De vertegenwoordigers van de trojka zijn gisteren vertreokken, maar de onderhandelingen met Griekse overheid zitten vast. De perstekst van de Europese Commissie was kort: er is goede vooruitgang gemaakt, maar een aantal punten zijn nog niet helemaal rond. Die aantal punten zijn niet van de minsten:
- 12.500 ambtenaren moeten tegen eind dit jaar zijn ontslagen. De trojka wil dat de overheidsbedrijven die wapens produceren (ΕΑΣ, ΕΛΒΒΟ) gesloten worden. De minister van Defensie ziet dat niet zitten. Dus kijkt men nu naar andere overheidsbedrijven die men met een “sudden death=methode”, zoals diegene die is toegepast bij de sluiting van ERT, kan sluiten. Men denkt aan de ΤΕΟ: de nationale kas voor het aanleggen van wegen. Dat is het orgaan dat verantwoordelijk is voor het toekennen van budgetten aan aannemers die wegen aanleggen. In het verleden hebben die goeie hand- en spandiensten verleend aan de oligarchen die rijk zijn geworden met dergelijke projecten. Nu heeft de kas nog weinig zin: alle nationale snelwegen zijn verkocht en in handen van privébedrijven. Griekenland heeft niet 1 autosnelweg meer. Hoe de toekomst van het gewestelijke wegennet er uit ziet, is niet duidelijk.
- de trojka wil dat de Griekse overheid een wet aanpast die verbiedt dat de banken huizen van wanbetalers in beslag kunnen nemen. Het gaat om mensen die hun leningen niet meer kunnen afbetalen. De overheid vreest dat, wanneer de bescherming voor de huiseigenaars wegvalt, er een heuse opstand zal uitbreken. Daarom is er nu sprake van om te kijken wie zich voordoet als arm, en wie echt arm is en dus niet kan betalen. Vanaf 1 janauari zouden er dus heel wat mensen het dak boven hun hoofd kwijt zijn, als de trojka haar zin krijgt. Ondertussen wordt er nauwelijks gesproken over het feit dat de fiscus de afgelopen maand al 1553 huizen in beslag heeft genomen. Het mag van de regering blijkbaar wel als je schulden hebt bij de belastingen, maar niet als je schulden hebt bij de bank.
- de begroting voor 2014 is nog niet rond. Volgens de trojka zijn er nog gaten die moeten worden gevuld. Volgens de Griekse overheid zijn die er niet.
De Griekse premier was een paar weken geleden nog zo trots dat Griekenland een primair surplus had, wat reden zou zijn om de strikte besparingsteugels wat te laten vieren. Er zit volgens de trojka echter een gat in de begroting voor 2014 van 2,9 miljard euro. Ondertussen zou dat al zijn teruggebracht tot 1,3 miljard euro, maar de trojka wil meer besparingen. De voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, liet doodleuk weten dat de ministers van FInanciën van de EU stilaan hun geduld aan het verliezen zijn met Griekenland en dat de Grieken nog meer offers moeten brengen.
Samaras wil geen besparingen meer, want het kan het eind van zijn regering betekenen. Als de wet die wanbetalers beschermt, moet worden afgeschaft, dan komt het tot een stemming in het parlement. En vooral bij PASOK is er geen bereidheid om een dergelijke wet te stemmen. Vice-premier Venizelos moest eergisteren worden opgenomen in het ziekenhuis net voor er een vergadering met de parlementaire groep van de partij was gepland. Hij was draaierig. Ik kan het me voorstellen: hij is gewend dat alles rond hem draait, maar nu moet hij meedraaien met anderen, en daar word je een beetje draaierig van
Vermoed wordt dat het om een politiek maneuver ging: PASOK haalt nauwelijks nog 5% in de peilingen en bij een mogelijke stemming over het inbeslagnemen van de Griekse huizen, zal de partij van de kaart worden geveegd en is de politieke carrière van Venizelos voorbij. Heel wat Grieken zullen dat niet erg vinden.
SYRIZA heeft de deuren al wijd open gezet: vorige week tijdens de vertrouwensstemming, gaf Theodora Tzakri haar vertrouwen niet aan de coalitieregering Nea Dimokratia/PASOK (ze is nog heel even minister geweest onder Papandreou), en prompt kreeg ze een uitnodiging van Alexis Tsipras. SYRIZA zal er door groeien, maar dreigt toch ook wel een vat te worden van misnoegde politici die nergens anders terecht kunnen.
De rechste Onafhankelijke Grieken zijn nu al het terrein aan het effenen voor de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen. De partij zal wellicht coalities vormen met SYRIZA, zodat Nea Dimokratia en PASOK overal buiten de boot zullen vallen. En die bui ziet Venizelos natuurlijk al hangen. Uitkijken naar mei 2014, dus.
Maar ook binnen het Nea Dimokratia van Samaras rommelt het. De premier is in Berlijn om samen te zitten met Angela Merkel, en hij zal proberen haar er van te overtuigen dat ze de trojka vraagt om de eisen bij te stellen of af te zwakken. Het is maar de vraag in hoeverre de bondskanselier die eisen kan aanpassen, gezien er niet eens een nieuwe regering is gevormd in Duitsland. Laat staan dat ze al wil luisteren naar Samaras. Maar toch: gisteren klonk het dat ze vond dat Griekenland indrukwekkend werk had geleverd en een primair surplus had gecreëerd. Dat is nochtans niet de mening van de trojka. Iemand houdt ons voor de gek, of misschien moet een nieuwe vrees voor een Grexit de kop worden ingedrukt?
En in dat klimaat heeft minister van Financiën Stournaras gisteren de begroting voor 2014 voorgesteld in het parlement. Een begroting waarvoor de trojka haar goedkeuring niet geeft gegeven,wat gisteren heel erg duidelijk werd gemaakt door de woordvoerder van de Europese Commissie Simon O’Connor. Al wie zich economische analyst noemt, buigt zich nu op TV over die begroting, om de zwakke punten aan te tonen. Tsja, dat zal de trojka anders wel voor hen doen. Die komt trouwens terug op 2 december.
In januari 2014 neemt Griekenland het voorzitterschap van de EU op zich voor zes maanden. Een echt programma is er nog niet. Alleen is gisteren een beslissing van een speciale commissie voor dat voorzitterschap in de openbaarheid gebracht, waarbij duidelijk werd dat er een budget van 147.600€ is goedgekeurd voor het aanschaffen van speciale dassen en sjaaltjes.
Η δευτεÏη φωτογÏαφια επιβεβαιωνει ποσο σαβουÏα ειναι ο Αντωνακης . Το κανει κι ο Σιλβιο αυτο αλλα ο ανθÏωπος εχει γουστο.
http://www.youtube.com/watch?v=DTmXGiuxJso
Brandende vraag.
Σωθηκαμε;; θα σωθουμε;; τι γινεται;
Het is natuurlijk niet zo raar, dat de EU zijn geduld met Griekenland aan het verliezen is.
Ik ben geen fan van Jeroen Dijsselbloem, maar hij heeft wel gelijk.
Griekenland blijft zijn beloften maar niet nakomen, maar wil wel soepelere hantering van de regels.
Dit is natuurlijk van de zotte.
Hoe lang wordt er al gesproken over het ontslag van ambtenaren, waar maar niets van terecht komt, maar ja dan kom je aan de politieke vriendjes van Samaras, Venzelos c.s. en dan zouden de heren zelf wel eens in de problemen kunnen komen en dat kan natuurlijk niet.
Zojuist artikel in Presseurop gelezen:
http://www.presseurop.eu/nl/content/article/4340661-de-tanende-bereidwilligheid-van-griekenland
Gerard, dit hadden we eigenlijk allemaal al zien aankomen. De partijen die het land tot op dit punt hebben gebracht, kunnen de zooi niet opruimen zonder daar de kost van te dragen. PASOK heeft een schuchtere poging gedaan, met als gevolg dat de steun voor de partij tot 5% is teruggezakt. Nea Dimokratia durft het niet aan.
De ambtenaren die slippendragers zijn van de politieke partijen, die gaan er natuurlijk niet uit.