Zo kopte de Griekse satirische site To Koulouri (vergelijkbaar met De Raaskalderij in Vlaanderen en De Speld in Nederland). Vergezocht is het niet, als je ziet wat voor figuren daar de dienst uitmaken. Neem nu Andreas Loverdos, zowaar een universiteitsprofessor en een advocaat. Op 28 okjober, tijdens de Nationale Feestdag, vergat de man te komen opdagen op voor de dankzegging (δοξολογία) in de Mitropoleos kathedraal van Athene. Dat wordt van hem verwacht omdat hij minister van Onderwijs en Religieuze Zaken is. Loverdos stelde een administratief onderzoek in om uit te vogelen waarom hij niet is komen opdagen. Dat is een officiële procedure en die is gisteren afgerond. En wat was de conclusie: de verantwoordelijkheid ligt bij het kantoor van Loverdos zelf. “Dus uiteindelijk bij mij”, gaf de minister grootmoedig toe. Vreemd dat de man eerst niet eens bij de mensen op zijn kantoor gaan vragen of hij zijn agenda van de dag eens kon inkijken. Maar goed, de regering heeft zo vele decennia lang postjes gecreëerd om dit soort jobs uit te voeren, dus het administratief onderzoek kan op die manier verrechtvaardigd worden.

Minister van Onderwijs Andreas Loverdos

Minister van Onderwijs Andreas Loverdos

Loverdos liet zich gisteren overigens nog op een sterke uitspraak betrappen. Door de besparingen in het onderwijs zijn er heel wat leerkrachten te kort. In een normaal land zou je denken dat ze daar achter komen tijdens de zomer. In Griekenland is dat duidelijk geworden in oktober, 2 maanden in het schooljaar. Er zijn heel wat scholen waar bepaalde lessen gewoon niet worden gegeven, omdat er geen leerkrachten zijn om de posities in te vullen. In totaal zou het volgens de minister om 1100 plaatsen gaan. Het tekort aan leerkrachten was overigens een van de aanleidingen deze week waarom de leerlingen meer dan 500 scholen over heel Griekenland bezet hielden.

Loverdos heeft geen budget om de 1100 plaatsen op te vullen, dus hij liet een ballonnetje op dat op heel wat goedkeuring kon rekenen in de regeringscoalitie. Hou u vast: leerkrachten zouden vrijwillig kunnen werken. Het ministerie betaalt dus helemaal niets. Gratis werken, verdorie! Wat een subliem idee! Wat staat er voor in de plaats: de overheid zou dan punten toekennen aan de leerkracht die gratis werkt. Μόρια worden die punten genoemd. Hoe meer moria, hoe meer kans je maakt op een vaste benoeming. De vast benoeming is nog steeds een wortel waarmee veel Grieken gelokt kunnen worden, dus het zou me niet verbazen dat er 1100 mensen worden gevonden die inderdaad vrijwillig willen werken, in de hoop om nadien in de veilige armen van de openbare sector te worden gesloten.

(ex-)Onderminister van Onderwijs Giorgos Stylios

(ex-)Onderminister van Onderwijs Giorgos Stylios

De onderminister (ministeries in Griekenland hebben: 1 minister, 1 onderminister, 1 plaatsvervangend minister) van Onderwijs was tot op dit moment een grote onbekende. Zijn naam: Giorgos Stylios. Sinds gisteren zal Griekenland geweten hebben wie de man is. Voor het eerst sprak hij in het Parlement gisteren en het kwam tot een aanvaring met harde tante Liana Kanelli, van de communistische partij (voor mij een saloncommuniste, maar dat is dan weer een ander verhaal). Kanelli nam het programma “sociale school” van de regering op de korrel. Dat is een programma waarbij kinderen zullen worden voorgelicht over goede eetgewoontes, gezonde levensstijl en zo meer. Kanelli is kritisch (en ik geef haar absoluut gelijk) om 2 redenen:

  • heel veel kinderen komen uit een milieu van armoede, waar een gezonde levensstijl en goede eetgewoontes niet evident zijn
  • de regering kondigt het programma vol trots aan in een mediacampagne die 3 miljoen euro kost

Stylios probeert het programma een beetje onhandig (je ziet dat de man geen sprekerservaring heeft) te verdedigen, wat dan weer tot een reactie van Kanelli leidt, die zegt dat zijn antwoord haar doet denken aan het “Qu’ils mangent de la brioche”, een uitspraak toegeschreven aan Marie-Antoinette.

De reactie van de onderminister is hallucinant. “Mevrouw Kanelli, u heeft een Kasidiaris nodig! Maar Stylios zal nooit een Kasidiaris worden.”

Mocht u niet meer weten wie Kasidiaris is: het gaat om de woordvoerder van Gouden Dageraad, die 2 jaar geleden diezelfde Kanelli een paar muilperen verkocht live in een uitzending op televisie.

Giorgos Stylios zegt dus onomwonden: mevrouw Kanelli, u heeft een goed pak slaap nodig. Het was de eerste keer dat Stylios in het parlement sprak, en het was tevens de laatste keer. Premier Samaras drong aan op zijn ontslag en Stylios heeft ontslag genomen.

Maar ziet u hoe de neonazi’s een begrip zijn geworden in de Griekse samenleving? Fascisme is al jaren een life style item in de Griekse media, en de reactie van Stylios toont aan dat het goed aanslaat. Totaal misplaatst voor een politicus, maar de ethiek is in dat beroep al lang zoek.

9 thoughts on “Monty Python aan het hoofd van het ministerie van Onderwijs

  1. ik ben zo met stomheid geslagen dat ik niet weet wat te zeggen…

  2. De heer Loverdos liet zich gisteren uit in een interview op televisie (ze zijn altijd te zien op televisie, die populisten) dat de voorzitter van de leerkrachtenbond OLME geen idee heeft wat de taken van leerkrachten zijn. Loverdos zelf, die advocaat is, die weet het allemaal wel.

  3. gelukkig maar…wat een stelletje stoethaspels..

  4. Waarlijk een multidisciplinair talent. Op de foto bovenaan dit blogitem demonstreert deze innovator, het nieuwe model leesbril dat elke Griek gratis kan verkrijgen.

  5. Volgende bedenking : verdient een leerkracht in GR niet meer met frontistirio dan met de officiële wedde ?

    Misschien is de idee van Loverdos ” dan ook uit de dagelijkse realiteit” gegrepen.

  6. De privé die beter betaalt dan de openbare sector?
    Dacht dat je Griekenland beter kende dan dat, @kaliopi.

  7. Bruno,

    Ik spreek uit de ervaring die ik hier in Rhodos dagelijks meemaak (ik weet dus niet zeker of dit in geheel Gr zo is)

    De schoondoch ter (een leerkracht) van onze overbuur heeft elke dag (7 op 7) tussen de tien en de twintig leerlingen…………..

    Reken dus maar uit.

  8. Diepe zucht! Onderwijs in Griekenland, van erg naar erger? En dat op de kap van 1) de leerlingen 2) al die leraren die zo hun best doen. Dat een minister van onderwijs niet op een belangrijke afspraak is……dat kan ik niet zo goed inschatten. Maar ‘een ballonnetje oplaten’, ik begrijp ‘voorstellen’ om 1100 mensen gratis in scholen te laten werken, en dat door iemand die aan het hoofd staat van het departement onderwijs!!? Wat is dat voor een beleid? Non-beleid? En dan maar rekenen op werkloze leraren bij wie het water aan de lippen staat!
    @Bruno heb je mijn mail ontvangen/gelezen ivm Yiannis? Graag antwoord asap.
    lina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *