De OHCHR (Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights) heeft Griekenland al een tijdje in het vizier wanneer het aankomt op de behandeling van vluchtelingen, migranten en gedetineerden.

Daarom komt de UN Subcommittee on Prevention of Torture (SPT) vandaag voor het eerst op bezoek in het land om de maatregelen te beoordelen die de overheid heeft genomen om mensen die van hun vrijheid zijn beroofd te beschermen tegen foltering en mishandeling. De commissie blijft hier tot 17 oktober.

Tijdens de missie zal de SPT-delegatie gevangenissen, politiebureaus, detentiecentra voor migranten en andere plaatsen van vrijheidsberoving bezoeken. Ze zullen ontmoetingen hebben met overheidsfunctionarissen, de Griekse ombudsman, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en VN-organisaties. De delegatie zal ook ontmoetingen hebben en gezamenlijke bezoeken afleggen met het nationale toezichtsorgaan, dat officieel bekend staat als het nationaal preventief mechanisme (NPM).

Het eerste bezoek komt op een moment dat er weer eens spanningen zijn wat betreft het gedrag van de Griekse politie. 10 dagen geleden overleed, in verdachte omstandigheden, de 37-jarige Pakistaan Muhammad Kamran Ashiq, die werkte als bezorger van maaltijden voor een digitaal platform. Hij woonde al sinds 2004 in Griekenland en sprak vloeiend Grieks, maar het politierapport schreef dat hij dakloos was, geen papieren had, en geen woord Grieks sprak.

Ashiq was eerder gearresteerd nadat een Griekse vrouw een klacht indiende wegens huiselijk geweld op 13 september. Hij werd gearresteerd en daarop weer vrijgelaten. Later werd hij door de DIAS politie weer gearresteerd, en tijdens die arrestatie verzette hij zich. Op 21 september werd gezegd dat hij was overleden. Er zijn sporen van fysiek geweld en foltering op zijn lichaam aangetroffen, alsook sporen van handboeien (er cicruleren foto’s op het internet, maar die ga ik hier niet plaatsen). De advocaat die de zaak op zich genomen heeft, zegt dat Ashiq niet door natuurlijke oorzaken om het leven is gekomen.

Hij zou in een aparte cel zijn gehouden omdat hij ruzie zou hebben gehad met andere gedetineerden in het politiekantoor van Agios Panteleimonas. In die cel was er toevallig geen camerabewaking, zodat er geen beelden zijn van wat er precies met Ashiq is gebeurd. Griekse politie en kustwacht heeft wel meer problemen met camerabeelden op cruciale momenten. Herinnert u zich dat de camera op het schip van de kustwacht ook niet functioneerde, toen het schip Ariadne, met honderden vluchtelingen aan boord, naar de zeebodem zonk voor de kust van Pylos?

Het politiekantoor van Agios Panteleimonas is 10 jaar geleden nog in opspraak gekomen omdat veel politiepersoneel er voor Gouden Dageraard stemde.

Een ander voorval zal wellicht ook moeten worden onderzocht: 5 dagen geleden hing een man uit Bangladesh zich op in het politiestation van Omonoia. Met zijn eigen kleren, aldus het politierapport. Hij was gearresteerd omdat hij volgens de politie samen met 11 anderen schade had toegebracht aan een politievoertuig.

Het politiekantoor van Omonoia is al vaker in opspraak gekomen voor het gedrag van de politieagenten. Gearresteerden werden er geslagen. Ook daar zijn gedetineerden al eens dood in hun cel aangetroffen. 2 jaar geleden maakte een 19-jarige vrouw bekend dat ze er door 2 politieagenten was verkracht. De bevoegde minister heeft afgelopen week het hoofd van het politiekantoor vervangen, maar of dat volstaat om de STP ge rust te stellen, zullen we moeten afwachten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *