Vorige zomer zou naar schattige 1/6 van de groene oppervlakte (ik gebruik deze uitdrukking, omdat het niet alleen om bossen gaat) van Griekenland in de vlammen opgegaan. Eergisteren werd de eerste brand gemeld aan de voet van de Hymettus-berg, die Athene flankeert. Nochtans is sinds 1 mei van dit jaar het officiële “brandseizoen” begonnen. Dat betekent dat de brandweer in verhoogde staat van paraatheid is. En dat betekent ook dat de pers op zoek gaat en kijkt of er dit jaar maatregelen zijn genomen om de ramp van vorig jaar te vermijden. Wat blijkt? Er is helemaal NIET aan brandpreventie gedaan. Sprokkelhout is niet ontruimd. Er wordt nog steeds wild gestort in de bossen, dat vuilnis is een mogelijke brandhaard. Het hoofd van de brandweer zei in een interview dat er nog steeds 4500 mensen te kort zijn om branden te bestrijden. De relatie tussen bosbeheer en brandweer is nog steeds niet goed (vertaald betekent dat: er is geen samenwerking). Maar positief: omdat het dit jaar geen verkiezingsjaar is, zullen er wellicht minder branden zijn. Wat hij daarmee bedoelde, is niet helemaal duidelijk, dus iedereen zal het voor zich moeten invullen.
Ondertussen zou je denken dat de natuur de kans zou moeten krijgen om te recupereren. Maar niets is minder waar. In Ilia, in het noordwesten van de Peloponessos wordt de “Ionische Weg” (Ionia Odos) aangelegd. Die moet de Peloponessos ontsluiten. De weg loopt dwars door afgebrand gebied en bulldozers gebruiken aarde uit het verbrande gebied om de weg aan te leggen. Verder wordt er ook flink gestort. Niemand in de nabijgelegen dorpen wil namelijk een vuilnisbelt in zijn achtertuin, dus wordt alles verderop gestort.
Op Parnitha, de andere berg die Athene flankeert, zijn nieuwe illegale woonsten gesignaleerd, midden in het groen. Verder zal de Acropolis Rally 2008 worden gehouden aan de rand van Parnitha, waar de dieren die de brand van vorig jaar zijn ontvlucht, hun toevlucht hebben gevonden. WWF Hellas roept de organisatoren op om de etappes in Parnitha te schrappen (persbericht helaas enkel in het Grieks).
Als je al die dingen op een rijtje zet, kan je alleen maar tot de conclusie komen dat er grote onwil bestaat om het milieu te beschermen en om de natuurlijke rijkdom van dit land niet verloren te laten gaan. Beseft men dan niet dat dit één van de voornaamste redenen is waarom het toerisme in dit ondertussen zeer duren land het nog redelijk goed doet?