Hoe de Griekse overheid examens tot een gruwel maakt

Het Griekse schooljaar zit er op. De Panhelleense examens zijn voorbij en de afgestudeerden van de middelbare school weten of ze naar de universiteit van hun keuze kunnen gaan in de afdeling die ze willen volgen. Mijn vrouw was dit jaar niet gevraagd om toezichter te zijn tijdens deze examens. Tot op het laatste moment: vrijdag en zaterdag moest ze gaan toezicht houden op een groep van 10 leerlingen. Vrijdag moesten de leerlingen examen vrij ontwerp afleggen en zaterdag architectonisch ontwerp. Normaal gezien zouden er 15 leerlingen aanwezig moeten zijn.

De hele procedure is onwaarschijnlijk en ik weet niet of ik ondertussen goed begrepen heb hoe het allemaal in mekaar zit. De lessen vrij ontwerp zijn ondertussen afgeschaft in het lykeio (hogere middelbaar onderwijs) door de besparingsdrift in de openbare sector. Toch blijft de les nog een onderdeel van het curriculum, want mensen die een studie “restauratie van kunstwerken”, “graficus” of “binnenhuisarchitect” willen aanvatten, moeten dit examen afleggen. Pure kafka. Omdat de lessen al een jaar niet meer werden gegeven, moesten de leerlingen noodgedwongen les gaan volgen in de privéscholen, de frontistiria. Nog meer kafka.

En omdat er veel te weinig leerlingen zijn over heel Griekenland, werd besloten om iedereen naar Piraeus te brengen, zodat ze daar het examen konden afleggen. Het kost namelijk te veel voor de overheid om de examens in alle delen van Griekenland te organiseren. Zo waren er dus leerlingen van Rhodos, Alexandroupoli, Evia, Messolonghi en zo meer. Ze moesten niet alleen vrijdag examens afleggen, maar ook zaterdag. Omdat het om jonge mensen gaat, zijn ze allemaal met hun ouders van over heel Griekenland gekomen en hebben ze hier een hotelkamer gehuurd. Allemaal op eigen kosten. Nog meer kafka.

De ouders van deze leerlingen hebben het afgelopen schooljaar wel heel diep in de geldbuidel moeten tasten om gewoon nog maar het examen te kunnen afleggen. Het is nog niet zeker of iedereen zo maar zal kunnen doorgaan naar de universiteit. Wat een verschrikkelijke lijdensweg om je passie te kunnen studeren.

4 thoughts on “Hoe de Griekse overheid examens tot een gruwel maakt

  1. De toeristische sector van Piraeus zal er niet rouwig om zijn :-/

  2. Ook als je muziek wil studeren moet je apart examen doen voor ‘harmonie’ en ‘dictee’, dure prive muzieklessen.
    Onze ervaring is dat de kosten tijdens de laatste jaren middelbare school hoog zijn, maar eenmaal binnen je universiteit is het (in ons geval) goedkoop, zonder collegegeld, gratis boeken en gratis eten. In Nederland moet je vanaf volgend jaar geld lenen en begint je leven na de universiteit met een studieschuld.
    Onze dochter heeft dit jaar de A’ lykeio gedaan, inderdaad grote verwarring onder leraren en leerlingen, want voor het eerst moest alle voorgeschreven leerstof ook gedoceerd worden, omdat de eindejaars-tentamens voor de helft van het ministerie van onderwijs komen. De leerstof was eigenlijk teveel waardoor er nauwelijks tijd voor uitleg was.
    Aan de andere kant zijn er op het alg. lykeio vrij veel leerlingen die misschien niet geschikt zijn voor de universiteit, maar er is niet zoveel alternatief voor goed beroepsonderwijs. Eigenlijk wil iedereen hier een plek op een universiteit, daarna komt er een ‘gat’ en daarna een groep die laaggeschoold blijft. Tot nu toe zijn de griekse leerlingen en ook hun (zeer gespannen) ouders gewend dat met de papagaai-methode, alles stomweg uit je hoofd leren, je wel ver komt in het leven. Het is zielig om te zien hoeveel stress er gaande is op de middelbare scholen en hoeveel druk de kinderen voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *