586,94 euro

Zo veel had premier Samaras beloofd aan de slachtoffers van de eerste zware aardbeving van 6,2 Richter vorige zondag in Kefalonia, en om er voor in aanmerking te komen, hoef je niet al te veel papieren voor te leggen (altijd een belangrijke melding in het bureaucratische Griekenland). De voorbij week zijn er honderden naschokken geregistreerd op het eiland. 1000 huizen waren gecontroleerd op schade, en 500 er van waren onbewoonbaar verklaard. De zwaarste schade werd opgetekend in Lixouri een dorp niet ver uit de buurt van de hoofdstad Argostoli. De overheid had een ferrieboot naar Argostoli gestuurd, waar de mensen die hun huizen niet meer in konden, tenminste konden overnachten. De scholen bleven gesloten. Met 586,94 euro doe je niet veel, maar de armpjes van Samaras zijn kort en zijn zakken diep. Hij kon hier moeilijk gaan beweren dat hij het primaire surplus aan de slachtoffers zou gaan geven, want hij heeft het al aan de gepensioneerden beloofd. Het geld dat de staat heeft gerecupereerd van criminele activiteiten (ruim 17 miljoen euro), kan hij ook al niet gebruiken, want ook dat heeft hij al elders beloofd.

Toen Samaras ter plaatse was gekomen vorige week, zei hij tegen iedereen die het wilde horen, dat Kefalonia veilig was. Hij zegt dat omdat hij er moet op rekenen dat er deze zomer heel wat toeristen naar het eiland zullen afzakken, om op die manier te zorgen voor fondsen om het eiland weer op te bouwen, want de overheid heeft dat geld gewoon niet.

Maar gisterochtend, maandag, om 5:10u sloeg Enceladus weer toe. Alweer een aardbeving, en bijna op dezelfde plaats. Volgens Europese bronnen was het een beving van 6,1 Richter, maar het Griekse nationaal geodynamisch instituut hield het op 5,7. Niet verwonderlijk: wanneer een beving groter is dan 6 Richter, betaalt de overheid alle schade. En die schade is nu veel groter (u ziet hier een aantal foto’s) en de controle moet helemaal van voren af aan beginnen. Wegen zijn verwoest, rotsblokken zijn naar beneden gekomen. Er vielen dit keer gewonden, zij het niet al te ernstig. Of Kefalonia veilig is, durf ik niet te zeggen. Op televisie komen nu allerlei seismologen aan het woord, en het enige wat ik er uit opmaak, is dat ze het niet met mekaar eens zijn hoe de situatie verder zal evolueren. Elke seismoloog heeft zijn eigen mening en theorie, en dat is niet bepaald geruststellend. Nu is Kefalonia een eiland dat wel vaker wordt geraakt door aardbevingen (in 1953 is bijna het hele eiland plat gelegd). En dat leidde een seismoloog er toe om te zeggen dat hij de komende 10 jaar een beving van 7 Richter verwacht. Samaras zal het niet graag horen.

Het Defkalion-programma is geactiveerd (Defkalion is de oudgriekse versie van de zondvloed). De Griekse zeemacht heeft twee schepen met medisch materieel naar Kefalonia gestuurd. Minister van Openbare Orde Dendias ging zelf de schade opmeten, maar werd geconfronteerd met een paar boze bewoners die het gevoel hebben dat de overheid niet echt in hen geïnteresseerd is.

De woede is begrijpelijk, maar tegen de oerkracht van een aardbeving kun je natuurlijk erg weinig beginnen, maar een goed gecoördineerde opvang zou al veel helpen. En laat daar nu net het schoentje wringen. Het Defkalion-plan schijnt aan alle kanten te rammelen want mensen wisten niet waar naartoe. Er waren een paar tenten opgezet, waar slechts een beperkt aantal mensen terecht konden. Sommigen werden in een sporthal opgenomen, de ferrieboot meerde niet aan in Lixouri, maar in Argostoli en de wegen van Lixouri naar Argostoli zijn moeilijk berijdbaar. Komt daar nog bij dat het ondertussen flink koud is geworden in Griekenland en dat is niet bepaald prettig voor mensen die hun huizen niet meer in kunnen.

Het is een bijkomende zorg bij het zwaar geplaagde Griekenland. Ik acht de kans dat de slachtoffers echt vergoed zullen worden voor hun schade, zo goed als nihil.

10 thoughts on “586,94 euro

  1. Wie bedenkt nou zo’n raar bedrag: 586,94???

  2. Adonis Giorgiadis bezoekt het ziekenhuis van Kefalonia, als deze brulboei 1 keer zijn scheur opentrekt stort de rest van Kefalonia in.

  3. Of je hebt ervoor gezorgd dat je de villa die je destijds zelf gebouwd hebt en die je eigenlijk niet meer gebruikt (omdat je genoeg andere woningen bezit) bewust dubbel verzekerd hebt, hopend en wachtend op een dag als deze. De woning was al enigszins beschadigd door vorige aardbevingen en/of niet geheel legale bouw en al met al niet of nauwelijks te verkopen. Benieuwd hoeveel deze “ramp” gaat opleveren voor mijn kennis. De robola wijn zal extra goed doen smaken dit jaar.

  4. 0,94 για να παρουν στραγάλια.

  5. Wij zijn hier toch wat verbaasd over de omvang van de schades.Volos heeft ook weet van aardbevingen en ik herinner me er eentje in de jaren ’80 met een 6,8richter (er werd gezegd dat het eigenlijk 7,1was) en er was geen noemenswaardige schade.De stad is wel platgelegd in de jaren’50 en sindsdien ‘antisysmisch’gebouwd en schijnt waarlijk tegen veel bestand.
    Nu,de ene aardbeving is de andere niet.Ze geven allemaal een ander gevoel :sommige zijn zwevend,andere kloppend of rammelend…

  6. @Jenny, eerlijk waar, verbaast je dat ?

    Een beetje (legaal) huis van baksteen kan een beving tot 6M toch zeker wel verdragen ? Natuurlijk zal er schade zijn, vooral esthetisch en tot op zekere hoogte ook wel structureel, maar huizen die instorten en gebouwen die onbewoonbaar worden verklaard en op zulke grote schaal ? Zeker gebouwen die zich bevinden in tektonisch actief gebied (Kefalonia ligt pal naast de grote breuklijn die de Afrikaanse plaat van de Euraziatische plaat scheidt, 8km uit van de westkust) en waarvan je het seismisch risico kent.
    Als ik de inspecteurs geloof in de media, dan spreken ze toch wel over voornamelijk “slecht ontwerp, slechte constructies, slecht materiaal”.

    Is het soms kort-door-de-bocht om te stellen dat diegenen die destijds zonodig de bouwvoorschriften wilden omzeilen (om toch die extra uitbouw met zicht op zee te hebben) daar nu een slaatje uit willen gaan slaan ? Uit mijn eigen ervaring weet ik namelijk dat dat het geval is.

    Ik kan me nog herinneren dat van de aardbevings ramp (1999) in Turkije z’n oorzaak vond in het hoge aantal illegale constructies. Het zal op Kefalonia niet veel anders zijn. En iedereen die Kefalonia een beetje kent weet dat men daar – meer dan op welk ander eiland dan ook – wars is van overheidsbemoeienis, autoriteit en van bovenaf opgelegde voorschriften.

  7. @bea zon bedrag kunnen alleen mensen met een universiteitsdiploma bedenken

  8. Hoe zit het eigenlijk met het verzekeren van je huis tegen aardbevingen? Volgens mij is het verzekeren tegen natuurrampen niet makkelijk, hoe duur/moeilijk is dat in aardbeving-gevoelig-gebied?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *