Ik had het in de vorige post al aangehaald: premier Samaras vertelde in zijn nieuwjaarstoespraak aan de Griekse bevolking dat Griekenland in 2014 een “normaal land” zal worden.
De toespraak werd uitgezonden door de interim “openbare” zender DT. De zender had een film geprogrammeerd na de toespraak van de premier. Als je digitaal keek, kon je al zien hoe die film heette. U ziet het op de foto hier links. Ik geef u even de vertaling mee: “Een onbegrijpelijke parodie. Komedie. Drie Duitsers en hun collaborateur…”. Het zag er voor velen ook weer als een Freudiaanse verwijzing uit.
Maar goed, ik wil het eigenlijk even over die toespraak hebben. Volgens de premier zou Griekenland dit jaar terugkeren naar de financiële markten. De tijd van het memorandum is voorbij, en Griekenland zou niet verder hoeven te lenen van de trojka. Het primaire surplus (het geld dat overblijft nadat aan de leenverplichtingen is voldaan) zou de economie weer doen aanzwengelen.
Volgens mij had de premier zich van publiek vergist. Of had hij nu echt verwacht dat er gejuich in de Griekse woonkamers te horen zou zijn? Na jaren van crisis weten de meeste Grieken nu ook dat het geld dat van de trojka wordt geleend, aan goedkopere rente wordt geleend, dan als Griekenland het op de internationale markten moet gaan ophalen. Ze weten ook dat de besparingen die worden opgelegd door de trojka, niet ophouden wanneer het tweede hulppakket is afgelopen. Zoveel heeft Olli Rehn al gezegd: Griekenland is nog jaren afhankelijk van Europa voor zijn financiële politiek.
En de terugkeer naar de financiële markten belooft dan ook helemaal niets goed voor de gemiddelde Griek. De welvaart voor de man in de straat komt er niet mee terug. Hoe normaal Griekenland zal zijn, dat is nog maar de vraag. En wat voor nieuws is dat nu in godsnaam? Moet je nu dit soort dingen in een nieuwsjaarboodschap vermelden aan de Grieken? Het lijkt er op dat hij weinig goed nieuws kan vinden en dat hij het dan maar over deze boeg heeft gegooid.
Want goed nieuws valt er niet te verwachten. Er staan nog nieuwe besparingen op het programma, en de traditionele partijen staan op instorten. Samaras probeert het hoofd boven water te houden op deze manier. De voorzitter van PASOK, die probeerde het op een andere manier. Hij had het lumineuze idee om de componist Mikis Theodorakis voor te dragen voor de post van president van de Helleense Republiek (de termijn van Karolos Papoulias zit er eind dit jaar op). Alle truken zijn goed voor Venizelos om een deel van de Griekse bevolking aan te spreken waar PASOK alle voeling mee kwijt is. Maar of het hem zal lukken, is ten zeerste te betwijfelen. Theodorakis bedankte namelijk feestelijk voor de eer, zoals verwacht. In een andere tijd, met andere politici, zou hij niet eens een slechte keuze zijn geweest.
En dus zal Venizelos naar andere truken moeten zoeken om politiek te overleven.
Dank voor je interessante blogs die ik als ex-Griekenlandbewoner met veel belangstelling volg. Alleen wilde ik nog het volgende corrigeren: het primaire surplus is niet het geld dat overblijft nadat aan de leenverplichtingen is voldaan, maar is het geld dat overblijft zonder rekening te houden met de intrestbetalingen. Dus zelfs met een primair surplus kan de begroting nog een belangrijk tekort vertonen wanneer de intreslasten hoog oplopen.