De trojka is weer in het land, en dat betekent dat er weer een zware controle volgt op de financiën van Griekenland. Er moet ook worden nagegaan in hoeverre de regering vooruitgang heeft gemaakt met het programma dat is overeengekomen met de ECB, het IMF en de EU. En weer zien we dat de regering veel heeft aangekondigd en weinig heeft uitgevoerd. Dat leidde in juli al tot flink wat spanningen en onzekerheid of de schijf van de lening zou worden betaald. Het is nu niet anders.
Er zal extra veel aandacht worden besteed aan de privatiseringen, die blijkbaar nog nergens staan. Tegen eind september zou de overheid 1,3 miljard euro moeten hebben opgehaald via privatiseringen. Hoe ze dat voor mekaar gaan krijgen, is een raadsel. Ook zijn een heel aantal openbare diensten, die hun nut nooit hebben bewezen, behalve dan dat ze postjes creëerden voor de getrouwen van de politieke partijen, nog niet opgeheven of samengevoegd, zoals dat was aangekondigd.
Het lukt dus maar niet om de uitgaven in de openbare sector onder controle te krijgen. Wellicht durft of wil men gewoon niet. Tegelijkertijd wordt de privésector helemaal tot op het bot uitgekleed: vanaf donderdag gaat de BTW in de toeristische sector naar 23%, vanaf volgende week krijgen alle belastingsplichtigen nog eens een extra aanslagbiljet in de bus om een solidariteitsbelasting te betalen (terwijl de belastingsteruggave van vorig jaar nog niet rond is). Bedrijven verlaten Griekenland en gaan hun heil in de buurlanden zoeken. Nog even en de privésector is helemaal dood en het economische leven valt compleet stil.
Nee, Georgios Papandreou heeft zeker niet voor de beloofde afslanking van de staat gezorgd. Misschien verzet de “diepe PASOK”, zoals dat hier wordt genoemd, zich daar tegen. Eigenlijk kan hij bitter weinig op zijn palmares schrijven, en de trojka ziet dat ook.
Het ziet er naar uit dat hij ten einde raad is. Zijn trouwe medewerker Haris Pamboukis heeft vorige week de handdoek in de ring gegooid, hij krijgt niet de verhoopte inkomsten, en de staat werkt nauwelijks nog. Het enige wat hij, en Venizelos met hem, zal proberen, is om met de trojka proberen betere voorwaarden los te krijgen.
Maar misschien zijn ze daar op dit moment nog helemaal niet mee bezig. Volgend weekend is er namelijk de hoogmis van de cliëntelistische staat: de Internationale Beurs van Thessaloniki (zie mijn post van 2 jaar geleden over dit onderwerp). Deze beurs was een kleine 90 jaar geleden bedoeld als internationale handelsbeurs om investeringen aan te trekken, maar het is een obsceen feest geworden van uitdelen van partijcadeautjes. Internationaal is het allang niet meer, en de stand bieden een perfecte afspiegeling van het Griekse economische systeem: nauwelijks stands van privébedrijven (tenzij ze lucratieve overheidscontracten hebben binnen gekregen) en ministeries stonden er traditioneel in stands vol pracht en praal (wat de plaats van 10 ministeries op een handelsbeurs is, is te bediscussiëren). Allerlei groeperingen zaten traditiegetrouw als hongerige honden te wachten op nieuwe bonussen die de regeringen voor hen in petto hadden. Tegelijk kwamen verongelijkte groepen in Thessaloniki altijd de straat op om de boel kort en klein te slaan. Vorig jaar gooide er een man zijn schoen naar Papandreou.
De voltallige regering zit wellicht met haar gedachten meer in de noordelijke stad dan bij de economische problemen die de trojka komt bekijken. En dus lukt het maar niet, en zullen we nog meer belastingen, verhoging van BTW en vermindering van lonen moeten slikken.
Ειναι τοσο μαλακας ,που τελικα θα παει στη ΔΕθ.
.???van een kale kip of Ουκ αν λάβεις παÏά του μη Îχοντος ??