Erin Brockovich

Ik heb hier al een paar keer vermeld dat de rivier Asopos zwaar vervuild is. De Asopos stroomt ongeveer 40km ten noorden van Athene. Langs de oevers staan een groot aantal bedrijven, die u ook kunt zien wanneer u op de nationale snelweg rijdt, ter hoogte van Oropos. Deze bedrijven produceren verf, alumimium en dergelijke meer. Een erg vervuilende industrie. De afvalstoffen van hun productieproces lozen ze vlotjes in de rivier, die ondertussen verschrikkelijk vervuild is met zware metalen. De vervuiling is ook doorgedrongen tot het grondwater en is zelfs aangetroffen in het grondwater van de gemeentes rond de Asopos, tot in Thiva (Thebe) toe. Onderzoekers van de universiteit van Athene hebben een tijd geleden ontdekt dat ook wortels, uien en aardappelen die in de streek worden geteeld en op het bord van de Atheners komen, ook sporen van zware metalen bevatten. Het ministerie van Openbare Werken en Milieu (ik zeg het nog maar eens: hoe is het mogelijk dat deze 2 bevoegdheden onder 1 zelfde ministerie vallen?) heeft de vervuilende bedrijven al boetes opgelegd (tot 10.000 euro, wat eigenlijk een lachtertje is). De bedrijven leggen dit echter allemaal naast zich neer: ze hebben namelijk afvalverwerkingsinstallaties. Dat ze die niet gebruiken, omdat het goedkoper is om hun afval meteen in de rivier te loodsen, schijnt er voor hen verder niet toe te doen.
Omdat de meeste Griekse politieke partijen geen milieuprogramma hebben, wordt er aan deze kwestie erg weinig aandacht gegeven. Gelukkig zijn er nog een aantal Griekse europarlementariërs die de kwestie in Brussel wel onder de aandacht hebben gebracht. Op 15 april zal de Asopos-zaak worden besproken in het Europees Parlement. Dit is het werk van de Europese Groene Partij, die er zelfs in geslaagd is om Erin Brockovich uit te nodigen. Die heeft namelijk met succes vervuilende bedrijven doen betalen voor de vervuiling met kankerverwekkend verarmd chromium (net dezelfde stof die in de Asopos wordt geloosd).
Gaat dit eindelijk de aanleiding zijn om echt iets aan deze schande te doen? Ik verwacht het niet, want Griekse politici hebben de neiging om Europese beslissingen naast zich neer te leggen. Als het geen kiezers oplevert, dan zullen ze wellicht niets doen. Maar we blijven natuurlijk wel hopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *