De wiegendood van de democratie

Het Griekse bedrijf VPRC, dat opiniepeilingen uitvoert in heel Griekenland, heeft een onderzoek gedaan bij 680 leerlingen van de middelbare school in Athene, Thessaloniki, Patras, Larissa en Heraklio. De grootste Griekse steden, zeg maar.  De enquête ging over hoe ze hun toekomst zagen. Altijd een interessant gegeven in een land waar nog maar weinigen een echte toekomst zien, en gewoon voortploeteren.

Uit de studie bleek dat de meeste jongeren vinden dat ze totaal niet kunnen doorwegen op de politiek die in het land wordt gevoerd en dat de enige uitweg uit de crisis emigratie is.
Op de vraag wat de beste manier is om je stem te laten horen, zijn dit de antwoorden:

  • 45,6% vindt dat protesteren de beste manier is
  • 21,1% vindt dat stakingen of werkonderbrekingen dan weer een goeie manier is
  • 13% denkt aan blogs en websites, en social media
  • 7% denkt dat het goed is om bij een politieke partij te gaan
  • 1,1% denkt dat het een goed idee is om bij een vakbond te gaan
  • 0,6% denkt dat stemmen iets oplevert

Dit sluit mooi aan bij de vraag die de journalist eergisteren stelde aan premier Samaras: jongeren hebben geen vertrouwen meer in de politiek. Het antwoord van de premier, gratis wifi in heel Griekenland binnen een jaar, is hier heus het antwoord niet op. Maar Samaras heeft dan ook geen idee waar hij dit land naartoe wil leiden. Hij is al blij dat hij anderhalf jaar premier is.

Andere interessante cijfers uit de opiniepeiling:

  • 87% vindt dat Griekenland de foute weg is aan het opgaan.
  • 79% van de ondervraagden is onzeker.
  • 56% denkt dat we nog lang niet uit de crisis geraken.
  • 65% denkt dat er de komende 5 jaar nog meer problemen zullen zijn in Griekenland
  • 83% vindt dat het onderwijs van mindere kwaliteit is in Griekenland dan in de rest van Europa
  • 63% denkt dat ze geen werk gaan vinden in Griekenland
  • 61% wil in Griekenland gaan werken
  • 58% vindt dat de immigranten een gevaar betekenen voor de werkgelegenheid in Griekenland
  • 37% van de ondervraagden zal wellicht in het buitenland op zoek gaan naar een job.

Dit is geen voer voor sociologen, dit zijn keiharde cijfers waar een politicus normaal gezien mee aan de slag moet. Het zou fijn zijn, mocht men in Brussel ook eens naar deze peiling kijken. Want alle ingrediënten voor grote onrust zijn hier aanwezig. En het volgen van de excelletjes van de trojka kunnen hier zeker geen oplossing voor bieden.

 

6 thoughts on “De wiegendood van de democratie

  1. Inderdaad veelzeggende cijfers voor een land dat in de geschiedenisboeken als DE bakermat voor de democratie wordt beschreven.

  2. De meeste percentages klinken heel bekend en verbazen me niet. Waar ik wel weer van schrok, hoewel dat geluid eigenlijk in heel Europa te horen is, is de 58 % die denkt dat de migranten een gevaar betekenen voor de werkgelegenheid in Griekenland. Welke werkgelegenheid dan? Die waar de leerlingen die straks van het lykio afkomen willen gaan werken of verdringen de immigranten hun toekomst in de Griekse aardbeienvelden.
    Ik vrees dat de 37 % van de ondervraagden die denkt wellicht in het buitenland op zoek te gaan naar werk alleen maar zal toenemen. Immigratie dus.

  3. Daar zat ik ook wat tegenaan te hikken, @Magnola.
    Die 58% heeft misschien wel te maken met de media die hier heel vaak negatief over migranten bericht geven, en natuurlijk zal de opvoeding thuis daar ook een rol in spelen. We zien dat de nieuwe generatie klaar is om voor een populistische rechts partij te kiezen, die 0,6% in ieder geval.

  4. zolang de buitenlanders met andere arbeidsvoorwaarden werken dan de belgen vormen deze wel een gevaar op den duur…en dan hebben we het nog niet over hun kwaliteit van werk in bepaalde sectoren…

  5. @EUROPA ben jij een Belg of een buitenlander? 😉

  6. haahahaha beide zelfde als u denk ik 🙂 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *