Rellen in Athene naar aanleiding van herdenking Imia-crisis

31 januari 1996. Ik woonde nog in België maar het nieuws bereikte de Lage Landen wel: tussen Griekenland en Turkije was het bijna tot oorlog gekomen. Twistpunt was een rotsformatie met wat geiten in de buurt van het eiland Kalymnos. De Grieken noemen de rotsen Imia, de Turken noemen ze Kardak. Turkse journalisten besloten in junari 1996 om een Turkse vlag op de rotsen te planten. Hun actie wordt gevolgd met camera’s en live op de televisie in Turkije uitgezonden. Griekenland stuurt een paar oorlogsschepen naar Imia en de zeemacht haalt de Turkse vlag naar beneden en hijst de Griekse blauw-witte vlag in de plaats. De acties van Turkse en Griekse zeemacht worden gevolgd vanuit een Griekse helikopter die neerstort. Drie officiers kwamen daarbij om het leven. Bill Clinton moest zijn diplomatieke talenten boven halen om de spanning tussen de twee NAVO-leden te doen afnemen. Toenmalig premier Simitis bedankt de Amerikanen daarvoor in het Griekse parlement. Iets waarvoor hij uitgejouwd werd.  5 jaar later komt Griekenland bij de Eurozone en worden er waanzinnig veel wapens gekocht bij de Duitse en Franse defensie-industrie.

De Imia-crisis is maar één van de zovele territoritale geschillen tussen Griekenland en Turkije en ik verwacht dat we er nog meer gaan zien als blijkt dat er olie in de Egeïsche Zee zit. Sinds er weer toenadering is gekomen tussen beide landen na de dodelijke aardbevingen in 1999, is de spanning wel weer afgenomen en er werd nadien niet al te veel meer doorgeboomd over de Imia-crisis. Enkel de zeer conservatieve politici en extreem-rechtse partijen (zoals LA.O.S.) destijds vonden dat er op 31 januari telkens een herdenking moest plaatsvinden.

Die herdenkingen  waren meestal een samenkomst van een paar tientallen hardliners. Sinds de opkomst van Gouden Dageraad heeft de herdenking echter meer aandacht gekregen. Opeens zijn er 3 helden voor het vaderland gesneuveld. Er zijn geruchten dat de helikopter door de Turken zou zijn neergeschoten. We zullen het wel nooit weten. Premier Samaras voegt zich nu ook bij de politici die de drie doden officieel herdenken. Hij ging langs bij de familie van de drie overlevenden en is daarmee de eerste premier die zoiets doet. Een kopie van de dialogen van het bezoek kwam ook op zijn webpagina te staan. Het past perfect in het nationalistische beleid van deze politicus, die ook verantwoordelijk is voor de crisis in de naamskwestie van FYROM.

Gisteren had Gouden Dageraad aangekondigd om een herdenkingsplechtigheid te organiseren in het centrum van Athene. De partij kreeg een marsverbod opgelegd: een herdenking mocht wel, een mars op het Syntagmaplein mocht niet. En die mars is er ook niet gekomen.

Maar er is wel een mars op Syntagma gekomen van anti-fascistische betogers. De oproerpolitie mocht weer eens uitrukken. Er gaat ondertussen nauwelijks een dag voorbij zonder dat we die zwaar bewapende politieagenten in de straten van de Griekse hoofdstad zien. Er werd weer kwistig omgesprongen met traangas en op het Syntagmaplein viel een gewonde die met de ziekenwagen moest worden afgevoerd. Volgens ooggetuigen zou de politie hem met de achterkant van de matrak op het hoofd hebben geklopt. Volgens de politie zelf is de betoger uitgeschoven op de straat.

In het stationnetje van Monastiraki kwam het tot een handgemeen met de oproerpolitie. Leuk, zo op een zaterdagavond.

Εθνική Αυγή - de nieuwe naam van Gouden Dageraad

Εθνική Αυγή – de nieuwe naam van Gouden Dageraad

Gouden Dageraad zelf hield zich koest. De partij hield zich met een andere problematiek bezig. De vrees bestaat namelijk dat Gouden Dageraad als partij buiten de wet gaat worden gesteld. Zes van de achttien parlementsleden zit al achter de tralies en de partij wordt gezien als een criminele organisatie. Dus werd de herdenking gisteren gebruikt om aan te kondigen dat de partij van naam zal veranderen als ze buiten de wet zal worden gesteld. De nieuwe partij zou dan “Εθνική Αυγή” of Nationale Dageraad gaan heten. Op de foto ziet u dat de partij zich een “patriotische partij” noemt.

De presentatie van de nieuwe naam is op video vastgelegd. U ziet de woordvoerder van de partij, Ilias Kasidiaris, kandidaat burgemeester voor Athene, onder een spandoek met daarop twee koppen. Dat zijn niet de gezichten van de omgekomen officieren in Imia, maar wel de twee aanhangers van de partij die een paar weken geleden zijn neergekogeld en nu ook “helden” zijn geworden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *