Griekse parlementsleden gaan stemmen over hun salarissen

1.375.000 werklozen (in augustus), 5 miljoen Grieken onder de armoedegrens, 3 miljoen Grieken die geen ziekteverzekering hebben. Er wordt gesneden in salarissen en pensioenen van diegenen die nog een job of een pensioen hebben. En dat wordt allemaal beslist door 300 parlementsleden, in opdracht van de trojka. Gisteren was er een eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, waar de Griekse minister ging verkondigen dat de Grieken niet nog meer besparingen kunnen verdragen. Na de eurogroep kwam hij samen met de trojka-afgevaardigden weer terug naar Athene, waar duidelijk werd dat er volgend jaar voor iets meer dan 1,3 miljard euro moet worden bespaard (tegenover de 2,6 -het kan ook 2,9 zijn geweest- die de trojka eerder deze week eiste).

In 2014 zullen nieuwe belastingen en taksen worden ingevoerd, waarbij dit keer de “rijkeren” zullen worden aangepakt: er zal eindelijk meer taks worden gevraagd van mensen die een jacht hebben (tot nu toe betaalde je in Griekenland minder taksen op een jacht dan op een auto van 1600 cc), en mensen die grote huizen hebben. Maar wanneer iemand zijn lening niet kan afbetalen, zal hij wel zijn huis kwijtspelen. Tot nu toe gold er een uitzonderingsmaatregel, dat de bank tenminste niet de “eerste” woning in beslag kon nemen. Maar de regering heeft al beloofd dat de “echte armen” geen gevaar zullen lopen. Het zal me benieuwen welke criteria zullen worden gehanteerd om te bepalen wie “echt” arm is.

Midden van al deze besparingen moeten de 300 parlementsleden aanstaande maandag stemmen of hun parlementaire wedde dezelfde zal blijven. Op dit moment krijgen de parlementsleden ongeveer 8200 euro bruto per maand, waar 6500 euro netto van overblijft. 70% van hun inkomen is ook nog eens belastingsvrij. Oh ja, en daar zijn de onkosten niet bij geteld om een politiek kantoor te onderhouden, om te reizen naar hun kieskring en zo meer. 20% van hun wedde moeten de parlementsleden afstaan aan de partij.

Afwachten hoe het parlement zal stemmen. De stemming heeft in het verleden nooit zo veel aandacht gekregen als dit jaar. Als we de interventie van parlementslid Tzamtzis van Nea Dimokratia horen op een TV Show waar hij telefonisch tussenbeide kwam, dan ziet het er niet goed uit. Hij kwam vertellen dat sommige van zijn collega’s en hijzelf het heel erg moeilijk hebben om rond te komen. Hij gebruikte de uitdrukking “ξεραίνουν το σκατό τους” (ze drogen hun stront) – wat zo veel betekent als dat ze moeten schrapen om rond te komen. Een uitdrukking die je niet zou verwachten van een politicus. Maar gezien het niveau van het politieke discours in Griekenland ondertussen toch op een dieptepunt zit, kon dit er waarschijnlijk nog wel bij.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

26 thoughts on “Griekse parlementsleden gaan stemmen over hun salarissen

  1. In lijn met de crisis lijkt mij een salarisverlaging op z’n plaats. Zoniet dan zou ik als volk in opstand komen tegen het pluche het werk neerleggen en pas het werk weer oppakken als het parlement eens in eigen vlees snijdt. Het is ronduit een schande dat de volksvertegenwoordiging er zo riant bijzit en het gewone volk altijd maar de rekening laat betalen en daarbij zelf buitenschot blijft.

  2. Zo’n 2000 euro minder zou best wel kunnen op dit riante salaris…en de helft minder parlementsleden moet zeker kunnen.Ik snap niet waarom de trojka daar niet op zinspeelt of zelfs eist…

  3. Nog even…ik kan dit filmpje niet aanzien…noch horen…dit soort opgefokte gesprekken kan ik niet verdragen…niemand luistert, iedereen schreeuwt…

  4. Dit is het niveau waar we naar zijn gezakt: politici die tegen elkaar op schreeuwen. Niemand heeft een plan of een programma, maar valt gewoon de ander aan op zijn programma. Geen enkele “journalist” is bereid om tussenbeide te komen en om te modereren. Een stel brullende leeghoofden, daar moeten we het mee doen. Niet verwonderlijk dat ze in Duitsland zeggen dat het hen niet uitmaakt welke clown aan het hoofd van dit land staat, als de lening maar wordt terugbetaald.

  5. Allemaal zetbaasjes van buitenlandse machten.Niks nieuws onder de zon, al sinds 1946.Kijk eens naar beelden van de “parlementaire discussies” van die tijd en later.Éen grote schreeuwparij! …”Parakalo…!”

  6. Deze parlementariërs kunnen geen ongelijk hebben. Het zijn tenslotte de eerlijk verkozenen van het volk.
    Ze doen enkel wat elke andere Griek zou doen wanneer hij de kans had.
    “Zetbaasjes van buitenlandse machten” neen “vullers van eigen Griekse zakken” vrees ik.
    Zoek de schuld toch niet altijd bij de buitenlandse vijand. De echte vijand schuilt in het eigen vastgeroeste denken.
    Ierland verlaat de beschermende Europaraplu. Spanje maakt kans om hetzelfde te doen. Griekenland baggert voort en vindt dat het goed bezig is.

  7. Παω Ιρλανδια!! γεια σας.

  8. Ik versta geen Grieks, maar zijn de ‘discussies’ van deze politici van hetzelfde niveau als die van de gewone-man Grieken onderling, i.e., brullen die ook zo fel naar mekaar? Ik probeer wel eens een kritische noot te plaatsen als ik met een Griekse vriend praat, maar altijd vrij voorzichtig aangezien ik al vrij snel een uitbrander krijg als ik iets ‘verkeerds’ zeg… Vandaar mijn vraag, wat is de doorgaanse mentaliteit inzake discussies?

    Verder is het een steeds schrijnender wordend verhaal. De rest van Europa verliest z’n interesse, nu het ergste van de euro-crisis voorbij lijkt te zijn, en indertussen kwijnt Griekenland steeds verder weg. Hoe loopt dit af……. 🙁

  9. you can’t change what you can’t acknowledge…

  10. @penimeni, je kritische houding tegenover Griekenland is bewonderenswaardig.
    Het zou je sieren, mocht je even kritisch staan tegen de hoera-berichten die uit Brussel komen. Mij ga je niet vertellen dat het goed gaat in Spanje.

  11. Het blijft toch een feit dat Ierland verklaard heeft geen steun meer nodig te hebben en dat Spanje hiervoor de volgende kandidaat is.
    Dat het de mensen daarom nog niet goed gaat kan kloppen. Maar is alvast een lichtje aan de einder zichtbaar.
    Besluit niet dat het lot van de Grieken mij niet ter harte gaat, maar het blijft maar trachten naar een eerste positieve signaal.

  12. Ter nuancering:
    Ik observeer het ook maar en kijk in verwondering toe.
    De crisissen in Ierland en Spanje werden veroorzaak door een vastgoedbubble.
    Ik wil de kilometers met kapotgesmeten sierlantaarntjes niet aflopen die, betaald met steun van Europa, geplaatst werden door verkavelingen, verlucht met halfafgewerkte ruwbouwen, gezet door nu failliete ondernemers.
    In deze landen is het voor mij duidelijk waar het Europese steungeld naartoe ging.
    In Griekenland is het me minder duidelijk. Ik weet wel een aantal sierparkjes met borstbeelden van Jef en klein Pierke staan in the middle of nowhere, overgroeid met onkruid.
    Ik kan wel kilometers asfalt aanwijzen die leiden van nergens naar nergens.
    Het plaatje dat Europese steun vermeld vind je meestal in de buurt.
    Iemand moet verantwoordelijk zijn voor deze wanbesteding.
    Eén van de Griekse ziektes lijken mij de allergische reactie op kritiek van buitenaf.
    Bruno, je eigen stelregel is: geen persoonlijke kritiek. In je reactie heb je dus gezondigd tegen je eigen regels.
    Volgens mij ben je aan het vergrieksen.
    Grieken blijven zich, ondanks hun ellende, superieur voelen, mogen zelf kritiek op alles en nog wat uiten, maar o wee wanneer een buitenstaander iets durft zeggen. Ook uitgeweken vakantiegrieken in de xte generatie denken het alleenrecht op kritiek te hebben op hun trotse verpauperde vaderland.
    OK maar hou je handje dan niet open en leg de schuld zeker niet bij anderen.

  13. Eerlijk gezegd ben ik wel enigszins eens met penimeni, hij is trouwens niet de enige die kritisch is, ook de bijdragen van Hans (woonachtig in GR toch?) hebben in mijn ogen dezelfde kritische blik. Landen zoals Nederland,België en Duitsland hebben zo’n 40 jaar nodig gehad om hun welvaart te bereiken. Daar hebben mijn ouders hard aan meegewerkt. Mijn ouders leerde mij ook niet te kopen met geleend geld (behalve een huis).

    Grieken voelen zich niet superieur denk ik, maar meer in hun trots aangetast.En de huidige omstandigheden halen nu eenmaal niet het beste in iemand boven. Maar Griekenland zal toch echt zelf orde op zaken moeten stellen voor wat betreft de corruptie, inefficiëntie en dergelijke zaken.

  14. Ook een nuancering van mij: @penimeni, ik ben zeker vergriekst, maar dat betekent niet dat ik niet tegen je kritiek op Griekenland kan. Integendeel, ik ben het vaak volledig met je eens.
    Waar ik wel jeuk van krijg, is het feit dat mensen geloven dat het beter gaat in Spanje, omdat Rajoy geen extra geld vraagt in Brussel. Over Ierland heb ik geen mening, want ik ken er niemand, maar in mijn vriendenkring zitten genoeg Spanjaarden en van hen hoor ik een heel ander verhaal.
    Voor mij persoonlijk gaat het pas goed met een land, als het goed gaat met de bewoners. Niet met zijn aandelenbeurs.

  15. Ter overdenking:

    De mens en daarmee de hun vertegenwoordigende organen zijn overal gelijkelijk tot het kwade geneigd.

    MAAR:De staatkundige ontwikkeling van het moderne Griekenland vanaf 1936 is uniek en wezenlijk anders verlopen dan in alle andere Europese landen.Minimaal 4 generaties zijn als ‘puppets on a string’ door internationale kapitalistische/imperialististische manipulatie opgevoed, verpest en misleid.

    @Penimeni.Ik heb diep medelijden met dit tot ondergang gedoemde volk; in 1944 als slachtoffers op het offerblok van het imperialisme gelegd: Iphegeneia in Athens!

    Niks van ze moeten zelf maar op het diepst van de wereldcrisis uit het dal zien te klimmen in de komende 4 generaties. Griekenland zit met een oude prop van andermans vuil(inclusief de foute Staatsinrichting)in het afvoerputje van Europa.
    Verbreed je blik eens; lees eens wat en je zult een heel stuk mijn kant op schuiven.

  16. Ik kan het mis hebben, maar ik heb de indruk dat men in Spanje de Zwarte Piet eerder naar de eigen regering toespeelt en in Griekenland eerder naar Brussel, omdat men toch nog hoopt persoonlijk iets te bereiken via zijn van oudsher aangesproken politieke relaties.
    Ik hoor van Griekse jeugd die naar het buitenland trekt, maar ik zie ze nergens.
    In Spanje worden volop ingenieurs e.d. geronseld die stoomcursussen vreemde talen volgen en erg gewild zijn wegens hun inzet en degelijke opleiding. Niet leuk maar minstens een voorlopige oplossing.
    Ik logeerde enkele jaren geleden bij Theoni en Peter die na een succesvol zakenleven in Australië voor hun oude dag terugkeerden naar hun geboorteëiland Rhodos. Dat waren de eerste Grieken die mij een kijkje gaven achter het masker van de goedlachse Griek.Zeer leerrijk en ontnuchterend.
    Een eigen theorietje is dat hoe zuidelijker men gaat in Europa, hoe meer het familiegevoel overheerst en hoe meer noordelijker hoe belangrijker het gemeenschapsgevoel. In Scandinavië betaalt men minder morrend belasting en vindt men ontduiking asociaal. In het zuiden vindt men ontduiking slim en vanzelfsprekend.
    In België zweven wij zowat tussen beiden en proberen van alle walletjes te eten, maar wij zijn dan ook geen echt land maar eerder een operettestaat met hansvorsten aan het hoofd.
    Wie wordt er in Griekenland nu in godsnaam beter van de volgende schijf steungeld. Niet echt de overtollige ambtenaar wiens executie enkele maanden wordt uitgesteld. Wel de bankier wiens terugbetaling door ons allen wordt gegarandeerd.
    Na al deze maanden van aanmodderen zie ik niemand die verder komt dan: zo kan het niet verder.
    Is er echt niemand met een vernieuwende visie of is er gewoon geen oplossing?
    Toen de Oost-Europese landen aansloten bij Europa, verloren we massaal werkgelegenheid aan hen. Geen enkele ondernemer was echter gek genoeg om naar Griekenland te trekken. Daar moet dus toch iets fundamenteel mis zitten.
    Ken je artikels met een realistisch toekomstplan voor Griekenland? Ik hoor het graag.
    En één dorp waar de lokale boer zijn patatten op de markt verkoopt is niet echt de start van een alternatieve samenleving.

    Ik bezocht Ierland enkele malen met een paar jaar tussenpoos. Plots verschenen naast eeuwenoude dorpen volledig nieuwe wijken, waar je wegens eenheidsworst je eigen voordeur niet meer vindt na het nuttigen van enkel pints Guinness.
    De jeugd was goed opgeleid en verdiende plots zakken geld. The sky was the limit. Die lening kon er nog wel bij. Tot plots de vastgoedbel ontplofte, de banken in moeilijkheden kwamen en steun van de regering nodig hadden.
    Nu gaat het er echt beter, maar het eindresultaat is wel dat het leven er voor ons en waarschijnlijk voor de Ieren stukken duurder is geworden. Merci Europa.

    Voorts lijkt de Grieks crisis an sich niet overal te gelden. Ik heb de indruk dat bijv op Kreta het leven even rimpelloos verloopt als voor de crisis.Daar moeten toch ook besluiten uit getrokken kunnen worden.

    Hoe is de stemming trouwens verlopen?

  17. Veel verbreding in de breedte en detaillering waarvoor je alleen maar wat krantenpagina’s hoeft door te lezen zonder al die vermoeiende kostbare reizen.

    Maar zelfs geen minieme poging tot diepgang en kennisvergaring hoe het toch zover is kunnen komen.Valt me tegen @Penimeni!

  18. @penimeni, ik weet dat je vooral je ervaringen in Rhodos op doet. Niet het meest representatieve eiland voor Griekenland. En rimpelloos zou ik het bestaan in Kreta niet noemen, getuige de talloze zelfmoorden daar. Ik was er in september, en zag er niemand uit de vuilnisbakken eten, zoals hier in Piraeus, maar ik heb verschillende verhalen gehoord van zware armoede. Kreta is de speeltuin van Manolis Kefaloyiannis, die in al zijn arrogantie zowaar een heel nieuw dorp naar zich heeft laten vernoemen. Voor zijn beschermelingen zal het leven nog wel makkelijk zijn. Voor de anderen… ik twijfel er ten zeerste aan.
    Het is niet omdat de charters naar Kreta deze zomer af en aan zijn gevlogen, dat het daar goed gaat. Mensen die in toerisme werken, verdienen ongeveer 600 euro/maand in het seizoen en krijgen nadien 3 maanden werkloosheidsuitkering 350 euro/maand.

    Er is gewoon geen visie om Griekenland uit te crisis te halen. Niet in Griekenland, niet in Brussel. Tenzij ze ergens in een haiku van Herman Van Rompuy verborgen zit.
    De boer die zijn patatten rechtstreeks naar de consument brengt, is geen start van een nieuwe samenleving. Het is een overlevingsstrategie. Overigens heeft de politie vandaag de beweging “Χωρίς Μεσάζοντες” (zonder tussenhandelaren) in Thessaloniki opgepakt. Blijkbaar is het initiatief toch bedreigend genoeg voor een aantal mensen.

  19. @penimen, ik steek je een hart onder de riem. Ik maak op Zakynthos veel van wat jij schetst van heel dichtbij mee. De Griek hier heeft nooit schuld, het is altijd iemand anders. Een spiegel voorhouden, behalve dan om de haren te kammen, is de griek volkomen vreemd. Ik ga hier allang de discussie niet meer aan. De laatste discussie die ik voerde ging over het rookverbod in Nederlandse openbare gelegenheden. De dame met wie ik sprak was hoog opgeleid maar kwam niet verder dan dat Nederland maar een achterlijk zooitje is waar je overal in cafés geblowd wordt, en dan mag je er niet eens roken! Laat die niet rokers dan ergens anders heen gaan, waren haar laatste woorden. Einde discussie. Maar ja ook Zakynthos is natuurlijk niet representatief voor Griekenland. Welk gebied eigenlijk wel?

  20. Vorige week was ik met een groep Vlamingen in Athene, en ik bracht hen naar één van mijn favoriete taverna’s. Eén van hen zei me dat hij het zo fijn vond dat je uiteindelijk toch kon roken in de taverna’s. Toen ik hem er op wees dat de uitbater van mijn stekje de rokers naar buiten begeleidde, viel er teleurstelling af te lezen van zijn gezicht.
    Een bekende Scandinaven, die niet van het rookverbod afwist, verkoos om buiten te zitten, omdat ze wilden roken.
    Ik denk dat ik ze nu ook allemaal door heb….

  21. das waar @penimeni op Kreta gaat het leven voor de meeste inwoners min of meer gewoon door zoals het voor de crisis was … van wat ik hoor van mijn familieleden… alle projecten zijn wel stil gevallen of gaan traag vooruit omdat er nu minder inkomens zijn maar voor de rest is er niks veranderd… de mensen die zich al goed genestelt hadden voor de crisses hebben het goed, wel met minder dan ze gewoon waren… en dan ken ik ook mensen die grote projecten hebben gefinancieerd en dreigen dat te verliezen maar doen er alles aan maar ook alles om het te redden … maar ja penimeni de mentaliteit op Kreta is dan ook niet te vergelijken met andere plaatsen niks slechts mee bedoeld 🙂 maar ja buitenbeentjes heb je overal …

  22. jong mensen iedereen heeft schuld bij deze crisis
    van de laatste herder op het zuidelijkste puntje van europa op Gavdos tot de beste nederlandse of belgische econoom in brussel die op de 14de verdiepeing van het Berlaymontgebouw zit te niksen …. en wie dat niet begrijpt wil het gewoon niet begrijpen uit bepaalde gevoelens tegenover Griekenland…

    en lex ieder land en bevolking heeft zijn eigen mentaliteit denkwijze gebruiken en gewoontes en noem maar op en gelukkig zijn wij allemaal anders … wat voor de een juist is is voor de ander weer verkeerd en dan mag jij het draaien of keren hoe jij wilt dat gaat toch niet veranderen… zo ziet je maar ook een hoogopgeleide heeft zo zijn egen denkwijze Griek belg of chinees… ade gia

  23. Αποφασιστε!! Ιρλανδια η Ισπανια .θελω να φυγω γιατι ,(μην το πειτε πουθενα) λιγο μπουρδελο εγιναν και οι (παρα)κατω χωρες.

  24. En hoe is de discussie afgelopen?
    Hoeveel staan de leiders van het volk af uit solidariteit met hun kiezers?
    Of zijn ze er nog niet uit en gingen ze eerst iets eten?

  25. την περασμενη βδομαδα ειχε ο Σαχινης στις Αντιθεσεις κανα δυωρο Κρητικους πολιτικους. ειναι η πρωτη φορα που σταματησα να ακουω. Πολυ μαλακια . Σαν να ακουγα τον Τραγκα. Τον λυπηθηκα τον Σαχινη γιατι ολλες μα ολλες οι εκπομπες του ειναι υπεροχες ,αλλα οι Κρητικοι πολιτικοι του κυνοβουλιου το κανανε πατσαβουρα,. Ο Αδωνις μπροστα τους ειναι Αϊνσταϊν.
    Υγ. εξαιρειται ανευ συζητησεως ο Μεγας Ρητωρ και συνγραφευς απ τον Αγιο Νικολαου ,στο Λασιθι.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *