Motie van wantrouwen tegen Griekse regering

Na de inval van de oproerpolitie in het omroepgebouw van ERT afgelopen vrijdagochtend , was voor SYRIZA blijkbaar de maat vol. De voornaamste oppositiepartij diende een motie van wantrouwen in tegen de Griekse regering. Dat gaat nu leiden tot een heel gedoe: sinds gisteren worden er gedebatteerd in het parlement. De regering moet nu bewijzen dat ze het vertrouwen van de 300 parlementsleden verdient, en de oppositie gaat het parlement van het tegendeel proberen te overtuigen.

Drie dagen gaan ze er over doen, en morgen om middernacht wordt er op naam gestemd. Op dit moment ziet het er naar uit dat de regering de motie zal overleven. De oppositie mag het wel eens zijn met SYRIZA dat deze regering er de kantjes af loopt en nauwelijks nog democratisch kan worden genoemd, maar om nu echt de regering te laten vallen, dat lijkt voor sommigen toch wat te riskant.

SYRIZA kan dus op weinig steun rekenen. De KKE lijkt de grootste oppositiepartij niet te volgen, maar dat mag niet echt een verrassing zijn. De instinctieve reactie van de communisten is om steeds tegen alles en iedereen “nee” te zeggen.  De voorzitter van de Onafhankelijke Grieken wil dat elke parlementslid volgens zijn eigen geweten stemt en geen partijlijn volgt. Hij zegt dus niet dat hij voor of tegen is, maar hij zegt wel dat hij de regering wil zien vallen. DIMAR, die tot afgelopen juni nog deel uitmaakte van de regering, heeft beslist om zich te onthouden. En tenslotte is er Gouden Dageraad: de parlementsleden die niet achter de tralies zitten, stellen de hele procedure in vraag, want hun partijvoorzitter en twee andere parlementsleden krijgen geen penitentiair verlof om te komen stemmen in het parlement, waardoor de stemming voor de overige parlementsleden niet geldig is.

Het lijkt er vooral op dat Alexis Tsipras de motie van wantrouwen heeft ingediend om zijn eigen partij weer op 1 lijn te krijgen, want er zijn heel wat leden die hun twijfels hebben aan de financiële haalbaarheid van het programma van de partij. Interessant in dat verband, is de toespraak die Tsipras een paar dagen geleden heeft gehouden aan de universiteit van Texas (hij deelde de affiche met Yves Leterme). Overigens is Tsipras door de Europese linkse partijen voorgedragen als kandidaat voor de positie van voorzitter van de Europese Commissie. Zijn Engels is nog niet denderend, maar lijkt er op vooruit te zijn gegaan.

En ondertussen is de trojka in het land, en zit die samen met de ministers om de besparingsmaatregelen te bekijken die zullen worden genomen om meer dan 2 miljard euro te vinden om het gat in de begroting van 2014 te dichten. Dus toch meer besparingsmaatregelen, in tegenstelling tot wat premier Samaras al weken van de toren aan het blazen is. Afgelopen week was het hok weer te klein, toen duidelijk werd dat de afgevaardigde van het IMF, Poul Thomsen, tegen de Griekse premier zei: “hou de Grieken niet voor de gek dat u geen nieuwe maatregelen zult nemen, want u zult nieuwe maatregelen nemen”. Verontwaardiging alom, want blijkbaar heeft de premier het hier eigenlijk helemaal niet meer voor het zeggen, maar wel de trojka. Alsof we dat nog niet wisten. Zo veel heeft eurocommissaris Olli Rehn trouwens al gezegd een paar weken geleden, op een persconferentie, zoals u hier kunt lezen: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite3_1_24/10/2013_524640

Dus dat hele circus van de vertrouwensstemming morgenavond, heeft waarschijnlijk heel weinig nut.

4 thoughts on “Motie van wantrouwen tegen Griekse regering

  1. Dus de Grieken zijn de nieuwe lijfeigenen ??
    WO III zal draaien rond zoet water en koolwaterstoffen.

  2. Μαζι σου, και γω περιμενω, εχω ταξει λαμπαδα στο μποϊ της , με αντιπροεδρο τη Θοδωρα μου

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *