Vandaag loopt de Athens-Summit 2008 af. Dit internationale milieucongres zou moeten aantonen dat Griekenland niet alleen hoopt om een energieknooppunt te worden in Zuidoost-Europa, maar ook dat het met het milieu begaan is. Overeenkomsten met Rusland wijzen er op dat Griekenland inderdaad een belangrijk doorvoerpunt wordt voor voornamelijk aardgas. Wat het milieu betreft, sputtert het allemaal wel een beetje.
Zoals ik een tijdje geleden al schreef, is Griekenland uit het verdrag van Kyoto gekegeld. Het mag op dit ogenblik niet deelnemen aan het systeem van aankopen en verkopen van kredieten voor het produceren van broeikasgassen. In de praktijk is dat niet erg: het systeem is eigenlijk nog niet eens in voege, en Griekenland produceert niet zo veel broeikasgassen. Maar het is natuurlijk wel een klap in het gezicht voor het land dat de Europese Milieucommissaris heeft geleverd.
Het ministerie van Milieu en Openbare Werken beweert nu dat Griekenland NIET uit het verdrag van Kyoto is gewipt. Het zal allemaal wel een kwestie van interpretatie zijn, maar het milieurapport van dit land is niet fraai. Laten we maar eens kijken naar het palmares van de bevoegde minister.
Georgos Souflias is niet 1 keer naar een bijeenkomst van de Europese ministers van Milieu geweest. Hij had ook geen afvaardiging gestuurd naar de Bali-top van een aantal maanden geleden. Hij blijft volhouden dat de Acheloos-rivier moet worden omgeleid om de boeren van de Thessalië-vlakte (een belangrijk kiezerscorps) tevreden te houden zodat ze hun dorstige gewassen kunnen blijven telen en hun waterverspillende sproeimethodes kunnen blijven gebruiken. De ernstige milieugevolgen ziet Souflias niet.
Gisteren beweerde de man op de summit dat Griekenland misschien wel het gebruik van kernenergie moet overwegen (en dat terwijl de optie van hernieuwbare energie nauwelijks in de praktijk wordt gezet, en de openbare energieleverancier een monopolie blijft hebben, voornamelijk op de bruinkoolontginning). Volgens hem is kernenergie “groene energie” (dat heeft ie letterlijk gezet). De minister slaagt er ook niet in om recyclage van de grond te krijgen. Grieken recycleren wel enigszins, maar uiteindelijk komt alles toch op de zelfde vuilnisbelt. En dan zwijgen we nog van de illegale stortplaatsen over het hele land.
Valt ook onder de bevoegdheid van de minister: het opstellen van een landregister of kadaster. Dat schijnt ook maar niet te lukken.
En het kersje op de taart: Souflias bouwt een buitenverblijf niet ver van Sounion, waarvoor hij geen vergunning heeft! Hij had een vergunning voor het bouwen van 2 kleine woningen, maar die is verlopen. In de plaats daarvan bouwt hij 1 grote woonst, wat helemaal niet kan. Hij heeft ondertussen medewerkers van zijn ministerie (die hij zelf heeft aangenomen, natuurlijk) aan de slag gezet om alles “in orde te krijgen”. Griekenland wordt volgebouwd met illegale woonsten en deze man zou daar iets moeten gaan tegen doen. Hij geeft een mooi voorbeeld.
Het is me een raadsel hoe hij nog steeds op zijn ministerpostje kan blijven zitten.