Nieuwe openbare omroep NERIT is een grap

Dat de media in Griekenland niet bepaald objectief zijn, is algemeen geweten. Maar wat we de laatste tijd zien en horen, lijkt toch niet meer thuis te horen in een Europese democratie. Ik hoef de bruuske sluiting van ERT, de voormalige openbare omroep, niet meer in herinnering te brengen. Laten we het hebben over zijn opvolger: NERIT. Een paar dagen voor de halve finale van Eurovision ging deze zender de lucht in. Een openbare omroep kon je het niet noemen. NERIT lijkt veel meer op een staatsomroep.

Twee dagen na de eerste uitzending van de zender, nam voorzitter Georgos Prokopakis ontslag. Hij protesteerde daarmee tegen het feit dat de eerste uitzending van de nieuwe zender een zoveelste herhaling van een oude Griekse film was, maar ook tegen het feit dat de normale procedure voor het aannemen van personeel in de openbare sector niet werd gevolgd. Daardoor kregen sommige mensen bij NERIT een baan, hoewel ze daar niet de vereiste kwalificaties voor hadden. Met zijn ontslag maakte Prokopakis duidelijk dat bij NERIT hetzelfde cliëntelisme wordt gehanteerd als destijds bij voorganger ERT. Bovendien heeft NERIT niet alleen een Raad van Bestuur, maar ook een Raad van Toezicht, waarin drie leden van regeringspartij Nea Dimokratia en drie leden van PASOK zetelen. Voor Prokopakis kon daarmee geen sprake zijn van een openbare omroep, maar wel van een staatsomroep.

Zijn opvolger, Antonis Makrydimitris, nam vorige donderdag ontslag, samen met vice-voorzitter Rudolph Moronis. Christos Chomenidis, een Grieks schrijver, die in de Raad Van Bestuur zit, volgde op zondag.

Moronis schreef op zijn facebook-pagina: “Als je afkondigt dat je iets wil creëren dat onafhankelijk, onpartijdig en van goede kwaliteit is, maar je meent het niet, geef de baan dan niet aan iemand die het wel meent”.  In een interview met de website www.thetoc.gr verklaarde Moronis “Volgens de algemene opvatting, en in mijn ogen is [NERIT] noch een onafhankelijke, noch een kwaliteitszender. En ik heb geen enkele reden om tevergeefs daar aan te werken.”

Zowel Makrydimitris als Chomenidis gaven nadien aan dat er bemoeienissen van bovenaf waren in de werking van de zender.

Op dat moment kopte de krant Avgi, de spreekbuis van SYRIZA, dat de overheid NERIT had verboden om de toespraak van oppositieleider Tsipras op de handelsbeurs DETh in Thessaloniki uit te zenden. Op die handelsbeurs is het traditie dat de Griekse premier zijn economische programma voor het komende jaar komt voorstellen, voor dat naar het parlement gaat. Traditiegetrouw werden de cadeautjes aan de verschillende belangengroepen uitgedeeld, maar premier Samaras is daar van teruggekomen. Hij heeft zelf nog geen toespraak gehouden op DETh, en dat is misschien niet eens zo onverstandig. Hij liet dat klusje over aan de vice-premier Venizelos. Venizelos deed zijn praatje op 6 september.

Tsipras kwam zijn praatje geven op 13 september. Gezien de voorsprong van SYRIZA in de huidige opiniepeilingen, was de Griekse burger wat meer geînteresseerd dan normaal in wat de oppositieleider ging beloven. Maar op NERIT kreeg hij daar dus niets van te zien. Alweer volgens www.thetoc.gr zou premier Samaras vervolgens ook alle eigenaars van de privézenders persoonlijk hebben opgebeld om hen te zeggen dat ook zij Tsipras niet mochten tonen.

Of het allemaal klopt, durf ik niet te bevestigen. www.thetoc.gr is in handen van de Latsis-groep, de rijkste Griek ter wereld. Feit is wel dat Tsipras niet te zien was op NERIT, maar wel op de privézenders. Daar stelden de journalisten weliswaar kritische vragen bij het economische programma dat de voorzitter van SYRIZA voorstelde. Het leek hen allemaal niet haalbaar. En wellicht hebben ze daar ook gelijk in. Een beetje kritische zin kan nooit kwaad. Alleen vreemd dat die kritische zin ver te zoeken was, toen premier Samaras beweerde dat hij tegen 2020 niet meer of niet minder dan 700.000 banen zou gaan creëren.

En NERIT ondertussen? De zender stelt in het Griekse medialandschap niets voor: geen hond kijkt er naar, maar elke Griek betaalt er wel kijk- en luistergeld voor. Een openbare omroep kun je het niet noemen, en de zender is ook geen lid van EBU (European Broadcasting Union), in tegenstelling tot ERT, dat er een stichtend lid van was. En omdat NERIT geen lid is, en ook geen aanvraag heeft ingediend, kan Griekenland in 2015 niet deelnemen aan Eurovision. De deadline voor aanvraag tot lidmaatschap liep gisteren af. We zullen het in Wenen dus moeten doen zonder de deelname van Griekenland. Niet dat de Grieken daar ondertussen nog van wakker zullen liggen. Die hebben andere zorgen aan hun hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *