Elke 6 maanden neemt een lidstaat het voorzitterschap van de EU waar, en in januari is het de beurt aan Griekenland. Daar wordt met meer belangstelling dan normaal naar uitgekeken. Griekenland is nog steeds het zwakke broertje van de hele EU en het klinkt een beetje tegenstrijdig dat een land dat onder curatele staat, toch nog voorzitter kan zijn.
En die curatele, dat zien we elke dag. Neem nu het feit dat de Griekse overheid het nog steeds niet eens is met de trojka over de begroting voor 2014. Ondanks het feit dat minister van Financiën Stournaras de begroting heeft ingediend bij het Griekse parlement, bestaat de kans dat het land geen nieuwe schijf van de noodlening krijgt, tot beide kampen het eens worden. Stel nu dat het parlement de begroting goedkeurt, maar de Griekse overheid moet bakzeil halen, en toegeven aan de eisen van de trojka, dan wordt het parlement in feite gepasseerd.
En net dat parlement, de wieg van de democratie, zoals ze wordt genoemd, wordt afgebeeld in het logo voor het voorzitterschap. U ziet hierboven twee halve cirkels die een zeilboot vormen. Volgens de ontwerpers staat de halve cirkel voor het parlement, dat diezelfde vorm heeft. In Griekenland lijkt het wel meer op een hoefijzer, maar daar hebben we het al over gehad.
In ieder geval wijst de zeilboot in het logo op de sterke Griekse troef: de scheepvaart. Zo sterk is die troef voor het land niet meteen, maar wel voor de reders, die nog steeds forse winsten maken, zonder dat ze daarop ook maar enige belasting betalen in het noodlijdende vaderland. Nochtans vinden ze dat ze hun vaderlandse plicht doen door Grieken tewerk te stellen.
Wat gaat het programma zijn van het Griekse voorzitterschap? Eenheid, en daarmee wordt de eenheid van de EU bedoeld, wat kan worden geïnterpreteerd dat Griekenland nog steeds om begrip bij de Europese partners blijft vragen. En ondanks het feit dat iedereen er een verschillende mening op nahoudt, is de bestemming voor iedereen in dat Europa dezelfde. Weer gaat Griekenland benadrukken dat er groei moet komen. Nu ja, dat hebben we hier al 3 jaar gehoord, maar veel groei hebben we nog niet gemerkt. Of Europa er in kan slagen om groei aan te wakkeren, lijkt ook hoe langer hoe twijfelachtiger. En natuurlijk wil Griekenland het hebben over maatregelen om de werkgelegenheid op te drijven. Absoluut nodig in een land waar de werkloosheid de hoogste is van de hele EU. En tenslotte is veiligheid voor Griekenland een belangrijk punt. Het is duidelijk dat daarmee gedoeld wordt op het feit dat de grenzen van Griekenland poreus zijn en dat er voortdurende vluchtelingen binnen blijven stromen. Griekenland wil meer hulp van de EU om dat probleem te bestrijden, wat een logisch verzoek is. Laten we hopen dat de wetgeving in het land eerst wordt aangepast zodat vluchtelingen in ieder geval niet meteen het etiket “illegaal” opgeplakt krijgen, want dat maakt hun lot er niet makkelijker op.
Op zich vind ik het eigenlijk best wel een mooi design, los van de boodschap. Het is overigens ontworpen door een Grieks bedrijf: Beetroot Design, die best wel een mooi portfolio kunnen voorleggen. Als het goed is, mogen we het ook zeggen. Ook positief: dit bedrijf heeft voor zover geweten, geen banden met de politieke partijen, dus het lijkt geen vriendendienst geweest te zijn, zoals we dan normaal gezien van de Griekse politici gewend zijn.
Kostprijs van het design is 12.000 euro. Dit staat toch wel in schril contrast met de 147.600€ die is goedgekeurd voor het aanschaffen van speciale dassen en sjaaltjes. Totale budget voor het voorzitterschap is trouwens 50 miljoen euro. Goedgekeurd door de trojka, dat spreekt.
τι κασκολια και γÏαβατες. να τους δωσουνε ενα πακετακι με λιγο μελι, μια Ïακι ενα τσιπουÏακι, λιγο κÏασι λιγο θαλασα και στα θηλυκα και ενα αγοÏι μου.
Λιγο χαλβα, να μαθουνε να Ï„Ïωνε οι ΕυÏωπεοι.
αντε και κανα στικακι , με τη λιστα.
ΜαÏινελλα , ΦαÏαντουÏη , Îτεμης Ρουσος και φυσικα τη γιαγια Îανα ΜουσκουÏη.
http://www.youtube.com/watch?v=tlQqT7ywS1Q