Controle op de trojka

Het Europese Parlement heeft besloten om een onderzoek in te stellen naar de werking van de trojka. Voor diegenen voor wie zoiets een beetje vreemd klinkt: het Europese Parlement is compleet buitenspel gehouden bij het opstellen van de besparingsmaatregelen in de landen waar de trojka is neergestreken. De trojka bestaat namelijk uit afgevaardigden van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (en het IMF, maar dat doet er nu even niet toe). Van alle instellingen die hierboven zijn vernoemd, wordt enkel het Europese Parlement democratisch verkozen door het volk. Dat is ook de reden waarom zo veel mensen zeggen dat de trojka niet democratisch is.

Troika Inquiry, zo luidt het, en er is zelfs een speciale website voor gemaakt. Leden van het Europese Parlement zouden hier vorige week al zijn aangekomen, om hun onderzoek te beginnen naar de werking van de trojka. We kennen allemaal de verzuchtingen: foute groeiberekeningen, een veel te grote nadruk op besparingen en nauwelijks maatregelen die de groei bevorderen. Ik ga het niet herhalen, Antonis Samaras heeft het, toen hij nog oppositieleider was, allemaal heel erg mooi op een rijtje gezet.

Dat rijtje, dat is hij misschien kwijt, of misschien heeft hij ondertussen andere prioriteiten. Hij vond het namelijk geen goed idee dat die Troika Inquiry vorige week al van start zou gaan. Er waren hier namelijk festiviteiten om officieel te vieren dat Griekenland EU-voorzitter was. Niets en niemand mocht het feestje storen. Ook de Griekse bevolking niet. Die werd nochtans uitgebreid in de bloemetjes gezet door Jose Manuel Barroso, die de Grieken prees voor hun volharding. De ivoren toren was nooit eerder zo hoog. Uit protest bleven oppositieleiders Tsipras en Kouvelis weg, en ze werden in de pers daarvoor veroordeeld.

Maar ik dacht nu echt dat hier een mooie gelegenheid lag voor de Griekse overheid om inderdaad wat tegengewicht te bieden tegen die trojka. De diverse ministers komen op televisie zo vaak vertellen dat het harde onderhandelingen zijn. Waarom speel je het spel dan niet slim en nodig je de leden van het Europese Parlement niet uit op de inhuldiging van het voorzitterschap. Qua signaal kan dat tellen.

Nu was het signaal dat Samaras en ook Martin Schultz, de voorzitter van dat Europese Parlement, hebben gegeven dat het onderzoek naar de trojka nog wel even kan wachten. Met andere woorden, dat onderzoek is niet meteen een prioriteit. We moeten nu namelijk heel hard hoera roepen dat Griekenland een primair surplus heeft. Ik zie dat de buitenlandse pers daar ook hoe langer hoe meer in meegaat. Alsof Griekenland uit het dal is. De ministers zijn nu al aan het beloven dat ze het geld van het primaire surplus zullen aanwenden om het lijden van bepaalde bevolkingsgroepen te verzachten. Een nieuwe zeepbel is in de maak.

Ik nodig iedereen hier uit om een geweldig goed artikel van de Griekse journalist Nick Malkoutzis te lezen, in het Engels. Het zegt in veel betere woorden dan ik dat hier kan doen, hoe de vork nu precies aan de steel zit met die trojka en met dat Europese Parlement.

7 thoughts on “Controle op de trojka

  1. Op je blog ben je nog zo eerlijk om over een PRIMAIR surplus te spreken. Vele MSM praten slechts over een begrotingsoverschot (surplus). Daarbij gaan ze voor het gemak en in het voordeel van Brussel even voorbij aan het feit dat dit het cijfer is ZONDER de rente betalingen over de mega schuld die GRIE inmiddels heeft.

    Als je alle cijfertjes bekijkt kun je alleen maar concluderen dat GRIE nog steeds in de dal ligt en daar op de huidige manier niet meer uit gaat komen. De vraag is of liegen hetzelfde is als halve waarheden vertellen.

  2. Is het onzorgvuldigheid van de buitenlandse media, of wil men gewoon die Troika Inquiry gauw van de baan, zonder al te veel nare bijverschijnselen? In ieder geval is de coalitieregering zich al aan het voorbereiden om met het primaire surplus zo veel mogelijk stemmen te beginnen afkopen. Want in de laatste opiniepeilingen wordt PASOK volledig van de kaart geveegd en ligt SYRIZA ver voorop. Mei wordt een zeer interessante maand in Griekenland.

  3. Mooie interventie. We moeten Bas Eickhout wel even attenderen op het feit dat 2 oligarchen de oliemarkt in Griekenland in handen hebben (Vardinoyiannis en Melissanidis). Die ga je niet zo maar tegen de haren in strijken door te veel nadruk te leggen op hernieuwbare energiebronnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *