653.552

Zoveel werkzoekenden waren er in December 2010 ingeschreven bij de Griekse Dienst voor Tewerkstelling OAED. En dat is natuurlijk het officiële cijfer. Gevreesd wordt dat er in werkelijkheid nog veel meer mensen op zoek zijn naar een job.

En wat moet er nu gebeuren? Waar moeten die mensen terecht? Traditioneel creëerde de Griekse overheid werkplaatsen in de openbare sector, om het aantal werklozen te laten dalen. Investeringen werden nooit aangetrokken, dus het was altijd maar magertjes in de privé-sector. Maar nu heeft men al aangegeven dat er geen nieuwe ambtenaren meer worden aangenomen.

Wat gaat er gebeuren met al die werklozen? Stel dat ze nu pas hun uitkering krijgen: dat is ongeveer 400 euro voor de duur van 1 jaar. Als ze dan nog geen werk hebben gevonden, hebben ze pech. Er zijn dan geen inkomsten meer. En het is absoluut onmogelijk dat meer dan 650.000 mensen een job zullen vinden binnen het jaar. Waar gaan we naartoe in 2011?

En ik stel me nog een andere vraag: hoeveel mensen hebben er eigenlijk werk in Griekenland? Er zijn officieel ongeveer 11 miljoen Grieken. Laat ons zeggen dat de helft van hen non-actief is (schoolgaand of gepensioneerd). Dan blijven er nog 6,5 miljoen over. 10% van hen heeft dus officieel geen job. Maar werkt 90% van de actieve bevolking effectief?

Volgens schattingen zijn er ook nog eens minstens 1 miljoen legale en illegale migranten in dit land (het zou zelfs kunnen dat het aantal nog hoger ligt). Vele van hen werken voor een hongerloontje in het zwart in de land- en tuinbouw. Dat zijn arbeidsplaatsen die niet zijn aangegeven.

Onrustwekkende cijfers; en zeker een ingrediënt voor een recept voor sociale onrust. Volgens de regering wordt 2011 het jaar van de investeringen. Dat ze er maar snel mee beginnen. En vooral het toerisme mag worden aangezwengeld. Het afgelopen jaar is het aantal toeristen niet gedaald, maar de inkomsten van toerisme wel.

Condé Nast heeft Griekenland al aangeprezen als bestemming voor 2011, en de New York Times volgt.

17 thoughts on “653.552

  1. Geachte Heer Bruno

    Met de huidige financiele steun van Europa en IMF enerzijds ;
    Met de huidige mentaliteit van de doorsnee Griek anderzijds ;
    zie ik niet in dat Griekenland er door geraakt

    Financieel kunnen ze nog 2011, 2012 en 2013 doorspartelen, zij het onder het regime van enorme besparingen en hervormingen naar Westers model.

    Maar dan komt 2014 waarvan alle experten -terecht- beweren dat het, zonder bijkomende extra financiele middelen van buitenaf, volstrekt onmogelijk is om dit te redden.

    Vanuit Europa (en IMF) is men er vanuit gegaan dat tegen 2014 de Griekse mentaliteit zou omgeswitched zijn (volgens de westerse normen).En volgens dit model zou Griekenland er in 2014 wel kunnen door komen wegens :
    1. Grotere export
    2. Grotere binnenlandse consumptie

    Echter, zolang de Griekse mentaliteit niet veranderd is (=grotere efficientie, minder winstmarge nemen)zie ik dit niet gebeuren

    Het veranderen van deze mentaliteit zal zeker minstens 1 generatie duren, te beginnen bij de kleuters van de basisschool.

    Wat in 2014 zal gebeuren weet ik niet.

    Ik hou mijn hart vast.

  2. Niet u hart vast houden fred bespaar u de moeite , de Griekse mentaliteit zal toch nooit veranderen. De vraag is willen ze er wel terug bovenop geraken zolang ze niet willen …
    En omdat de Griekse mentalitei toch niet veranderd dat deze zogenaamde experten dan maar een systeem uitdokteren wat met onze (Westerse) “Griekse mentaliteit” werkt, en volgens andere experten zullen zelfs West-Europeese landen volgen, hun mentaliteit moet zeker nog “Westers” worden? Mss als West-Europeanen in de Vouli zetelen zijn de problemen opgelost wat denk jij Bruno ?

  3. Dat de mentaliteit van de Grieken moet veranderen, hoor je wel vaker in het politieke discours de laatste tijd. Ik zie het niet zo meteen gebeuren. Er moet dan eerst wel een ander klimaat worden gecreëerd, waarbij het interessanter de lonen in de openbare sector en in de privé sector een beetje bij elkaar in de buurt komen en waarbij de almacht van de vakbonden wordt ingeperkt (ik kan bijna niet geloven dat ik dit schrijf, maar als je ziet wat voor uitwassen het syndicalisme in Griekenland teweeg heeft gebracht, dan word je daar niet goed van).

    @Europa, ik weet het niet hoor. Die 300 die in de Vouli zitten, zijn daar in gestemd. De mentaliteitsverandering moet ook beginnen in het stemhokje natuurlijk. Maar we hebben hier met een Byzantijns systeem te maken dat dus al meer dan 1000 jaar gewerkt heeft. Hoe we dat gaan veranderen?

  4. Goeie vraag Bruno
    Hoe we dat gaan verander, daar valt niks aan te veranderen aan de mentaliteit. Het systeem moet veranderen dat gaat wel of vraag eens aan die experten in Brussel die weten toch alles,en anders moeten ze er gewoon mee leren leven maar ja dat doen ze toch al.De tijd zal het wel uitwijzen wat er van gaat worden.

  5. Dat van de ‘Griekse mentaliteit’ is een interessant onderwerp; ik weet niet juist wat het betekent, maar ik denk dat het te maken heeft met hun kijk op werken en geld verdienen: Grieken zijn m.i. zeker niet lui,zoals weleens gezegd wordt, maar werken is geen doel op zich (zoals het in Belgie toch wel vaak wordt voorgesteld): het gaat altijd om de kortste weg naar opbrengst. Daarom is er ook bijna geen industrie, of geen investeringsmarkt voor nieuwe bedrijven, geen research, geen patenten, maar wel veel trading (kopen/verkopen tegen commissie: bv shipment, generische geneesmiddelen), en wat diensten met torenhoge marges. Er wordt veel voor percentjes en commissies gewerkt. Al wat teveel investering, onzeker rendement of lange-termijn opbouwen vereist, wordt geschuwd.

    Als er geen relatief gemakkelijke opbrengst is, wordt er niet gewerkt: dat is geen luiheid, maar gewoon het gevolg van het feit dat werken dan als nutteloos wordt gezien. Al die mensen zoeken dan hun heil bij de staat, waar voor hen gezorgd wordt en de premisse – die als een verworven recht wordt beschouwd – is dat er amper gewerkt moet worden in ruil voor een relatief beperkt loon.

    Daarbovenop ligt vaak een sausje gemaakt van wat maatschappelijke onverschilligheid, een beetje egoisme, een portie listigheid en een snuifje wreedheid: veel van die korte-termijnopbrengsten worden verworven ten koste van anderen, die vaak meedogenloos worden uitgebuit of aan de kant gezet: in dit plaatje past de corruptie (verwerven van voordeel ten nadele van mensen die er recht op hebben) en de wreedheid van de arbeidsmarkt (wanhopige jongeren 50 u laten werken voor 600 Euro zonder verzekering). Dit ontmoedigt ook nog meer het investeren in lange-termijnprojecten: het kader waarin ze opereren is te onzeker en te onrechtvaardig.

    Die mentaliteit, die zie ik niet veranderen: niet nu, en niet binnen 20 jaar. Jongeren die het anders willen trekken weg: dat was vroeger al zo, en dat gaat gewoon zo door. Alle economische plannen die ervan uitgaan dat er een soort ‘paragdigm shift’, een koerswijziging in de hoofden zal plaatsvinden, zijn bij voorbaat mislukt. Ik denk en vrees dan ook dat Fred gelijk heeft. Een gevolg kan zijn dat we teruggaan naar de drachmes, in een samenleving die de draad met west/noord Europa wat kwijt zal zijn, met veel minder van alles, (behalve misschien van corruptie, nijd en onrecht), maar misschien wel beter in balans qua economische toestand/levensstijl/verwachtingspatroon.

  6. Beste Bruno,

    Sinds kort wonen we na een verblijf van 5 jaar op Kreta en in het toerisme gewerkt te hebben weer in Nederland. Ook sinds wij terug zijn volgen we aandachtig jouw nieuwsrubriek.

    Ons hart ligt in Griekenland maar we worstelen met de onmacht van Griekenland en de Europese unie op een meer praktische wijze te kijken naar mogelijkheden voor verbetering van de economie. Misschien kun je hieraan in de tokomst eens meer aandacht geven.

    Ook in het bericht van vandaag wordt ingespeeld op het (structureel) verbeteren van het toerisme. Maar met al deze bezuinigingen en de algemene verwaarlozing van de openbare ruimte, milieu en natuur helpt het niet om weer een all inclusive hotel (vaak op basis van ‘onduidelijke’ voorwaarden) uit de grond te stampen met weer een aantasting van de omgeving, beperking van de bewegingsvrijheid en toegang tot kustgebieden en nog belangrijker de enorme verschraling en afbraak van het lokale ondernemerschap en daarmee het ontstaan van heuze spookdorpen en -straten met weer minder toerisme als gevolg.

    Een van de maatregelen om de economie op te peppen, de duur van de werkloosheid (winteruitkering) te verminderen en de duur van het toeristenseizoen te vergroten is het toeristenseizoen open te stellen van laat ik zeggen 1 maart tot 31 november. Waarom niet, honderdduizenden westeuropese inwoners genieten al tientallen jaren van hun overwintering in Spanje, Portugal en andere excotische landen rondom de Mediteranee. Stopzetten van all inclusives, budgetreizen en verlenging van het seizoen en de chartervluchten, verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte, nog meer zorg voor milieu en veiligheid, werkelijk aanpakken van het zwarte en grijze inkomens en arbeidscircuit, misstanden zoals oplichting, flessentrekkerij en desinteresse uit de weg ruimen door ‘verkeerd’ ondernemerschap en openbaar bestuur, zijn enkele maatregelen die vandaag al genomen kunnen worden. Zonder dat daarvoor veel kapitaalinvestering nodig is. Het is geen kunst te bezuinigen met alle destructieve gevolgen voor de samenleving.
    Het gaat om bezinning, concurrentie met nieuwe en opkomende europese markten (bijv. Turkije, Albanië, Macedonië, voormalig Joegoslavië en misschien ook al Roemenië, Bulgarijë en Hongarijë), creativiteit, ondernemerschap, openstelling van de markten en beroepen. En vergeet niet met de KLM vlieg je al goedkoper naar New York dan met Olympic en andere maatschappeijen naar welk oor in Griekenland dan ook.

    Maar als je hierover praat met mensen die gepokt en gemazeld zijn in Griekenland dan hoor je steeds maar weer nee, nee en nog eens nee. Bijv., waarom gaat een hotel niet open per 1 maart i.p.v. per 1 mei ja zelfs per 1 juni en dan weer dicht eind november i.p.v. begin oktober!!!!!! Kan niet, willen we niet, de kamers zijn nog te vochtig, er moet nog geschilderd worden etc etc. ONBEGRIJPELIJK. Er liggen met enkele simpele maatergen zoveel practische kansen en mogelijkheden voor alle ondernemers en werknemers. De overige wintermaanden misschien maar 3, zijn dan voor iedereen veel makkelijker te overbruggen, kosten de OAED veel minder geld en tijdsinvestering. Sterker, met het beter reguleren van de arbeidsmarkten, bijv. door het openstellen van de arbeidsmarkt voor uitzendbureaus, in het bijzonder met bureaus die zich richten op typische seizoensarbeid in het toerisme en in de landbouw (olijven- en druivenoogst bijvoorbeeld)kunnen heel veel mensen enige zekerheid van bestaan opbouwen, worden ondernemers en eigenaren van landbouwgebieden en relevante industrieën veel beter bediend. En in die wintermaanden kunnen in een kortere periode onderhouds- en herstelwerkzaamheden gedaan worden binnen hotels, bars, winkels, parken, straten en pleinen en noem maar op. Ondersteuning van de overheid aan werkgevers door enige loonkostensubsidie om in de slappe periode iedereen aan het werk te zetten met behoud van volledig salaris en een normale 5-daagse werkweek in alle sectoren zonder steeds weer een beroep te moeten doen op de OAED, die zich dan veel meer kan richten op de structurele werkloosheid, opleidingsprogramma’s en noem maar op, zou toch voor de hele samenleving, de economie en uiteindelijk de uitstraling naar Europa en de aantrekkelijkheid voor het toerisme toch enorm kunnen vergroten. Dus niet honderden miljoenen stoppen in publiciteitscampagnes, nog meer budgetreizen enz, nee, bij de wortel beginnen, kansen creëren etc. En waarom is het nog steeds onmogelijk om op een goede manier te kunnen overwinteren in Griekenland? Dus beperkt maar wel betere en voordelige reismogelijkheden en accommodaties, net als in de rest van Europa!

    Beste Bruno, met pijn in ons hart ziten we weer in Nederland. Het is hier ook best goed vertoeven maar het kan niet tippen aan een goed leven in Griekenland. Zou je in een aantal artikelen eens aandacht kunnen geven aan ondermeer de suggesties en ideeën die ik geopperd heb.

    Met vriendelijke groet,

    Tom Schmeddes

  7. @Tom.Lees @Hans.Je hebt 10.000% gelijk met je plannen en suggesties; maar de psyche van de Griek
    – weer eens perfect verwoord door @Hans -zal alles blokkeren.Ik zou dat land, samen met jou en nog een paar sterren hier wel eens tien jaar met harde doch liefdevolle hand willen “managen” om het op Olympische hoogten te brengen.

  8. Ik sta ook achter de analyse van @Hans – het is misschien de beste uitleg voor de Griekse mentaliteit. Hoe krijg je ‘t er uit? Moeilijk te zeggen. Grieken in het buitenland doen het allemaal goed; in hun eigen land wil het maar niet lukken. Dus misschien is er toch nog meer aan de hand?

    @Tom; ik wil graag wel wat verder doorbomen over de onderwerpen die je aanhaalde, maar ik ben geen journalist en ben er ook niet echt in thuis. Ik heb wel wat ervaringen in de consulting-wereld; en die zijn ook tenenkrullend. Ik zal me er eens proberen in te verdiepen, ik heb nu toch tijd.

  9. het heeft 400 jaar geduurt om er achter te komen dat ze moesten vechten voor vrijheid. 1821. darrna binnen 100 jaar 1922 waren ze weer verloren door hebzucht. Ionia was niet genoeg ,Ankara was de doel ,Koning of Benizelos.
    de ergste vijand van de griek is zijn broer.
    zo lang dat de griek niet wil ,jullie kunnen hier discusieren tot dat je een ons weegt.
    Hellas wel ,maar het is niet anders.
    bruno de laaste dagen heb je mooi draden. ben je thuis aan het filosoferen??

  10. Tsja @Tzimi, en na die 400 jaar hebben ze de held van hun verzet, Theodoris Kolokotronis, in de gevangenis gestopt en de eerste gouverneur van het land neergeschoten.
    Tjsa, filosoferen… je denkt vroeg of laat toch wel eens aan je toekomst, he? En hoe ziet die er in Griekenland uit?

  11. Hoe die er uit ziet? Onder een olijfboom zitten natuurlijk, hoog in de Kretenzische bergen, zuivere lucht en weg van al die problemen.Dat moeten die 300 van de vOULI ook maar eens doen zuivere lucht inademen mss hebben ze dan betere ideeen.

  12. ha !! het is wel een lafe volk die grieken hoor. die kolokotronis hebben ze weer uit de gevangenis (ben je geweest in Nauplion op zijn cel??)gehaald waneer de Turken weer gingen winnen om ze te verjaagen.
    ik ben klaar met deze volk.

  13. Ik zal maar niet reageren op deze laatste comment Bruno om de goede vrede te bewaren op deze site.

  14. doe dat maar niet ,ik krijg morgen toch mijn verdiende straf,als ze gaan toch staken in griekenland. verder een martel week in Athene ,en ben klaar mee.

  15. Voorlopig zal het wel meevallen, @Tzimi, behalve als je medicijnen nodig hebt. De apothekers zijn in staking – hier in Piraeus is de staking algemeen. De luchthaven werkt morgen gewoon, hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *