Een tijdje geleden heb ik hier een bericht gepost over een schoonmaakster die over haar lagere school diploma had gelogen en daardoor haar job dreigde te verliezen, maar ook haar pensioen omdat al haar bijdragen aan de sociale kas teniet werden gedaan. De publieke opinie in Griekenland (en daarbuiten, zoals ook uit de reactie op mijn blogbericht bleek) reageerde heel erg fel en haar zaak is op 6 februari laatstleden voor het Hooggerechtshof gekomen.

Tijdens die zitting is het vrouw vrijgesproken. De redenering was dat haar vervalsing van het lagere school diploma de Griekse staat schade had berokkend tot 2015 en dat de feiten ondertussen zijn verjaard. Het is momenteel niet duidelijk of ze haar baan kan behouden, maar in ieder geval verliest ze haar sociale bijdragen niet.

Een van haar collega’s, een schoonmaakster van 50 – en moeder van 13 kinderen – is er niet zo goed vanaf gekomen. Bij de sollicitatie voor de post van schoonmaakster in het hospitaal van Ioannina, schreef ze dat ze de lagere school had afgemaakt in 1980, in plaats van 1981.

De vrouw zei dat ze over de datum had gelogen om een basisinkomen te kunnen krijgen, want haar 13 kinderen, van wie er 5 minderjarig zijn, zijn allemaal werkloos en het gezin heeft het bijzonder moeilijk om te overleven.

Het verdict van de rechter was keihard: de vrouw veroordeeld tot 8 jaar celstraf. Veroordeeld bij verstek, overigens, want ze kon tijdens de rechtszaak niet aanwezig zijn wegens hartproblemen. Ze had voor een verdaging van de zaak gevraagd. De vrouw zal in beroep gaan tegen de uitspraak.

Het lijkt wel alsof het gerecht een hetze is begonnen tegen schoonmaaksters. Het is algemeen bekend dat heel wat mensen die in de openbare sector tewerk zijn gesteld, met hun papieren hebben geknoeid en het is de bedoeling om daar tegen op te treden. De desbetreffende wetgeving is echter zo verouderd, dat de strafmaatregel – zoals in dit geval weer – onevenredig streng is.

Tegelijkertijd bleek dat de directeur van het algemene hospitaal van Nikaia (een deelgemeente van Piraeus) eveneens met zijn papieren had geknoeid. Tijdens een onderzoek naar zijn CV door de Eenheid voor Interne Audits, bleek dat de man gelogen had over 4 diploma’s. Hij had beweerd dat hij post-universitaire studies had gedaan en 2 doctoraten had behaald, wat niet klopte.

Toch merkwaardig, want de man is aangesteld door het ministerie van Volksgezondheid: door de minister (Xanthos) en onderminister (Polakis) zelf nog wel. Die hadden bij de aanstelling als voorwaarden gesteld dat de kandidaten 1) zuiver moesten zijn, 2) kennis van management in hun sector moesten hebben, en 3) het politieke raamwerk van de regering moeten kunnen volgen.

Alweer een teleurstelling van de regering Tsipras, die zich aan dezelfde praktijken blijkt te bezondigen als haar voorgangers. Moet ik er nog bij zeggen dat de directeur van Nikaia ondertussen weliswaar geschorst is, maar nog lang niet veroordeeld is? En het is nog maar de vraag of dat ooit zal gebeuren. Mag ik weer stellen dat er hier sprake is van een klassejustitie?

4 thoughts on “De oorlog tegen de schoonmaaksters

  1. Hallo Bruno, dank voor je berichtgeving.
    Is er een mogelijkheid deze schoonmaakster te steunen met haar hoger beroep.?

  2. Ik probeer het uit te vogelen, want aan deze zaak is heel wat minder ruchtbaarheid gegeven dan aan die van de andere schoonmaakster. Als ik meer info heb, voeg ik die toe aan mijn bericht.

  3. Ja, je mag dat stellen : KLASSEJUSTITIE !
    Ik volg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *