Kallikratis

Kallikratis is een naam die bij u misschien wel een belletje laat rinkelen. U kan al wel vermoeden dat het om een naam van een Oude Griek gaat. Samen met Iktinos was hij de architect van de Parthenon-tempel, boven op de Akropolis-heuvel, maar inscripties boven op de Heilige Rots (zo wordt de Akropolis nog steeds genoemd in het Nieuwgrieks) geven aan dat hij ook de architect was van de tempel van Niki (Nikè zal u een meer bekende spelling zijn).

Voor de moderne Griek betekent Kallikratis iets anders. Het is de naam van het plan dat de overheid heeft uitgetekend, waarbij de locale overheden grondig zullen worden herschikt. Waarom Kallikratis? Omdat het zogezegd om een nieuwe architectonische structuur van de staat gaat (ik had het in deze post al eens vermeld).  Zoals ik al had gezegd, worden heel wat gemeentes gefuseerd (een beetje zoals de operatie in België in 1977, als ik het me goed herinner). Er zouden nu ongeveer tussen de 333-343 gemeentes overblijven – het exacte aantal staat nog niet vast.

De gemeentes in de bergen zullen minimaal 2.000 inwoners hebben, op het platteland zijn dat er 10.000 en in de grote steden tenminste 25.000. Elk eiland wordt een gemeente op zich, behalve Kreta, dat 24 gemeentes zal tellen, en Evai (Euboia) dat er 9 zal tellen.

Burgemeesters worden niet langer voor 4 jaar verkozen, maar voor 5 jaar, en de verkiezingen zullen steeds samenvallen met de Europese verkiezingen. Hierbij wordt geld uitgespaard, want het organiseren van verkiezingen kost veel geld (dat zal men in België ondertussen ook wel geweten hebben). Van de 50.000 politieke posities die op gemeentelijk niveau werken, zullen er de helft sneuvelen. Dat zou ook besparingen opleveren. Je hoeft niet langer 21 te zijn om je verkiesbaar te stellen als gemeenteraadslid; dan kan vanaf nu van de leeftijd van 18 jaar. Elke gemeente zal een raadslid hebben dat zich met immigratie bezig houdt.

Uiteraard kon dit plan op stevige kritiek rekenen van de Nea Dimokratia, want als politieke oppostie is dat nu net wat je moet doen (PASOK deed net hetzelfde toen het in de oppositie zat). Feit is wel dat de partij niet werd geraadpleegd bij het uitzetten van de krachtlijnen van het plan.

Misschien is Kallikratis een stap in de goeie richting, maar ik wacht nog steeds op de volgende stap: het aanleggen van een kadaster. Zal het IMF dat nu eindelijk kunnen opleggen aan de Griekse overheid, want op 30 jaar tijd is nog niemand er in geslaagd om het voor elkaar te krijgen.

4 thoughts on “Kallikratis

  1. Hier in de berg hebben we al lang fusies van dorpen maar soms verbaast me toch ze het gepland hebben . Ali Meria is een dorpje op 5km van Volos en ze zijn gefusioneerd met Portaria , 12km hoger op in de berg . Niet erg praktisch vooral voor ouderen die geen transport hebben want er is geen busverbinding tussen beide.
    Kadaster ?:) Dat zal werk leveren aan advokaten want massaal zullen er betwistingen en klachten binnenkomen.
    Van wat wij hier opmerken is dat velen een stuk grond kopen en het dan beginnen uit te breiden naar staatsgrond toe : ze planten er sierbomen op , maken er gazon van , trekken er een weg doorheen , enz. Alle trukjes zijn goed .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *