind” over de Griekse grondwet, om te zien in hoeverre het mogelijk was om ambtenaren te ontslagen. Hij stelde zelf voor om diegenen te ontslagen die de deontologische code hadden doorbroken, en de trojka voerde de druk op om nog meer ambtenaren te ontslagen. Alleen kon Manitakis niet zo maar mensen ontslagen als de ambtenaren niet door de rechtbank waren gestraft. Die procedure duurde blijkbaar veel te lang voor de trojka.

Manitakis neemt geen blad voor de mond: “de trojka is enkel geïnteresseerd in fiscale evenwichten, want enkel op die manier kan het land zijn leenheren terugbetalen. Ze hebben geen zin om na te gaan of dit het land in een recessie duwt. Natuurlijk hebben de maatregelen neveneffecten, maar dit is hun voornaamste doel. Ze zijn niet geïnteresseerd als we hier een sociale crisis tegemoet gaan.”

En hij gaat verder door te zeggen dat de de trojka doelbewust een klimaat creëert van “angst en terreur” voor elk bezoek, omdat ze denken dat het op die manier makkelijker is om de maatregelen er door te duwen. Hij beweert ook dat een groot deel van de Griekse media meegaat in deze taktiek waardoor een gevoel wordt gecreëerd dat Griekenland zijn verplichtingen niet is nagekomen.

Volgens Manitakis heeft Griekenland een grote fout gemaakt door geen comité op te stellen dat verantwoordelijk is voor de onderhandelingen. Daardoor zou er een continuïteit zijn geweest in de onderhandelingen van 2010 tot nu.

En het gaat nog verder: de trojka zou volgens de ex-minister teruggekomen zijn op een overeenkomst om een mobiliteitsreserve op te stellen op basis van een evaluatie. Een evaluatie is er nooit geweest en de trojka wil naakte ontslagen, ondanks het feit dat de afgevaardigde van de Europese Commissie en van het IMF hun handtekeningen onder de mobiliteitsreserve hadden gezet, zoals Manitakis die had opgesteld.

Volgens de ex-minister gaat het bij de trojka uitsluitend om het breken van het taboe dat ambtenaren niet kunnen worden ontslagen. Bovendien daalt het aantal ambtenaren in Griekenland veel sneller dan voorzien, wegens pensioneringen. Volgens Manitakis is de eis om ambtenaren te ontslagen niet ingegeven door structurele hervormingen, maar wel door politiek en ideologie.

In 2009 had Griekenland nog 700.000 ambtenaren. Tegen het huidige tempo zal dat aantal terugvallen tot 550.000 tegen 2015 en dat is schrikwekkend, aldus Manitakis. Het is nooit eerder gebeurd in een ander land.

De ex-minister wil de schuld van de problemen met de structurele hervormingen niet enkel bij de trojka leggen. Er is in Griekenland gewoon geen organisatie en de enorme bureaucracy maakt het er niet makkelijker op. En hij besluit: we hebben een ander klimaat nodig, waarin meer wil is om het land te hervormen.

11 thoughts on “Een blik achter de schermen van de trojka-onderhandelingen

  1. Ik ondersteun de laatste alinea uit je artikel, de rest vind ik grote onzin. Wederom wordt de schuld van de crisis met al haar problemen bij de Trojka gelegd. Laten we eerlijk zijn zonder trojka betaalden we nu weer in drachmen en zou de regering niets anders kunnen doen dan grote hoeveelheden geld bijdrukken met als gevolg dat Griekenland volledig door het economische putje geduwd zou zijn. De echte oorzaak van de problematiek zit in de graaiende zelfverrijkende politiek. En helaas die komt er nog steeds mee weg. Hits de bevolking maar op tegen de rest van Europa, dat leidt de aandacht af van het echte probleem. En tot slot nog een grief uit mijn hart. Het is toch ronduit belaggelijk dat je als ambtenaar niet ontslagen kan worden. Hoeveel disfunctionerende ambtenaren werken hier wel niet? En privatisering leidt tot creatieviteit, concurrentie en vrij ondernemerschap en uiteindelijk is de consument daar de winnaar van.

  2. @Lex, privatisering in Griekenland leidt tot oligarchie. Wie heeft OPAP in handen gekregen? Melissanidis. Wie is dat? De man achter Aegean Oil die belastingsvrij brandstof levert voor de schepen van de rijke Griekse reders.
    Privatisering mag mooi zijn in theorie. In de praktijk leidt het tot hetzelfde lot voor het klootjesvolk als een bankroet.

  3. “En privatisering leidt tot creatieviteit, concurrentie en vrij ondernemerschap en uiteindelijk is de consument daar de winnaar van”

    Tja, dat is natuurlijk een klassiek liberaal dogma, tot in den treure herhaald (en intussen vrolijk overgenomen door de vendelzwaaiende NVA-idioten), maar is dat wel zo?

    De creativiteit zit ’em voornamelijk in het genereren van kwartale geldstromen voor de aandeelhouders, veel “maatschappelijke”, “humane” of “esthetische” innovatie is daar niet mee gemoeid. En wat als privatiseren nu eens niet in het voordeel van de consument zou werken (behalve dan de allerrijksten in die groep)? Gezondheidszorg, onderwijs, ik noem maar wat. Moet je ook maar eens kijken naar de toestand van het geprivatiseerd treinverkeer in het VK (men kan klagen over de NMBS, maar ginds is het toch ook niet bepaald een lachertje).

    Maar zo zal het helaas wel eindigen: men gaat Griekenland privatiseren. Halleluja. Vrije markt-logica wordt het maatschappelijk model. Economische groei de afgod. We zullen eens zien hoe de consument (want zo hoor je mensen te benoemen: consumenten) daar beter van zal worden”…

  4. In Nederland is ook de rechtspositie van ambtenaren – en die zijn er in velerlei soorten! – anders is dan van ‘gewone’ werknemers. Enige achtergrondinfo hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ambtenaar
    Maar om slecht functionerende ambtenaren helemaal niet te kunnen ontslaan is een kwalijke zaak, omdat het belemmerend werkt voor heel wat goedwillende mensen en organisaties. En het bovendien veel te veel geld kost. Dat de trojka niet geinteresseerd is in de gevolgen voor de bevolking van hun afspraken, neem ik wel aan. De vraag is meer denk ik of de Griekse regering en de onderhandelaars erin geinteresseerd zijn. Dat – Lex – privatisering voor meer creativiteit leidt en concurrentie en de consument een winnaar zou zijn, is een onheuse conclusie. Kijk maar naar de geprivatiseerde recent ingevoerde ziektekostenverzekering in Nederland. De premies rijzen de pan uit en de vergoedingen worden afgeroomd. Mogelijk dat privatisering binnen bepaalde richtlijnen positief uitwerkt voor de consument, maar het is geen automatisch gevolg.

  5. Net als in Rusland zullen ook in Griekenland de staatsbedrijven in bevriende handen geprivatiseerd worden. Uiteraard zeer kwalijk. Daarnaast lenen veel staats onderdelen zich zowiezo ook niet voor privatisering en daarvan zijn voldoende voorbeelden te vinden in de andere Europese landen. Maar protectionisme en monopolisme is natuurlijk de nekslag voor welke ondernemer dan ook.

    De Trojka is natuurlijk gewoon een “bank” bijna net als elke andere bank die leningen verstrekt. En als ik mijn hypotheek niet betaal, om het even om welke reden dan ook, zal ik uiteindelijk door de bank uit mijn huis gezet worden. Dat weet iedereen toch die een lening afsluit.

  6. @bea, ik heb net de uitzending van de VPRO gezien en vind dat Sophie in ‘t Veld, Europarlementariërs D’66, een heel goed en sterk verhaal heeft. Naar mijn mening zou het zo ook moeten werken en sta ik daar volledig achter.

  7. Trojka, de combinatie van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Dat zegt genoeg de “BANKEN” die vroeger werden overvallen door dieven en rovers zijn nu zelf verworden tot rover en dieven. Wat boven water gekomen is van die bekende Nederlandse bank is het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. Europa is verdoemd om te verdwijnen in de plooien van de geschiedenis, de vraag is wanneer.

  8. Trojka, de combinatie van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Dat zegt genoeg de “BANKEN” die vroeger werden overvallen door dieven en rovers zijn nu zelf verworden tot rover en dieven. Wat boven water gekomen is van die bekende Nederlandse bank is het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. Europa is gedoemd om te verdwijnen in de plooien van de geschiedenis, de vraag is wanneer.

  9. Een lokale ambtenaar in Vlaanderen die 2 opeenvolgende negatieve evaluaties krijgt, ligt er automatisch uit. Idem als hij/zij 10 dagen onwettig afwezig is. De tijd van de Collega’s is lang voorbij. Moet in Griekenland toch ook kunnen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *