Het is algemeen bekend: Griekenland heeft af te rekenen met heel wat belastingontduiking. Hoewel het verschijnsel wijdverbreid is, is het wel fout om te zeggen dat de Grieken geen belastingen betalen. Er zijn een heleboel Grieken die overigens geen belastingen kunnen ontduiken omdat hun hele inkomen bij de overheid bekend is. Maar de beroepsgroepen waarvoor dat niet het geval is, zijn vaak diegene die het meeste geld verdienen. En dus een niet onaanzienlijk bedrag niet aangeven aan de belastingsdienst. Het gaat voornamelijk over vrije beroepen, zoals ambachtslieden (elektriciens, loodgieters), maar ook advocaten, notarissen en dokters.
Die laatste beroepsgroepen kwamen een paar weken geleden op straat in wat men hier in Griekenland het stropdasprotest is gaan noemen. Ze protesteerden tegen de aangekondigde regeringsplannen om het pensioenstelsel aan te passen. Dat is in zijn huidige vom niet leefbaar op lange termijn en binnenkort is er wellicht geen geld meer om de pensioenen uit te betalen. Een en ander betekent dat bepaalde beroepsgroepen meer moeten gaan bijdragen aan de pensioenkassen, terwijl er op de pensioenen ook weer zal worden bespaard (voor de 12de keer al). Volgens afgevaardigden van de advocaten, notarissen en dokters, is de maat vol: ze kunnen deze nieuwe besparingen niet aan en vermoedelijk zullen ze hun praktijken moeten sluiten of zullen ze hun activiteiten naar het buitenland moeten verplaatsen. Dat kregen we o.a. te horen uit de mond van de voorzitter van de Atheense doktersbond, Georgos Patoulis. U ziet de man met zijn gezien hier rechts op een foto die hij nam om zijn patiënten een gelukkig nieuwjaar te wensen. Mij dunkt dat er nog wel wat vet op de soep zit.
Maar goed, we hadden het over belastingontduiking. De Griekse overheid heeft een plan om het ontduiken van belasting tegen te gaan. Een van de voornaamste wapens is het invoeren van plastic geld. Griekenland is toch nog steeds een cash-economie, maar de bedoeling is om meer en meer over te gaan tot betalingen met bankkaarten en kredietkaarten. Op die manier kunnen geldstromen gemakkelijker worden gevolgd en kan er ook sneller worden gecontroleerd of iemand meer geld uitgeeft dan dat hij bij de fiscus aangeeft als inkomsten. Het is een plan dat al door Yianis Varoufakis was geopperd. Het kost niet veel, en het is gemakkelijk in de praktijk te brengen. Of niet?
Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de capital controls nog steeds van kracht. Je kunt per week niet meer dan 420 euro van je rekening halen. De beperking geldt evenwel niet voor het betalen met cash- of kredietkaart. Nu is het de bedoeling om het betalingsverkeer met plastic geld aan te moedigen, of in ieder geval het gebruik van cash te ontmoedigen. Daar zijn allerlei plannen voor bedacht, maar voorlopig blijft het bij plannen. Zo zou een belastingsplichtige gedwongen worden om een bepaalde bedrag per maand via plastic geld te uit te geven, om aanspraak te kunnen maken op een belastingsvrijstelling op een minimumbedrag per jaar.
In het kader van deze plannen is de reclame te begrijpen die alle banken nu maken op radio en televisie voor de zogenaamde POS (Point of Sales): draagbare en draadloze betaalautomaatjes, die zelfs loodgieters mee naar hun klanten kunnen nemen. Of dat de handelaars er toe zal aan zetten om die dingen aan te schaffen, durf ik ten zeerste te betwijfelen. Het wantrouwen tegenover de overheid blijft nog steeds heel groot in Griekenland. Bovendien heeft iedereen het gevoel dat de taksen rechtstreeks naar Brussel en Berlijn gaan en niet worden gebruikt om een beter functionerend overheidsapparaat te hebben. Men ontwijkt liever zo veel mogelijk belastingen om op die manier nog wat extra geld over te hebben.
Hoe ga je trouwens oudere mensen overtuigen dat ze een betaalkaart moeten gebruiken. Mijn schoonmoeder is 74, en ze wil niet weten van plastic geld. “Over mijn dood lijk”, zegt ze me. “Ik ga liever binnen in de bank en sta liever in de rij te wachten tot ik mijn geld in handen heb. Ik vertrouw dat plastic geld niet.” En zo zijn er nog velen: die stonden tijdens de zomer overigens in lange rijen aan te schuiven aan de geldautomaten. Een mooi beeld voor de televisie die op die manier probeerde om de capital controls in beeld te brengen.
Maar het zijn niet alleen de gepensioneerde Grieken die niets voelen voor het plastic geld. Ook de dokters, alweer die Atheense Doktersbond onder leiding van Georgos Patoulis, zien geen heil in betalingen met kaart. De reden? Het zou de privacy van hun patiënten schenden. Tsja….
En dan heb je nog de ultra-religieuze Grieken die het cijfer 666, het nummer van het beest, in de chip zien die in een betaalkaart zit.
Zelf ben ik ook niet zo dol op betalen met kaart. Het is in Griekenland bijna onmogelijk om met een bankkaart te betalen zoals dat in België de gewoonte is. Met een kredietkaart kun je dan wel weer overal terecht. Maar het betaalverkeer met kaart is verschrikkelijk duur. De Griekse banken heffen er meer kosten op dan banken in andere landen. Tsja, dan heb ik er ook geen zin in.
Er zijn pro’s en contra’s. Op alle niveaus zo lijkt me. De argumentatie van de Doktersbond is wel nogal zwak. Maar iemand dwingen om een bepaald bedrag per maand via plastic geld uit te geven, dat vind ik ook wel heel vreemd, ietwat dictatoriaal, toch?
Maar dat er heel veel zwart geld omgaat in Griekenland, dat weet zowat iedereen. Hoe dat oplossen that’s the question.
Hela re Bruno, ik betaal al jaren met een gewone debitcard… Geen kredietkaart; natuurlijk kan dat wel gewoon in griekenland… !
Al dat ge..l over oudjes die dit niet kunnen en dat niet… Ten eerste is 74 helemaal niet zo oud, ten tweede moeten we dat oerconservatisme toch niet aanmoedigen? Elders surfen zeventigers en tachtigers gewoon over het net, betalen ze met ebanking en skypen ze met hun kleinkinderen… De grieken zijn toch geen achterlijk bergvolk? Gewoon meedoen met de rest zeg…
Ik sluit me helemaal aan bij Hans. Mooi verwoord!
Nog even voor alle duidelijkheid: ik ben zelf 76 !
zwart werken en betalen zit in de Griekse genen en zal erg moeilijk uit te roeien zijn!
bruno, schrijf je nog es iets over onze vluchtelingen?
ja belastingsontduiking iswerkelijk iets dat ik hier nog dagelijks meemaak. Als je een koffie gaat drinken of in een restaurant een glas wijn besteld en de eigenaar kent je bekom je geen betalingsbewijs. Ik zie echter wel meer mensen nu die in de grootwarenhuizen met betaalkaart betelane,gezien dit een manier is om meer dan 420 euro per week van hun rekening te krijgen.
Vrienden die ineen bamnk werken tervelde ij echter ook dat oudere mensen een kaart aangevraagd hebbenbmaar ze niet willen of kunnen gebruiken Misschien was dit ook zo in belgien veel jaren tgerug, Ik woon jhier veertig jaar maar daarvoor in belgie betaalde ik reeds mijn boodschappen met de bankkaart. zou het kun nen dat we meer informatie kregen over het gebruik i k van de kaart IKk herinner mij dat ik steeds de benzine voor mijn auto met de bankkaart betaalde en dit zonder problemen
Djuul, dat over die Griekse genen is dat wetenschappelijk onderzocht en bewezen??? Ik vind dat nogal wat om te zeggen!
Het zijn niet alleen ouderen die geen bankkaart willen/kunnen gebruiken,.Meestal wegens onwetendheid en gevoel van onzekerheid. Er zijn ook jongere koppels die er tegen zijn en dat omdat ze vrezen controle te verliezen over uitgaven, Inderdaad,je beheert beter met centen op zak.
Ja Caspeele,wij zijn met bankkaarten en cheques grootgebracht maar Grieken hebben niet veel vertrouwen in banken . Ze hebben al lang genoeg veel ervaringen opgedaan want faillissementen zijn regelmaat in de griekse moderne geschiedenis. Is dat misschien ook een reden voor de ‘griekse genen wat belastingontduiking betreft.?:):):) Ze zijn al zo dikwijls door hun eigen leiders bedrogen/bestolen geworden,wetend dat die eigen topmensen zichzelf verrijken met hun belastinggeld,…dus waarom zelf ook niet?
Daarbij is dat een wereldverschijnsel . Geeft een Belg,Duitser,Nieuw Zeelander….alles aan wat hij kan verdoezelen? Gewetensonderzoek !!!
In het kader van beter laat dan nooit? Van kale kippen kun je niet meer plukken. De huishoudkistjes met gleufjes voor elektra, huur, verzekeringen, huishoudgeld zijn al lang leeg. Voor zover die ooit gebruikt zijn daar in plaats van een dikke bundel geld op zak. Daarnaast is het geen plastic geld maar giraal geld.
Ik erger me al sinds de jaren 80 aan het compleet achterhaalde – vragend om belastingontduiking -betaalsysteem in Griekenland, alles cash. Rijen bij de DEI en waar dan ook. De huurbaas komt aan de deur. Men heeft echt nog een lange weg te gaan wil je de 40 jaar achterstand inhalen. Het zal al moeten beginnen bij het niet meer cash kunnen betalen van bijvoorbeeld je DEI, huur etc. (wordt moeilijk nu met alle achterstanden die er zijn) Dus verplicht een bankrekening en giraal betalen. Nog teveel Grieken hebben niet eens een bankrekening en dat zijn vaak geen werknemers maar eigenaren van eenmanszaken of puur zwarte werkgevers en hun werknemers. (Belastingontduiking)
Leeftijdsgebonden? Onzin. Helemaal eens met Hans, alhoewel het ook in NL nog steeds zo is dat vanaf 50+ nog steeds het meeste – van het weinige – cash omgaat en dan bedoel ik eerst pint en vervolgens het bedrijf naar binnen gaat om cash te betalen. (????) Maar ja letterlijk en figuurlijk is dit een uitstervend ras. 😀 Het zou ook hier sneller kunnen door cashbetalingen tegen te gaan net als in de Scandinavische landen.
Genen? Nee, maar wel lands wijs lands eer. Belastingontduiking krijg je met de paplepel ingegoten. Tijd om die lepel eens weg te gooien is al lang verstreken, maar ja beter laat dan nooit.
Ik las tot mijn verassing dat ui t een serieus onderzoek blijkt dat juist met name de Duitsers in zeer grote getale weigeren wat dan ook(ook grotere aanschaffingen)met “plastic”te betalen en insisteren om zoveel mogelijk met gewoon contante bankbiljetten te betalen. Leuk toch? Sorry ik heb de bron niet bij de hand, maar serieus bericht.
https://www.security.nl/posting/410679/80%25+betalingen+in+Duitsland+met+contant+geld
Het uit de circulatie en van de drukpers halen van bankbiljetten stuit op zeer hevig verzet van uiteraard de criminele wereld natuurlijk , maar officieel en bovengronds van DUITSLAND.
Ja, sorry.Voorlopig beperkt tot die van € 500,-
Volgens mij is dat net de kracht van het Griekse volk en dat beseffen ze maar al te goed. Ikzelf vertoef veel op Kreta. En geloof me; de eilanden zijn nóg veel meer vrijgevochten dan het Griekse vasteland. De mensen (doorgaans zelfstandigen: horeca en landbouw) “boeren” er goed. Alleen de staat merkt er weinig van. Maar je kan het het volk moeilijk kwalijk nemen dat ze de overheid niet meer vertrouwen. Ik sluit me alvast aan bij hun manier van denken.